Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kanada: Supertým z Prahy nepřijede, výběr s "novým Gretzkym" je i tak favorit

Na loňské mistrovství světa do Prahy přijela s týmem, který neměl konkurenci, a podařilo se jí ukončit dlouhé čekání na zlato. Obhájce titulu z Kanady sice na šampionát do Ruska další supertým nepřivezl, přesto mladý výběr s javorovým listem na prsou bude patřit k hlavním favoritům. Postarat by se o to měl především asi největší talent současnosti Connor McDavid či aspirant Tripe Gold Clubu Cory Perry.

Sport
zdroj: ČT4

Když vás pochválí Wayne Gretzky, už to něco znamená. Poklonu, kterou však legendární devětadevadesátka vystřihla po posledním draftu tehdy ještě osmnáctiletému McDavidovi  byla vyjímečná a zcela vyjadřovala, jak velký talent mladý Kanaďan je. "Je to nejlepší nováček v lize za posledních 30 let, nejlepší, který dorazil od Maria Lemieuxe a Sidneyho Crosbyho," řekl tehdy Gretzky.

Nová hvězda Edmontonu ho nezklamala. Svoji výjimečnost i přes zranění dokázala hned v první sezoně a nyní se od ní velké výkony očekávají i na mistrovství světa, kde bude navazovat na zmíněného Crosbyho, s nímž se dělí o přezdívku The Next One, kterou se honosí hráči přirovnávaní právě ke Gretzkymu.

Právě Crosby totiž společně s dalšími hvězdami jako Jason Spezza, Claude Giroux či Tyler Seguin na loňském šampionátu v České republice vytvořil supertým, který celým turnajem prošel jako horký nůž máslem. Deset zápasů, deset výher v základní hrací době a jako třešnička na dortu demolice Ruska ve finále 6:1.

Sečteno, podrtženo. Kanada díky skvělým výkonům ukončila osmileté čekání na nejcennější kov ze světových šampionátů a připsala si na své konto jubilejní pětadvacátý titul. Díky tomu se v celkových statistikách přiblížila Sovětskému svazu, resp. Rusku, které má ještě o dvě zlaté medaile více. 

Další zklamání pro sbornou?

Ještě blíže ve statistikách se svému hokejovému rivalovi mohou "javorové listy" přiblížit po letošním šampionátu v Rusku. Na poslední turnaj na půdě sborné má Kanada příjemné vzpomínky. V roce 2007 totiž v Moskvě slavila zisk zlata.

Do boje o další nejcennější kov však neposílá tak silný tým jako loni. Ani jedna ze zmíněné čtveřice superhvězd na turnaj nedorazí a ze zlatého celku je v nominaci pouze trojlístek Matt Duchene z Colorada, Taylor Hall z Edmontonu i Ryan O'Reilly z Buffala. Přesto výběr kouče Billa Peterse má ambice i sílu na to, aby mířil opět na nejvyšší stupínek.

Nejzářivější hvězdou výběru by měl být i přes premiéru v seniorské reprezentaci již zmíněný McDavid, jenž v základní části NHL nasbíral v 45 duelech 48 bodů, a nebýt zlomeniny kliční kosti, možná bojoval o vítězství v kanadském bodování. 

O góly by se spolu s ním měli starat i útočníci Cory Perry či již zmíněný Hall. Kanonýr Anaheimu, jenž pravidelně překračuje hranici 30 gólů na sezonu, si přijel do Ruska pro zlato. Právě titul z MS Perrymu totiž chybí, aby se jako sedmadvacátý hráč v historii dostal do elitního Triple Gold Clubu (členové mají ve sbírce zlato z MS, olympiády a Stanley Cup). Hall zase zářil na loňském MS. Se sedmi góly byl nejlepší střelec a byl i v All-Star týmu turnaje.

V útoku má Kanada i další skvělé hráče. Spoustu z nich čeká ale podobně jako McDavida premiéra v dresu s javorovým listem. Patří mezi ně Max Domi z Arizony, Brendan Gallagher z Montrealu, Boone Jenner z Columbusu, Sam Reinhart z Buffala, Derrick Brassard z NY Rangers, Mark Stone z Ottawy i sedmadvacetiletý Brad Marchand z Bostonu.

Obrana a pozice brankáře je o něco slabší, jelikož je tvořena především mladými hráči, kteří mají to nejlepší teprve před sebou. Debutovat budou třeba oba gólmani Calvin Pickard z Colorada a Cam Talbot z Edmontonu a beci Cody Ceci z Ottawy, Ben Hutton, Chris Tanev z Vancouveru, Matt Dumba z Minnesoty a Michael Matheson z Portlandu, farmy Floridy.

Letošní výběr se tak s tím loňským jen těžko může rovnat. Na druhou stranu kádr je složen mixem zkušených, hvězdných a talentovaných hráčů a "javorové listy" budou opět patřit k hlavním aspirantům na titul. Kanada se představí na MS v základní skupině B v Petrohradu s Finskem, USA, Slovenskem, Běloruskem, Francií, Německem a Maďarskem.

Nominace hokejistů Kanady na MS v Moskvě a Petrohradu (6.-22. května):

Brankáři: Calvin Pickard (Colorado/NHL), Cam Talbot (Edmonton/NHL).

Obránci: Ben Hutton, Chris Tanev (oba Vancouver/NHL), Cody Ceci (Ottawa/NHL), Matt Dumba (Minnesota/NHL), Ryan Murray (Columbus/NHL), Morgan Rielly (Toronto/NHL), Michael Matheson (Portland/AHL)

Útočníci: Taylor Hall, Connor McDavid (oba Edmonton/NHL), Ryan O?Reilly, Sam Reinhart (oba Buffalo/NHL), Derick Brassard (NY Rangers/NHL), Max Domi (Arizona, NHL), Matt Duchene (Colorado/NHL), Brendan Gallagher (Montreal/NHL), Boone Jenner (Columbus/NHL), Brad Marchand (Boston/NHL), Corey Perry (Anaheim/NHL), Mark Scheifele (Winnipeg/NHL), Mark Stone (Ottawa/NHL).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články