Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Češi mají jistotu čtvrtfinále díky Švédům. Tre Kronor si poradili se Švýcary

Utáhli, povolili a pak zase ke konci zápasu přitáhli uzdu. Švédští hokejisté se proti Švýcarsku dostali už do vedení 3:0, ovšem polevili a Švýcarům se podařilo snížit na rozdíl jediného gólu. Tre Kronor si už ale vítězství ve třetí třetině ujít nenechali a nakonec zvítězili 5:3, a to i díky gólu a třem asistencím kapitána Mikaela Backlunda. Češi mají díky tomu jistotu postupu do čtvrtfinále.

Slavící švédští hokejisté
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Oba týmy do předposledního utkání v první části turnaje nasadily další posily z NHL. Dres Švédska vedle Hörnqvista poprvé oblékl i Arvidsson, Švýcaři nasadili Josiho a Fialu.

Úvod Seveřanům ulehčila nedisciplinovanost Švýcarů. Švédové totiž v první třetině využili obě přesilové hry. Nejprve faul Schäppiho potrestal obránce Klingberg, poté se při vyloučení Diaze prosadil Hörnqvist.

"Byla to skvělá přihrávka od Eliase (Petterssona)," řekl Hörnqvist, který stejně jako Arvidsson přiletěl do Dánska v den utkání. "Cítil jsem se dobře. Odehráli jsme slušný zápas. Moc šancí jsme jim nedovolili," pochvaloval si dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru.

Snížit mohl Josi, ale skóre se opět změnilo až ve 22. minutě a zasloužil se o to Rakell, který potrestal chybu v rozehrávce soupeře. Švédové měli výraznou střeleckou převahu, místo další branky však sami inkasovali.

Nilssona překonal střelou od modré čáry Untersander a připravil gólmana Vancouveru o neprůstřelnost na šampionátu. Při předešlých dvou startech na MS Nilsson udržel čisté konto.

Ve třetí třetině Švýcaři dokázali zápas ještě více zdramatizovat a na 2:3 snížil Diaz. Následně Adam Larsson vrátil Švédsku dvoubrankové vedení, ale klid do závěru to jeho týmu nepřidalo.

Backlund hrubě fauloval Niederreitera, Švýcaři povýšili přesilovou hru odvoláním brankáře, z tlaku ale snížit nedokázali. Navíc pak sami inkasovali do prázdné branky. Poslední slovo měl ještě v další početní výhodě Kukan, ale na vítězství Švédska to nic nezměnilo.

Zápas sice Švédové dovedli do vítězného konce, podle informací deníku Aftonbladet ale přišli pro zbytek turnaje o Eliase Petterssona a Erika Gustafssona.

Devatenáctiletý supertalent Pettersson má poraněné zápěstí, jeho týmový kolega zlomený prst. "Je nepravděpodobné, že by dál hráli," uvedl lékař týmu Björn Waldebäck.

Švýcarsko - Švédsko 3:5 (0:2, 1:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 39. Untersander (Corvi), 45. Diaz (Fiala, Andrighetto), 60. Kukan (Untersander) - 6. Klingberg (Zibanejad, Ekman-Larsson), 10. Hörnqvist (Pettersson, Backlund), 22. Backlund (Lindholm), 53. A. Larsson (Backlund), 57. Pääjärvi (Backlund). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Rantala - Sormunen (oba Fin.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:2. Diváci: 12 255.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Müller, Fora, Josi, Untersander, Kukan, Frick - Niederreiter, Corvi, Meier - Andrighetto, Vermin, Fiala - Moser, Haas, Hofmann - Rod, Schäppi, Scherwey. Trenér: Patrick Fischer.
Švédsko: Nilsson - A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Gustafsson - Rakell, Zibanejad, Janmark - Pettersson, Backlund, Hörnqvist - Kempe, De La Rose, Arvidsson - Pääjärvi, J. Larsson, Everberg - Andersson. Trenér: Rikard Grönborg. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy