Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Letos ne, ale co za rok doma? Proniknou Němci nebo Francouzi mezi elitu?

Moskva – Přestože mistrovství světa vrcholí medailovými zápasy a pro většinu týmů turnaj skončil, dva týmy myslí už nyní na příští šampionát, neboť ho budou společně hostit. Hokejisté Francie ani Německa do bojů o medaile nepronikli, na domácím šampionátu to ale budou chtít změnit. Alespoň co se týče Německa, které se dostalo zpět do play-off a o větší úspěch se pokusí znovu po sedmi letech.

Francouz Damien Raux střílí gól do sítě Německa
zdroj: REUTERS autor: Maxim Zmeyev

Oba týmy si prošly rozdílným turnajem. Zatímco Německo postoupilo ze skupiny a ve čtvrtfinále potrápilo domácí sbornou, Francie skončila ve skupině i přes počáteční výhru právě nad Německem předposlední a zůstala hluboko za očekáváním.

Německo po úvodním zaváhání s Francií (2:3 SN) prohrálo s Finskem jasným poměrem 1:5, ale Němci si spravili chuť přesvědčivým vítězstvím nad Slovenskem poté, co otočili skóre až na 5:1. S Kanadou drželo Německo krok až do 44. minuty, pak však inkasoval brankář Pielmeier v rozmezí deseti minut třikrát a nakonec byla z vyrovnaného zápasu porážka 2:5.

Velkým impulsem pro německé naděje pro zbytek vývoje ve skupině byl příchod brankářské posily ze zámoří. Thomas Greiss z New Yorku Islanders, který se mimo jiné přičinil o vyřazení Floridy Panthers už v prvním kole Stanley Cupu, se okamžitě postavil do německého brankoviště a stal se hlavní oporou Němců.

Greiss si první výhru připsal hned proti Bělorusku (5:2), ale vrchol skupinové fáze přišel v duelu proti Američanům. Tvrdou fyzickou hrou se Němci vyrovnali hráčům USA a v určitých pasážích je dokonce převyšovali. Důrazným způsobem hry podpořený skvělým Greissem vzdorovali favoritovi a v poslední minutě sami udeřili, když vstřelili vítězný gól (3:2).

Překvapivé, ale zasloužené vítězství podpořilo Německo výhrou nad nepříjemným Maďarskem a skupinu tak Němci zakončili se ziskem 13 bodů, což je vyneslo na třetí příčku tabulky. Ve čtvrtfinále proti Rusku zúžená německá sestava vinou zranění potrápila sbornou, a přestože Němci na Rusy nakonec nestačili (1:4), nebyli daleko od senzace.

Na druhé straně Francouzi sice začali skupinu zmiňovaným vítězstvím nad Německem po nájezdech, ale po zápase proti Slovensku byla nálada pryč (1:5). Utkání proti Maďarsku pak Francii vrátilo do hry (6:2), ale v následujících čtyřech zápasech se hokejisté galského kohouta zmohli jen na jednu vstřelenou branku.

Porážky s USA (0:4), Finskem (1:3), Kanadou (0:4) a nakonec i s Běloruskem (0:3) znamenaly konečnou ztrátu pěti bodů na postup do play-off. Francouzi tak musí zapracovat zejména na ofenzívě, aby byli konkurenceschopnější. Na turnaji vstřelili nejnižší počet branek ze všech týmů - pouze jedenáct.

Otázkou zůstává, jak se vyvine brankářský post Francie. Ve hře je osud čtyřicetiletého Cristobala Hueta, který sice letos dostával nejvíce příležitostí, ale vzhledem k jeho věku se nedá mluvit o budoucí perspektivě. Nabízí se tak spíše volba Floriana Hardyho, kterému bude na příštím šampionátu 32 let. Do zápasu proti Kanadě nastoupil 28letý Ronan Quemener a nakoukl také do utkání proti Finsku.

Zda se jednomu z pořádajících týmů mistrovství světa 2017 v Kolíně nad Rýnem a Paříži podaří proniknout do play-off a případně zopakovat německý úspěch z roku 2010, kdy Němci postoupili do semifinále přes Švýcarsko a v něm potrápili Rusko (1:2), si budeme muset rok počkat. Přesto se dá očekávat, že pořádající týmy využijí domácí podpory k co nejlepším výsledkům a možná se znovu dočkáme překvapení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články