Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Maďarsko: Velký hokejový boom, v Rusku ale ještě bez očekávání

Teprve podruhé za posledních 77 let se na mistrovství světa probojovala maďarská hokejová reprezentace. A přestože i letošní účast je překvapivá a boj o záchranu bude ještě těžší než obvykle, v příštích letech by už Maďaři mohli jít s ambicemi nahoru. Hokej v Maďarsku zažívá značný boom. Stovky fanoušků poženou v Petrohradu mladý tým s takovými nadějnými hvězdičkami, jaké maďarský hokej možná doposud nezažil.

Radost maďarského hokejisty Istvána Sofrona
zdroj: imago sportfotodienst

Maďarský hokej má přitom bohatou historii. S hokejem se Maďaři začali více seznamovat až po první světové válce, od té doby ale "jégkorong" - v překladu "lední puk" - zaznamenával čím dál větší pozornost. Do IIHF vstoupilo Maďarsko až v roce 1927 (Češi organizaci spoluzakládali v roce 1908), ale už o sedm let později uhrálo na kluzišti v budapešťském parku Városliget remízu 1:1 se silným týmem Kanady.

Vzrůstající kvalitu Maďarů dokazovaly i výkony na mistrovství světa. Místo mezi první osmičkou bylo ve 30. letech zcela běžné a v roce 1937 dokonce Maďarsko obsadilo páté místo. Tehdy odstartovala v Maďarsku i hokejová liga a vývoj tamějšího hokeje nezastavila ani druhá světová válka - ligové boje pokračovaly až do roku 1944.

Po druhé světové válce ale hokej v Maďarsku narazil na nevoli komunistického režimu. A zatímco v Čechách již byla popularita hokeje taková, že její základy nezbořil ani neslavný proces s českými reprezentanty, maďarský hokej takové štěstí neměl. Naprostý prim měl navíc v Maďarsku na začátku 50. let jiný tým, který byl ve svém odvětví nejlepší na světě. Fotbalový Aranycsapat mezi lety 1950 a 1956 prohrál jediný zápas, šokující porážku ale zaznamenal rovnou ve finále mistrovství světa v roce 1954.

Panská buržoazní zábava a stop na dvacet let

Hokej mezitím zažíval těžké časy. Kluby horko těžko přežívaly a režim je podporoval jen minimálně - hokej byl považován za panskou buržoazní zábavu. První účast na mistrovství světa si Maďaři odbyli až po dvaceti letech v roce 1959. A nedostatek kontaktu s mezinárodním prostředím byl znát, Maďaři byli mezitím přeřazeni do divize B. To ale nebylo vše. Další účast na MS si Maďarsko připsalo až o čtyři roky později, a to dokonce o úroveň níže v divizi C.

Sedmdesát let trvalo maďarské reprezentaci, než se z hokejových podpalubí dostala mezi elitu. V roce 2008 se ale v Japonsku postarala o postup, který je dodnes v Maďarsku znám jako sapporský zázrak. Tehdejší maďarská zlatá generace od začátku nového stoleti ani jednou neměla daleko k postupu. Před osmi lety ale konečně dokázala triumfovat ve skupině před Japonskem či Ukrajinou a v roce 2009 si připsala vytouženou účast mezi elitou.

Maďarskému úspěchu tehdy pomohlo, že Rakousko i Kazachstán, tradiční "jojo týmy", byly nalosovány do jedné skupiny. Od změny systému v roce 2012 - nejsilnější týmy jsou dnes v šestičlenné skupině A, zbytek v nižší skupině B -, by už ale taková souhra okolností Maďarům nepomohla.

Maďarská hokejová horečka: Příval mladých, mediální pozornost i vlastní hymna

Loňský úspěch tak stál už trochu na jiných základech. Přispělo k němu i to, že Itálie ve skupině zcela propadla a skončila až pátá, maďarský hokej ale roste a zažívá velký boom. Jeho sledovanost mezi fanoušky neustále stoupá a hokej má už téměř kultovní status. Na loňském šampionátu v Krakově hnal maďarskou reprezentaci početný zástup fanoušků - na klíčový poslední zápas proti Polsku jich dokonce dorazilo až okolo pěti tisíc.

Raketově ale roste i počet hráčů, kteří provozují hokej. Zatímco v Čechách je z 109 103 hokejistů pouze jeden mládežnický hráč ze čtyř, v Maďarsku je juniorů v poměru k celkovému počtu hráčů hned 76 procent. Velkou pozornost dostává národní tým i v médiích, reprezentace má pro letošní šampionát i vlastní hymnu od hvězd maďarské rockové scény.

