Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Německo: K zakletému postupu ze skupiny mohou pomoci čtyři posily z NHL

Praha - Němci budou chtít na mistrovství světa v Rusku vylepšit desátou příčku z loňského šampionátu. Několikaletým snem německých hokejistů je postup do čtvrtfinále, který je ale pro ně už čtyři roky jako začarovaný. K postupu ze skupiny mohou německému národnímu týmu pomoci i čtyři posily z NHL. Kouč Marco Sturm už po základní části zámořské soutěže věděl, že může využít útočníky Leona Draisaitla z Edmontonu a Tobiase Riedera z Arizony. Po vyřazení v 1. kole Stanleyova poháru přivítal beky Christiana Ehrhoffa z Chicaga a Korbiniana Holzera z Anaheimu.

Reprezentanti Německa Michael Wolf a Tobias Rieder
zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Na loňském hokejovém šampionátu v Praze Němci nezazářili a obsadili 10. příčku, když v základní skupině dokázali porazit pouze Francii a Lotyšsko. Nepřesvědčivé výkony německého kádru potvrdil i debakl 0:10, který si Němci ve skupině vysloužili od hvězdného výběru Kanady. 

Nejlepší umístění německých hokejistů na mistrovství světa je čtvrtá příčka, které naposledy dosáhli na šampionátu v Kolíně nad Rýnem v roce 2010. Na domácím mistrovství Němci vypadli až v semifinále s Rusy. Německo podržel především brankář Dennis Edras, který se s úspěšností 96,13 % stal nejlepším gólmanem turnaje.

Následující rok na šampionátu na Slovensku se Němci dopracovali do čtvrtfinále, kde jim byl osudným opět souboj s výběrem Tří korunek. Němci obsadili přijatelnou sedmou příčku a zdálo se, že německý reprezentační hokej je na vzestupu. Od roku 2012 už je ale pro Němce postup mezi osm nejlepších týmů zakletý.

Německý hokejový tým
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/imago

Na letošním šampionátu v Rusku bude jednou z hvězd německého týmu útočník Edmontonu Leon Draisaitl, jehož příjmení není českým fanouškům neznámé. Leonův Otec - Peter Draisaitl působí jako trenér extraligových Pardubic a několik let působil v národním německém týmu. Němci Draisaitla považují za jednoho ze stěžejních hráčů reprezentace a velký talent německého hokeje. Syn pardubického trenéra zaznamenal v 72 zápasech za Oilers 51 bodů za 19 branek a 32 asistencí.

Další německou posilou z NHL pro šampionát v Rusku bude Christian Ehrhoff z Chicaga. Ehrhoff započal sezonu v Los Angeles, ale v únoru byl vyměněn do Chicaga, kde ale nastoupil pouze do osmi zápasů. Kromě Ehrhoffa a Draisaitla posílí německý tým Tobias Rieder z Arizony.

Součástí kádru bude i dvaatřicetiletý Marcel Goc z Mannheimu, který má bohaté zkušenosti z NHL. V zámořské soutěži odehrál 636 zápasů a získal 188 bodů za 75 branek a 113 asistencí, v 63 duelech play-off přidal pět tref a 10 přihrávek. Bývalý hráč San Jose, Nashvillu a St. Louis v této sezoně v německé lize sehrál vinou zranění jen šest utkání.

Vedle posil ze zámoří je jediným dalším krajánkem útočník Felix Schütz ze švédského Rögle. NHL dříve okusili také útočník David Wolf z Hamburku a brankář Timo Pielmeier z Ingolstadtu. Wolf nastoupil v minulém ročníku třikrát za Calgary, Pielmeier se objevil v sezoně 2010/11 v jednom duelu Anaheimu.

Hokejisté Německa v rámci série Euro Hockey Challenge narazili na českou reprezentaci, které podlehli ve dvou zápasech 2:7 a 1:2. Do turnaje vstoupí Němci v sobotu 7. května v souboji spolupořadatelů příštího šampionátu v roce 2017 proti Francii. Poté v základní skupině B narazí na Finsko, Slovensko, Kanadu, Bělorusko, USA a Maďarsko. Stejně jako Francie budou hrát bez hrozby sestupu.

Nominace Německa na mistrovství světa v Rusku:

Brankáři: Felix Brückmann (Wolfsburg), Mathias Niederberger (Düsseldorf), Timo Pielmeier (Ingolstadt)

Obránci: Sinan Akdag, Denis Reul (oba Mannheim), Torsten Ankert, Moritz Müller (oba Kolín nad Rýnem), Daryl Boyle (EHC Mnichov), Constantin Braun (Eisbären Berlín), Christian Ehrhoff (Chicago/NHL), Korbinian Holzer (Anaheim/NHL)

Útočníci: Dominik Kahun, Yannic Seidenberg (oba EHC Mnichov), Philip Gogulla, Patrick Hager (oba Kolín nad Rýnem), Marcel Goc, Marcus Kink (oba Mannheim), Jerome Flaake (Hamburk), Patrick Reimer (Norimberk), Gerrit Fauser (Wolfsburg), Brooks Macek (Iserlohn), Marcel Noebels (Eisbären Berlín), Felix Schütz (Rögle/Švéd.), Leon Draisaitl (Edmonton/NHL), Tobias Rieder (Arizona/NHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články