Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Francie vstoupila do šampionátu vítězně, s Němci si ale poradila až po nájezdech

Petrohrad - Důležité vítězství v boji o čtvrtfinále si hned v prvním utkání připsala Francie, která zdolala Německo 3:2 po samostatných nájezdech. Protože ani jeden z týmů nemůže sestoupit, jelikož v příštím roce obě země spolupořádají světový šampionát, postup mezi osm nejlepších byl jedinou motivací pro oba celky. Francii k němu přiblížil i rozhodující proměněný nájezd Damiena Fleuryho.

Francouz Damien Raux střílí gól do sítě Německa
zdroj: REUTERS autor: Maxim Zmeyev

Jak Francie, tak Německo mohly jít do utkání s tím, že mohou jen získat a vybojovat tak postup do čtvrtfinále. Hrál se proto uvolněný a bezstarostný kombinační hokej, ve kterém oba týmy měly množství šancí. Na gól se nečekalo dlouho. Perret vybojoval puk na vlastní modré čáře a vykopl jej na Meuniera. Útočník La Chaux-de-Fonds v přečíslení tři na jednoho poslal kotouč na Rauxe a ten doklepl do prázdné brány.

Vstřelená branka Francouzům dodala sebevědomí, postupně ale iniciativu převzali Němci, kteří se před koncem první třetiny dostali k výborným příležitostem. Seidenberg obdržel přihrávku na modré čáře a dostal se sám před Hueta. Francouzský brankář si ale dobře povyjel a puk zachytil ramenem.

Dvě minuty před úvodní sirénou se k odraženému kotouči po střele Hagera dostal Gogulla a mohl dorazit do prázdné brány, byl už ale v protipohybu a nestačil usměrnit puk za Huetova záda. V poslední minutě první části pak Němci nevyužili krátkou přesilovku pět na tři, znovu ale několikrát prověřili francouzského brankáře.

To ale Němce nemuselo mrzet, po změně stran totiž zbytek přesilovky pět na čtyři velice rychle proměnili. Střelu Gogully Huet jen vyrazil pravým betonem na Riedera, který dorazil do prázdné brány a srovnal na 1:1. Němci zanedlouho mohli jít do vedení. Holzer poslal dlouhý pas na Schütze, ten se probil až před Hueta a dostal se i k nebezpečnému zakončení.

Na začátku druhé třetiny se poměrně malátní Francouzi po chvíli dostali i ke krátké přesilovce pět na tři, tu ale nevyužili. Němci naopak oslabení přečkali a Seidenberg se těsně nato opět dostal sám před Hueta, bekhendem ale přestřelil francouzskou bránu. Francie se ale přece jen dostala k dobré příležitosti. V polovině druhé třetiny střelu Da Costy od modré nezpracoval lapačkou Pielmeier a puk se obloučkem odrazil od tyčky za bránu.

Do vedení ale šli Němci. Hager se v 37. minutě uvolnil na pravém křídle, předal Schützovi a ten střelou švihem zakončil nad Huetův levý beton. O chvíli později mohlo Německo zvýšit dokonce už na 3:1. Rieder s Kinkem si v přečíslení položili Hueta, střelec první branky ale nepochopitelně nepřekonal francouzského brankáře.

Vzápětí však pro Němce přišla studená sprcha. Francie srovnala gólem do šatny, když padesát vteřin před koncem druhé třetiny tečoval do brány Claireaux nahozený puk Berona.

Až ve třetí třetině oba týmy poznaly, že je o co hrát a spíše než o vytváření šancí byla poslední část normální hrací doby o takticky pozorné hře a bránění středního pásma. Draisaitl našel před bránou Reimera, ten ale dlouho otálel se střelou. Z úhlu sice vypálil a jeho střela škrtla o spojnici Huetovy brány, ale větší ohrožení obou branek se dlouho nekonalo.

V prodloužení neproměnili Francouzi přesilovku čtyři na tři, a tak rozhodovaly nájezdy. Až v druhé sérii se přesnou střelou nad levé Pielmeierovo rameno prosadil Damien Fleury, a protože Marcela Goce vychytal Huet, Francie si připsala dva body za vítězství 3:2 po nájezdech.

Francie - Německo 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Raux (Perret, Meunier), 40. Claireaux (Beron, Chakiachvili), rozhodující sam. nájezd Fleury - 21. Rieder (Gogulla, Schütz), 37. Schütz (Gogulla, Hager). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek (oba ČR) - Kilian (Nor.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 7:4. Využití: 0:1. Diváci: 3750.

Francie: Huet - Auvitu, Trabichet, Beron, Chakiachvili, Dieude-Fauvel, Raux, Janil - Fleury, Bellemare, Desrosiers - Y. Treille, Meunier, Perret - S. Treille, Bozon, Bertrand - Claireaux, T. Da Costa, Ritz - Lamperier. Trenér: Dave Henderson.

Německo: Pielmeier - Holzer, Ehrhoff, Reul, Müller, Boyle, Akdag, Braun - Rieder, Draisaitl, Reimer - Macek, Schütz, Gogulla - Flaake, M. Goc, Noebels - Kink, Hager, Seidenberg. Trenér: Marco Sturm.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články