Změny za posledních sedm let se obřím způsobem projevují i na kádru. V maďarském týmu dnes najdeme hned několik takových nadějí, o jakých se Maďarům dříve nesnilo. Devatenáctiletý útočník Vilmos Galló už má za sebou sezonu v elitním švédském Linköpingu, jednadvacetiletý Balázs Sebők se zase letos prosadil v týmu finského KalPa. V juniorské americké USHL se zase snaží prosadit čerstvě devatenáctiletý Csanád Erdély.

Jen hrstka hráčů z maďarské soupisky se představila na šampionátu v roce 2009. Polovinu z ní tvoří populární bratrské duo Vasů, z nichž mladší János působí v pražské Slavii. Maďarský tým je vůbec velice mladý - pouze pěti hráčům je nad 30 let, naopak hned sedm hráčů se narodilo po roce 1990.

Radost maďarských hokejistů v utkání proti Slovensku na MS 2009
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Překvapení hned na úvod - a v derby proti Slovensku?

Kádr bude stát na zkušenostech a sehranosti hokejistů Székesfehérváru z EBEL ligy, který na světovém šampionátu reprezentuje hned 11 hráčů. Zbytek maďarského kádru kromě zmiňovaných hvězdiček tvoří mladíci z domácí soutěže, světoběžníci a naturalizovaní Severoameričané Banham, Sagert, Sarauer a Wehrs.

Maďaři budou mít na mistrovství světa velice těžkou úlohu, což ostatně dokazují i výsledky v přípravě. Poradili si sice s Rakouskem, v generálkách se Slovinskem a Kazachstánem, týmy z nižší divize, ale neuspěli, prohráli i s ruským B týmem. 

Maďary navíc čeká velice silná skupina, kde nenarazí na žádného srovnatelně silného soupeře - i Němci či Bělorusové jsou alespoň o půl třídy výše. Záchrana bude tím složitější, že Maďaři možná budou muset skončit až šestí, aby nesestoupili. V případě, že na 8. místě bude jeden z dvojice Německo či Francie, které příští rok šampionát pořádají a mají tak jistou účast, sestupuje sedmý tým z maďarské skupiny.

Nakopnout by ale Maďary mohl hned začátek turnaje. Stejně jako před sedmi lety Maďaři začínají v derby proti Slovensku, kterému v roce 2009 málem způsobili obří trapas. Se Slováky dlouho drželi krok a šest minut před koncem dokonce vyrovnali na 3:3. Až třináct vteřin před koncem zápasu rozhodl Lubomír Bartečko o vydřeném slovenském triumfu.

I letos bude cokoliv než sestup vnímáno jako fantastický úspěch - síla kádru prostě není taková jako u soupeřů. Mladí Maďaři by ale díky nadšení i skvělé fanouškovské podpoře mohli být příjemným překvapením turnaje. V příštích letech by už ale jejich účast rozhodně mohla být ambicióznější.

Nominace hokejistů Maďarska na mistrovství světa v Petrohradu a Moskvě (6.-22. května)

Brankáři: Zoltán Hetényi, Miklós Rajna (oba Székesfehérvár/EBEL), Ádám Vay (Debreceni HK/MOL Liga)
Obránci: Zsombor Garát, István Mestyán, Bence Stipsicz (všichni MAC Budapešť/MOL Liga), Bence Szirányi, Kevin Wehrs (oba Székesfehérvár/EBEL), Jesse Dudás, Kalvin Sagert (DVTK Jegesmedvék Miskolc/MOL Liga), Márton Vas (Fassa/It.)
Útočníci: Frank Banham, István Bartalis, András Benk, Csaba Kovács, Dániel Kóger, Gergö Nagy, Andrew Sarauer (všichni Székesfehérvár/EBEL), Krisztián Nagy (MAC Budapešť/MOL Liga), Csanád Erdély (Sioux Falls/USHL), Vilmos Galló (Linköping/Švéd.), Bálint Magosi (Briancon/Fr.), Balázs Sebök (KalPa Kuopio/Fin.), István Sofron (Klagenfurt/EBEL), János Vas (Slavia Praha/ČR). 

Zdroj
ČT sport, iihf.com, MJSZ [icehockey.hu], , Nemzeti sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články