Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Finové jsou ve čtvrtfinále, i když po vlažném výkonu podlehli Němcům

Hokejisté Finska postoupili jako druhý tým ve skupině B do čtvrtfinále mistrovství světa. Suomi k tomu stačil i bod z utkání s Německem, kterému po velmi vlažném výkonu podlehli 2:3 v prodloužení. První výhru nad Finskem na velkém turnaji po 25 letech vystřelil Němcům v nastavené pětiminutovce Marcus Eisenschmid, náhradní brankář Niederberger podpořil úspěch černožlutých 36 úspěšnými zákroky.

Utkání Německo - Finsko
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Seveřané mohou i přes druhou porážku v Herningu stále reálně pomýšlet na vítězství ve skupině. K tomu ale potřebují v úterý ve svém závěrečném utkání porazit USA v základní hrací době, neboť Američané na ně zatím mají k dobru tři body.

Němci si připsali druhou výhru v turnaji ze šesti odehraných utkání. Držitelům olympijského stříbra už ale ani bojovný výkon, ani vítězný gól Eisenschmida v prodloužení nemohl k postupu do čtvrtfinále pomoci.

Finové začali suverénně; první třetinu vyhráli na střely 11:2, ale do vývoje skóre promítli jen jednu jedinou. Ve třetí minutě si to křížem útočným pásmem namířil do zakončení Tolvanen a prostřelil gólmana Niederbergera, jenž si zachytal poprvé na turnaji.

"Když na vás jde hodně střel, udržuje vás to soustředěného na zápas. Pro mě to dnes bylo výborné. A náš tým ukázal skvělou bojovnost. Neměli jsme sice moc příležitostí vepředu, ale když už, tak šlo o dobré šance," uvedl Niederberger.

"Jejich gólman se skvěle pohyboval a předvedl několik výborných zákroků. Byl to jejich nejlepší hráč," ocenil finský forvard Mikko Rantanen Niederbergerův vůbec první start na MS.

Velká střelecká převaha Seveřanů pokračovala i ve druhém dějství, ale Němci dokázali otočit skóre. Nejprve se v končící 26. minutě dokázal Tiffels skvěle zorientovat na brankovišti a vyrovnal.

Krupp se pak navíc 72 sekund před druhou přestávkou natáhl zápěstím ke střele od modré čáry a Husso nedokázal i kvůli clonícímu Eisenschmidovi zareagovat.

Finové nechtěli prohrát, ale vyrovnání se dočkali až na konci 58. minuty, kdy se trefil Aho. Přesně po dvou minutách prodloužení však rozhodl Eisenschmid, když využil nabídku, kterou mu v přečíslení dvou na jednoho exkluzivně přichystal Kahun.

Německo - Finsko 3:2 v prodloužení (0:1, 2:0, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Tiffels (Y. Seidenberg, Michaelis), 39. Krupp (Hager, Eisenschmid), 62. Eisenschmid (Kahun) - 3. Tolvanen (Riikola), 58. Aho (Mikael Granlund, T. Teräväinen). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Hribik - Fluri (Švýc.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 5077.

Německo: Niederberger - Y. Seidenberg, M. Müller, Holzer, D. Seidenberg, Krupp, J. Müller, Mebus - Plachta, Hager, Eisenschmid - Kahun, Draisaitl, Ehliz - Michaelis, Tiffels, Noebels - Krämmer, Pietta, Uvira - Höfflin. Trenér: Marco Sturm.

Finsko: Husso - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - K. Kapanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - Tolvanen, Manninen, Jormakka - Anttila, Pesonen, Mäenalanen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články