Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Kanada se hledala a nenašla, Finové vyhráli 4:0 a půjdou na Dány

Petrohrad – Finové zakončili boje doposud neporažených týmů překvapivě vysokým vítězstvím nad Kanadou 4:0. Ve druhé části se trefili Kivistö, Komarov a Pyörälä. Ve třetí třetině potvrdil finskou dominanci Koskiranta. Hokejisté Suomi se ve čtvrtfinále utkají s Dánskem, Kanadu čeká Švédsko. Obhájci zlata přerušili sérii 16 výher na MS.

Kanada - Finsko
zdroj: Reuters

Během prvních dvou minut Kanaďané vystřelili na Koskinena třikrát. A i následující chvíle patřily hokejistům javorového listu. Finové se jen těžko dostávali z vlastní třetiny. McDavid byl blízko první brance, ale v závaru před finským gólmanem puk do sítě nedostal. Tečovaná Ceciho střela trefila tyč. Zvonilo i na druhé straně, Pyörälä tečoval Ahovu ránu, gólman Talbot se jen ohlédl.

Po úvodní útočné smršti se oba týmy zklidnily. Laine se poté dostal s Barkovem do přečíslení. Finský mladík chtěl jít do blafáku, ale kotouč mu sklouzl po čepeli a minul. Kanaďané se v útoku odmlčeli kvůli hře v oslabení, ale poté opět převzali iniciativu. Ač se hrálo na obou stranách v pěti, Finové zůstali ve vlastní třetině dlouho v obklíčení. Marchand pak zbytečně sundal helmu protihráči a dostal dvouminutový trest. Barkov po rychlé souhře vystrašil Talbota v brance.

Hokejisté ze zámoří ve druhé třetině viditelně polevili, čehož využil bek Kivistö. Jeho nepříliš tvrdou střelu Talbot propustil mezi nohama. Srovnat mohl záhy Perry. O’Reilly ho našel skvělou přihrávkou mezi kruhy, jenže Koskinen puk skryl ve výstroji.

Mladíček Laine předvádí na mistrovství světa skvělé hokejové kousky, ale také si občas ve hře rýpne i do zkušenějších hráčů. To si Kanaďané nenechali líbit a při odchodu na střídačku si ho vyhlídl Perry, kopnul ho do nohy a hodně mu tím zápas znepříjemnil.

Ve 37. minutě to už bylo 2:0. Komarov tvrdě vystřelil a Talbot propustil puk za svá záda. Do konce druhé třetiny ještě stačili Kanaďané jednou propadnout ve středním pásmu a Finové opět trestali. Pyörälä dorazil volný kotouč po Ahově střele – 3:0.

Seveřané školili svého soupeře z přímočarosti a produktivity. Tlak zpočátku třetí třetiny k ničemu nevedl, Finové se ubránili a z první střely zásluhou Koskiranty ihned skórovali.

Kanadský cíl byl jasný: skórovat. Ale doposud suverénní tým se dlouho nemohl vypořádat se skvělou obranou a výtečným Koskinenem v brance. Finové se čas od času dostali do rychlého protiútoku, ale bez většího úspěchu. Utkání se posledních několik minut jen dohrávalo ve vlažném tempu.

Kanada - Finsko 0:4 (0:0, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Kivistö (Rantanen), 37. L. Komarov (Mikael Granlund), 39. Pyörälä (Aho), 43. Koskiranta (Pyörälä). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Wehrli (Švýc.) - Lhotský (ČR), Ritter (USA). Vyloučení: 6:2. Bez využití. Diváci: 5890.

Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Matheson, Dumba - Stone, Scheifele, Marchand - Perry, O'Reilly, Gallagher - Jenner, Brassard, Domi - Duchene, McDavid, Hall - Reinhart. Trenér: Bill Peters.

Finsko: Koskinen - Pokka, Lindell, Jaakola, Hietanen, Kukkonen, Ohtamaa, Kivistö - Laine, Barkov, J. Jokinen - L. Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Pihlström, Sallinen, Rantanen. Trenér: Kari Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články