Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Lundqvist je rozený vítěz, muž velkých zápasů, rozplývají se nad hrdinou ve Švédsku

Kolín nad Rýnem – Ke svému prvnímu titulu mistrů světa po čtyřech letech Švédové dospěli svými tradičními schopnostmi: skvělou obranou a parádním brankářským výkonem. Úžasné představení v kolínské Lanxess Areně předvedl gólman New York Rangers Henrik Lundqvist, který pochytal 42 střel a neinkasoval v jediném ze čtyř kanadských nájezdů. Po právu se tak dočkal nadšených reakcí spoluhráčů i realizačního týmu.

Slavící mistři světa Švédové, Nylander naskakuje na Lundqvista
zdroj: Reuters autor: ANDRE RINGUETTE

Hokejisté Švédska se v neděli večer po čtyřech letech vrátili na trůn pro nejlepší tým mistrovství světa a získali pro svou zemi jubilejní desátý titul.

O výhře Tre Kronor nad Kanadou, která přišla o šanci na zlatý hattrick i 27. triumf na světových šampionátech, čímž by se vyrovnala Rusku, ale musely po 80 minutách hry rozhodnout až samostatné nájezdy. Delší finále se nikdy nehrálo, kapitán Švédska Joel Lundqvist mistrovský pohár převzal těsně po půlnoci.

"Osobně jsem něco v dresu Švédska vyhrál poprvé," radoval se útočník Marcus Krüger. "Vím, jak důležité je to pro všechny kluky v týmu a švédský hokej obecně. Bude fajn se teď vrátit domů a podělit se s fanoušky o radost," usmíval se šestadvacetiletý hráč Chicaga, který vyhrál dvakrát Stanleyův pohár. V dresu Švédska však zatím získal jen stříbrné medaile na olympijských hrách v Soči a mistrovství světa před šesti lety.

Hrdinou zápasu byl brankář Hernik Lundqvist, který se k týmu připojil až v průběhu turnaje po vyřazení New York Rangers v play-off NHL. A na šampionátu potvrdil své kvality. Ve čtvrtfinále, semifinále i finále inkasoval vždy jen jeden gól.

"Henrik byl skvělý a dal nám šanci vyhrát každý zápas," řekl Krüger. "Všichni ho známe a víme, že je to rozený vítěz. Je to muž velkých zápasů a ve finále to opět potvrdil," uvedl Krüger. Lundqvist si ve finále připsal 42 zákroků a neinkasoval ani v jednom ze čtyř kanadských nájezdů, na které došlo. Při souboji s Ryanem O'Reillym měl ale štěstí, neboť jeho pokus skončil na tyči.

Kanaďané byli po zápase hodně zklamaní a asi by uvítali, kdyby se finále hrálo stejně jako zápasy v play-off NHL do rozhodnutí. Pravidla Mezinárodní hokejové federace jsou ale jiná.

"Měli jsme šance rozhodnout v prodloužení, ale skončilo to tak, jak to skončilo," řekl útočník Travis Konecny. "Ale víte co? Náš brankář byl skvělý, držel nás ve hře. Je těžké to skousnout, ale na druhou stranu jsme odehráli dobrý zápas. Něco podobného jsem zažil poprvé. Prodloužení, nájezdy. Je to šílené," dodal dvacetiletý talent Philadelphie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články