Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Tři nečeská čtvrtfinále – tři favorité: Finsko, Rusko a Kanada

Moskva – Čtvrtfinálové duely mají výrazné papírové favority. V moskevském Ledovém paláci domácí sbornou prověří Německo. Na ledě petrohradské arény Jubilejnyj se utká dosud stoprocentní Finsko s Dánskem a obhájci titulu Kanaďané budou o postup mezi nejlepší kvarteto usilovat proti Švédsku. Přímé přenosy vysílá ČT sport a náš web. První čtvrtfinále začínají v 15:15, druhé dva duely o čtyři hodiny později.

Sport
zdroj: ČT4

Rusové moc touží po nápravě nepěkného zážitku, který jim loni ve finále přichystala Kanada. Ta byla v duelu dvou hokejových mocností a zároveň velkých rivalů výrazně lepším týmem a po vysoké výhře 6:1 slavila první zlato od roku 2007. Potupení Rusové s dlouhou řadou hvězd ve svém týmu tak na páté zlato za posledních osm ročníků nedosáhli. O to více po něm touží před domácím publikem.

Od úvodní porážky od českého výběru (0:3) výběr kouče Olega Znaroka šlape naplno. A zdá se být navíc s blížícím se play-off čím dál lepší. "Budeme se snažit držet stejné hry, kterou jsme předvedli v posledních zápasech. Jde o disciplinovaný hokej, přesně o tom se bavíme před každým zápasem. Každý tvrdě maká a snaží se být lepší a lepší, zejména v defenzivě," řekl obránce Alexej Jemelin.

Němci však odmítají nastupovat v roli poslušného obětního beránka, pro něhož turnaj postupem ze základní skupiny končí. "Jasně, že jsme rádi za to, že jsme se dostali dál. Ale s tím se nemůžeme spokojit. I když víme, že nás čeká velmi těžký soupeř a budeme ve čtvrtfinále outsiderem. Musíme proti domácím odevzdat na ledě úplně všechno, co v nás bude," prohlásil odhodlaně německý kapitán Marcel Goc.

Slavící němečtí hokejisté
zdroj: Reuters autor: MAXIM ZMEYEV

Stejně obrovským favoritem jako Rusko jsou ve čtvrtfinále rovněž Finové, ale osmnáctiletý talent Patrik Laine před jakýmkoliv podceněním Dánů varuje. "Hráli tady dobře a své místo v play-off si určitě zaslouží. Bude to těžké," předpověděl v rozhovoru pro deník Aftonbladet Laine, jemuž patří třetí příčka v kanadském bodování turnaje.

"Naším cílem je, abychom se s postupem turnaje pořád zlepšovali. Myslím, že naposledy proti Kanadě jsme zahráli velmi dobře, což je dobrá známka před dalším utkáním. Ale tato známka je jen prvním dobrým krůčkem," zdůraznil finský kapitán Mikko Koivu s připomínkou výhry nad Kanadou 4:0.

Sport
zdroj: ČT4

Dánům, pro něž by postup znamenal historicky první účast v semifinále, však narostlo sebevědomí. Ve skupině prohráli v základní hrací době jen dva zápasy ze sedmi. "Hrajeme srdcem a jsme na správné cestě. Podařilo se nám posunout náš tým na vyšší úroveň a hrajeme tady skvělý turnaj. Myslím, že to je snad poprvé, kdy jsme dosáhli na čtyři výhry," podotkl útočník Lars Eller, jenž v NHL hraje za Montreal.

Obhájci zlata Kanaďané hráli sice v některých pasážích dosavadních zápasů na půl plynu, přesto dlouho působili velmi suverénně. Tato suverenita však zmizela s poslední porážkou s Finy. "Jen jsme nehráli tak dobře, jak bychom hrát mohli. Poučíme se z toho a zlepšíme se," přislíbil útočník Taylor Hall.

Sport
zdroj: ČT4

Rovněž Matt Duchene si uvědomuje, že i Švédové - byť s podceňovaným výběrem - by mohli Kanaďany zaskočit, kdyby k tomu dostali příležitost. "A pro mě je hrozné stát po utkání na modré čáře a poslouchat jinou hymnu než tu kanadskou. Jsme z té porážky s Finskem naštvaní, víme, co je potřeba udělat, abychom to napravili. Dobré je ale to, že jsme zůstali v Petrohradu. Cestovat do jiného města před tak důležitým zápasem, to by byla velká nevýhoda," myslí si Duchene.

"Jsme nezkušený tým s několika debutanty na mistrovství světa, a protože jsme nehráli dobře a skončili až třetí, museli jsme za to zaplatit," řekl k cestování svého týmu a nelehkému soupeři Pär Marts. Zda by týmu Tre kronor nemohla pozice outsidera vyhovovat, nechtěl zkušený kouč spekulovat. "Raději bych byl tím favoritem," přiznal Marts.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články