Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dominance Kanady je u konce. Švédové rozhodli finále v nájezdech

Kolín nad Rýnem – Nadvláda Kanady nad světovými šampionáty z posledních let skončila. Postarali se o to hokejisté Švédska, kteří zlomili vyrovnané finále na svoji stranu až v nájezdech. Vítěznou branku a triumf 2:1 zajistil Seveřanům Nicklas Bäcström a připravil Kanadu o šanci na zlatý hattrick.

Slavící Švédové s trofejí pro mistra světa
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Od zavedení play-off se na mistrovství světa povedlo triumfovat třikrát v řadě jen české reprezentaci. Blízko vyrovnání tohoto úspěchu byli na letošním turnaji Kanaďané, kteří však poslední krok nezvládli. Místo oslav a potvrzení nadvlády nad světovým hokejem tak javorové listy musely po finále zklamaně sledovat, jak se z titulu radují Švédové.

Seveřané se už v základní hrací době ujali vedení po šťastném zásahu Victora Hedmana, na který ale ještě dokázal odpovědět Ryan O´Reilly. Další gól už v základní hrací době a ani v prodloužení nepadl a vše musely vyřešit nájezdy. V nich už dávali branky jenom Švédové. První z nich, jež byla zároveň i vítězná, vsítil Nicklas Bäckström. Calvina Pickarda prostřelil také Oliver Ekman-Larsson, zatímco Henrik Lundqvist za svá záda nepustil ani puk.

Švédsko tak po čtyřech letech opět dosáhlo na trofej pro světové šampióny, která je jejich desátá. Kanaďané naopak zůstávají na šestadvaceti a přišli tak o možnost vyrovnat se Rusku, které má sedmadvacet. "Je to skvělé. Jsem pyšný na náš tým, měli jsme tady skvělou partu a sen se stal skutečností," radoval se kapitán Švédska Joel Lundqvist, který získal třetí titul mistra světa a vyrovnal se legendárnímu Svenu 'Tumba' Johanssonovi.

Poprvé ale slavil v týmu se svým bratrem a dvojčetem Henrikem. "Před nájezdy jsem si byl jistý, že vyhrajeme, protože jsem Henrikovi věřil. On to ale tak optimisticky neviděl, protože se mu při nich v sezoně tolik nedařilo," usmíval se Lundqvist v rozhovoru pro Českou televizi.

Kanaďané přitom nastupovali do zápasu jako favorité. Od úvodu však bylo patrné, že finále nabídne vyrovnanou bitvu. Švédové do utkání nastoupili velice aktivně. Už po sedmi minutách se do velké příležitosti při přesilovce dostal William Nylander, který si nabruslil před Pickarda a ten musel předvést reflexivní zákrok. Ani Kanada však nechtěla zůstat pozadu a o chvíli později Mark Scheifele rychlou střelou z pravého kruhu orazítkoval spojnici.

Hra v té době měla vysoké tempo a téměř se nepřerušovala. Oba celky si ovšem dávaly pozor na chyby a větších příležitostí tak bylo pomálu. Z úvodní části stojí za zmínku snad už jen akce Matta Duchena, jemuž však prostor pro zakončení sebral Lundqvist.

Druhá část z úvodu začala náporem javorových listů, kterým pomohlo vyloučení Bäckströma. Jeff Skiner při početní výhodě orazítkoval tyč a na švédskou bránu letěly i další nebezpečné pokusy, ovšem Lundqvist ukazoval, proč patří mezi nejlepší gólmany světa.

Hra se poté opět vyrovnala a na obou stranách se tak objevovaly spíše náznaky příležitostí. Jednadvacet sekund před odchodem do kabin však Švédové dokázali udeřit. A to dokonce při kanadské přesilovce. Po závaru v útočném pásmu nahodil puk od modré Hedman a skákající kotouč skončil až mezi betony Pickarda.

Podobně jako proti Rusku, tak i proti Švédsku měla ale Kanada skvělý nástup do závěrečné části. Už ve dvaačtyřicáté minutě se jí totiž povedlo vyrovnat. Při další početní výhodě se dostal k odražené střele O´Reilly a šťastným lobem překonal Lundqvista.

Vyrovnání na ledě vyvolalo velkou aktivitu a během následujících pěti minut se museli činit oba brankáři. Pickarda prověřili postupně Anton Stralman, Jonas Brodin a aktivní Nylander, Lundqvist na druhé straně musel svůj um zase ukázat proti pokusům Nathana MacKinnona a O´Reillyho.

Aktivita ale poté opadla a týmy se znovu zaměřily na obranu. Dramatické chvilky nabídl až závěr třetí části. V sedmapadesáté minutě nebezpečně střílel z otočky Joakim Nordström, následně byl vyloučen Michael Matheson a Švédové mohli rozhodnout v přesilové hře. Gól ale nedali a v závěru početní výhody byli potrestáni za příliš mnoho hráčů na ledě. Přesilovku si tak zahrála i Kanada, O'Reilly několik sekund před vypršením 60 minut minul před brankou přihrávku a odmítl tak rozhodnutí.

Drama se přesunulo do prodloužení, v němž pokračovalo vysoké tempo ze závěru třetí části. Blízko vítězné brance byl v šestašedesáté minutě Alexander Killorn, jenže netrefil prázdnou branku. Následně byl vyloučen Sean Couturier a skórovat mohli Seveřané. Pickard však předvedl několik skvělých zákroků. Zahanbit se nenechal ani Lundqvist, jenž si poradil s pokusy MacKinnona, Duchenea nebo Scheifeleho.

Poslední zápas šampionátu nakonec rozhodly nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Švédové. Boj o zlato skončil už po čtvrté sérii, na pátou již nedošlo. Marner totiž nedokázal odvrátit porážku. "Penalty jsou o štěstí a Lundqvist prokázal, že je skvělý brankář. Stejně jako v zápase předvedl několik výborných zákroků," řekl útočník Brayden Point, který byl jedním z neúspěšných exekutorů. "Stříbrné medaile budeme později považovat za úspěch, i když to tak teď nevypadá," dodal hráč Tampy.

Kanada tak stejně jako v roce 2005 nedokázala dotáhnout cestu za třetím triumfem v řadě na MS. Před 12 lety ji ve finále ve Vídni porazila česká reprezentace, která tak v novodobé historii zlatý hattrick získala jako jediná.

Kanada - Švédsko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 42. R. O'Reilly (Marner, MacKinnon) - 40. Hedman, rozhodující nájezd Bäckström. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Stricker (Švýc.) - Otmachov (Rus.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 17.363.

Kanada: Pickard - Demers, De Haan, Matheson, Morrissey, Parayko, Vlasic, Ch. Lee - Simmonds, Giroux, R. O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - MacKinnon, Scheifele, Skinner - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.

Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Lindberg, Bäckström, W. Nylander - Everberg, W. Karlsson, Nordström - Krüger, J. Lundqvist, Eriksson Ek. Trenér: Rikard Grönborg.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články