Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Dánsko trestalo v přesilovkách a připsalo si důležitou výhru v severském derby s Nory

Další důležitý krok směrem ke čtvrtfinále udělán. Hokejisté Dánska si na mistrovství světa připsali druhou výhru v řadě, když po Finsku zdolali v severském derby Norsko. O výhře 3:0 rozhodli hráči pořadatelské země v přesilových hrách a v tabulce skupiny B jsou s osmi body na postupové čtvrté pozici. Hlavními hvězdami duelu byli střelec dvou branek Niclas Jensen a brankář Frederik Andersen, jenž udržel čisté konto.

Hokejisté Dánska se radují z gólu v síti Norska
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Už několik minut před závěrečnou sirénou fanoušci v červených dánských dresech na svých místech stáli, tleskali a spokojeně zpívali vítězné chorály. Domácí hokejisté totiž ukázali, že vítězství nad favoritem z Finska nebyla úplná náhoda a dokázali, že to s postupem do čtvrtfinále myslí vážně.

Proti Norsku jim třetí výhru na turnaji zajistily využité přesilovky. Třikrát dánští reprezentanti rozjeli povedenou kombinaci a třikrát kotouč skončil až za zády norského brankáře. Sečteno podtrženo, Seveřané mají výborně nakročeno k vyrovnání prozatímního maxima, kterým je právě postup mezi nejlepších osm celků šampionátu.

Dánové vstoupili do velmi důležitého souboje odhodlaně a soustředěně, čímž navázali na předchozí parádní vystoupení proti favorizovaným Finům (3:2). Norům dovolili za první dějství pouhé dvě rány mezi tyče, sami vypálili přesně jedenáctkrát.

První velkou možnost měl paradoxně už na začátku druhé minuty Nor Lindström, jenže Andersen byl pozorný a střelu z mezikruží kryl. Norové pak hráli i první přesilovku, ale sami si ji faulem zkrátili. A když se pak provinil Mathis Olimb, otevřel Nicklas Jensen 47 sekund před první přestávkou skóre.

Na začátku druhého dějství se museli naopak znovu bránit ve čtyřech Dánové, ale moc nechybělo, aby sami udeřili - Frans Nielsen ujel do sóla proti Haukelandovi, recept na jeho překonání však nevymyslel. Ve 26. minutě ale fauloval Sörvik a Dánům stačila znovu pouze první polovina z dvouminutové výhody, aby trestali. Zakrytý výhled Haukelanda využil opět Nicklas Jensen.

V začínající 34. minutě si pomohl faulem Kristiansen a Dánové zvýšili už na 3:0. I v tomto případě jim k využití přesilovky postačila jen necelá minuta, poté co hvězdný útočník Boedker nastřelil prudkou přihrávkou po ledě nastavenou hůl Storma. Valkvae Olsen mohl vrátit Nory alespoň trochu do hry, na Andersena však nevyzrál.

Stejný zakončovatel to zkoušel pro změnu bekhendem ve 44. minutě, i v tomto případě měl navrch strážce dánského brankoviště. Připravit Andersena o čisté konto pak mohl ještě Salsten, ale neuspěl, domácí gólman si místo toho připsal další z celkem 21 úspěšných zákroků.

"Nemohli jsme si pro tuto chvíli přát víc, je to zábava a navíc hrajeme dobrý hokej," pochvaloval si útočník Frans Nielsen. "Věděli jsme, že máme dobrý tým. Nejsme dokonalí, ale Freddy chytá skvěle. A my jsme odvedli také dobrou práci, navíc tyhle těsné zápasy si hodně užívají fanoušci," dodal Nielsen.

Dánsko - Norsko 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 20. N. Jensen (Larsen, Regin), 27. N. Jensen (Larsen, Bjorkstrand), 34. Storm (Boedker, J. B. Jensen). Rozhodčí: Hribik (ČR), Mayer (USA) - McCrank (Kan.), Šefčík (SR). Vyloučení: 5:6. Využití: 3:0. Diváci: 10 800.

Dánsko: Andersen - O. Lauridsen, J. B. Jensen, Lassen, Larsen, D. Nielsen, N. B. Jensen, Kristensen - Boedker, F. Nielsen, Bjorkstrand - Storm, Regin, Hardt - N. Jensen, J. Jensen, Hansen - Christensen, Jakobsen, Russell. Trenér: Jan Karlsson.

Norsko: Haukeland - Holös, Bonsaksen, Johannesen, Bull, Sörvik, Espeland, od 21. navíc Sveum - Kristiansen, Roest, Röymark - K. A. Olimb, M. Olimb, Lindström - Valkvae Olsen, Bastiansen, Salsten - K. Forsberg, S. Thoresen, Hoff - od 21. navíc Haga. Trenér: Petter Thoresen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články