Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Studená sprcha pro Švédy. S Kanadou lehli 0:6

Petrohrad – Švédská reprezentace se do semifinále mistrovství světa nepodívá. Mladíky nabitý tým byl už před duelem pasován do role outsidera, a to také potvrdil. S Kanadou prohrál ostudně 0:6 i díky gólům Mathewa Dumby a Maxe Domiho, kteří si připsali první body na turnaji. Javorové listy se v sobotu utkají s výběrem Spojených států, který ve čtvrtfinále vyřadil český tým. (více čtěte zde)

Utkání Kanada - Švédsko
zdroj: ČTK/AP

Kanaďané nastoupili na Švédsko zhurta. Nejdříve zkusil napadnout Markströmovu bránu Duchene, o poznání nebezpečnější byl McDavid, kterého blokoval Ericsson. A dělovkou zahrozil i obránce Ellis.

Na druhé straně v přesilovce jemně nahodil Klasen, ale Talbotovy betony byly nepropustné. Obrovské gólové šance měli až Burakovsky a Ekholm a kanadský gólman musel vytasit svou hitparádu zákroků.

I Kanada mohla otevřít skóre, přesilovku jí za krosček v polovině první třetiny zařídil právě bek Nashvillu Ekholm. Švédům se ale několikrát podařilo vyhodit puk. Zahrozil až Scheifele, jenže gólman Vancouveru jeho záměr přečetl a podobně skončil i Murray.

Oba týmy čekaly na chyby v obraně, ale Kanaďanům se rytmus vryl do bruslí a soubor Pära Martse začal mít problémy. V krátké době za sebou se ozvali Hall, Ceci i Stone, před Markströmem zkrátka fučel vítr. A to byla předzvěst fičáku, protože O’Reillyho střelu tečoval Scheifele, puk se odrazil ven od vnitřní části branky a kanadský tlak tak měl minutu dvacet před koncem gólovou tečku.

Přestože to vypadalo, že do druhé třetiny přichází Švédové nabuzení, po šesti minutách je zkrotil obránce Minnesoty Dumba projektilem od modré a bodoval tak poprvé na letošním mistrovství. Muži Billa Peterse si hráli svoje. Mladíky ze Švédska drželi na uzdě, možná až dost – z McDavidova tvrdého hitu se bude Normanovi točit hlava ještě hodně dlouho.

A ani Markström nemohl být spokojen, když za něj kotouč propasíroval po teči Marchand. Marts si vzal time-out, aby promluvil hráčům do duše. Ti si ovšem jeho slova vzali k srdci tak, že se přímo z vhazování vydal Domi navštívit švédskou bránu. Poprvé v utkání naskočil na led a hned proměnil.

Studená sprcha pro modrožluté, které čtyřgólový rozdíl psychicky drtil. A Kanada přidávala plyn, protože Peters na led posílal čerstvé hráče, kteří do utkání zatím nezasáhli. Švédové měli zamotané nohy, přes veškerou palebnou sílu do útočného pásma nevyužili ani možnost snížit v přesilovce.

Nepovedlo se to ani v další power-play po šesti minutách třetího dějství, kdy utrápení Švédové hráli 5 na 3 a brankář navíc odjel na střídačku. A strhla se několikaminutová divočina, protože bez Markströma se nezvykle hrálo i desítky sekund po přesilovce. Jejich zoufalost pak korunovala obrovská chyba v rozehrávce, kdy Stone zvyšoval na 5:0.

To Švédy zlomilo nadobro, šestý gól od Brassarda už brali jen jako další hřebíček do rakve. Dohrávalo se v poklidném tempu - Kanaďané se za ničím nehnali, zdeptaní Švédové už vůbec ne.

Kanada - Švédsko 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 19. Scheifele (O'Reilly, Stone), 27. Dumba (Stone, Scheifele), 33. Marchand (Dumba, Scheifele), 33. Domi (Reinhart, Matheson), 52. Stone, 54. Brassard (Gallagher, Hall). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Sidorenko (Běl.) - Ritter (USA), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:4, navíc Burakovsky (Švéd.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6090.

Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Matheson, Dumba - Perry, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Marchand - Jenner, Reinhart, Gallagher - Stone, O'Reilly, Scheifele - od 21. navíc Domi. Trenér: Bill Peters.

Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, Ekholm, Lindholm, Fransson, Fantenberg, od 21. navíc E. Gustafsson II - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Burakovsky - Norman, Sundström, Klasen - Ritola, Sjögren, Lundberg - od 21. navíc Rosén. Trenér: Pär Marts.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články