Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Američané si smlsli na Norsku, Kane se posunul do čela produktivity

Po třináctigólovém kolotoči proti Jižní Koreji si Američané pochutnali na dalším outsiderovi mistrovství světa. Norsko deklasovali 9:3 a v čele skupiny B mají k dispozici čtyřbodový náskok před Finskem, které má ovšem zápas s Německem k dobru. Ofenzivní hvězda Patrick Kane se blýskla bilancí 2+1 a s patnácti kanadskými body vládne tabulce produktivity. Seveřané budou v závěrečném klání bojovat v přímém souboji o udržení mezi elitou s Korejci.

Anders Lee z USA překonává brankáře Norska
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Svěřenci trenéra Jeffa Blashilla jsou na světovém šampionátu v Dánsku ve vynikající formě, zvítězili ve všech dosavadních střetnutích a mají jistotu, že neskončí v základní skupině hůř než druzí. Velmi pravděpodobně si v závěrečném duelu zahrají s Finskem, které v sobotu nadělilo "bůra" Kanadě, o nejlepší výchozí pozici pro play-off.

Po ospalém úvodu využil Kane v rychlém sledu dvě přesilové hry a následně se prosadili i McAvoy s Larkinem. Korekci sice obstaral na začátku druhé třetiny Forsberg, ale další góly favorita přidali Martinez, Lee, Atkinson a White. Ve třetím dějství stačilo kosmeticky upravit stav bratrské duo Olimbů, ale závěrečné slovo si vzal Pionk.

Favorizovaný výběr USA si musel na první trefu počkat až do 9. minuty, ale přesto stihl vyhrát první část jednoznačně 3:0. Vše načal využitou početní výhodou po ráně na bližší tyč kapitán Kane. Gólovou radost si stejný hráč vychutnal také ve 13. minutě - Seveřané na něj zcela zapomněli, čehož DeBrincat využil k finálnímu pasu. Účet úvodní třetiny podtrhl produktivní bek McAvoy, kterému připravil gól opět DeBrincat.

Po 63 sekundách druhého dějství pak využil další přesilovku Larkin. Norové sice odpověděli zásluhou Forsberga, ale v polovině utkání už měli Američané čtyřbrankové vedení zpět prostřednictvím gólu Martineze, což vedlo k střídání v brankovišti soupeře - Haugena nahradil Haukeland. Ani tomu nicméně neprůstřelnost dlouho nevydržela. Ve 37. minutě posunul Gaudreau po souboji u hrazení kotouč rozjetému Larkinovi, ten už sice mohl zakončit, ale místo toho ještě vylepšil akci ideální nahrávkou, po které Lee nemohl minout. Těsně před druhou přestávkou navíc zvýšil už na 7:1 Atkinson.

"Jsou zápasy, u kterých nečekáte brankové hody. Ale když už takový přišel, je skvělé vidět, že v akci byli všichni. Nebylo to jen o jednom dvou střelcích, zapojili se do toho všichni a užili si to. Máme v týmu hodně talentu, ale zároveň umí všichni tvrdě makat," ocenil Kane, který u sedmé trefy asistoval a již desátou nahrávkou na turnaji vyrovnal americké maximum na MS, které drží Max Pacioretty (2012) a Craig Smith (2013).

Od třetí třetiny dostal v brance zámořského celku místo Kinkaida prostor Darling. Ve 43. minutě se přidal do střelecké listiny pohotový White, ale vzápětí dostali Norové možnost zahrát si přesilovku pět na tři a také ji využili, když se prosadil Ken André Olimb. Pozadu nezůstal ani jeho bratr Mathis - o 64 sekund později totiž snížil na 3:8. Konečný výsledek pak stanovil Pionk, "desítku" už Američané završit nestihli.

Pro Američany šlo o sedmnáctou výhru z 18 vzájemných soubojů na světových šampionátech od roku 1938. Jen v roce 1951 se radovali Seveřané po výsledku 3:0. "Šli jsme do utkání připravení a nebrali soupeře na lehkou váhu. Čeká nás ještě utkání proti Finům, kteří hrají vážně dobře, přípravu na ten zápas jsme začali už dnes," řekl útočník Dylan Larkin.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:

Skupina B (Herning): Norsko - USA 3:9 (0:3, 1:4, 2:2)

Branky a nahrávky: 27. K. Forsberg (Lindström), 47. K. A. Olimb (Bonsaksen, Holös), 48. M. Olimb (Lindström, Bull) - 9. P. Kane (McAvoy, Atkinson), 13. P. Kane (DeBrincat, Atkinson), 16. McAvoy (DeBrincat), 22. D. Larkin, 31. Martinez (D. Larkin), 37. A. Lee (D. Larkin, J. Gaudreau), 40. Atkinson (N. Jensen, P. Kane), 43. White (Bonino, C. Murphy), 58. Pionk (Bonino, Kreider). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Wehrli (Švýc.) - Lhotský (ČR), Suominen (Fin.). Využití: 1:3. Diváci: 4553.

Norsko: Haugen (31. Haukeland) - Holös, Bonsaksen, Johannesen, Bull, Sörvik, Espeland, od 21. navíc Sveum - K. A. Olimb, M. Olimb, Salsten - Valkvae Olsen, Bastiansen, Haga - K. Forsberg, S. Thoresen, Lindström - Kristiansen, Roest, Röymark - Trettenes. Trenér: Petter Thoresen.

USA: Kinkaid (41. Darling) - Martinez, C. Murphy, McAvoy, Butcher, N. Jensen, Pionk, Hughes - Atkinson, Bonino, P. Kane - A. Lee, D. Larkin, J. Gaudreau - Kreider, White, DeBrincat - Gibbons, D. Ryan, Coleman - T. Thompson. Trenér: Jeff Blashill.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články