Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Kouzelník, adept Triple Gold Clubu či nový Gretzky. Hvězdy, které míří do Ruska

V porovnání s loňským mistrovstvím v Praze je účast největších světových hvězd na šampionátu v Rusku o něco nižší. Jména jako Sidney Crosby, Jevgenij Malkin či Tyler Seguin v nominacích reprezentačních týmů zatím nejsou. Přesto fanoušci smutnit nemusí. Na turnaj hraný v Moskvě a Petrohradu i tak přijede dostatek velkých jmen včetně několika supertalentů, kterým bude patřit budoucnost. Své znalosti o vybraných hráčích můžete ozkoušet v našem kvízu.

Pavel Dacjuk slaví vstřelenou branku
zdroj: REUTERS autor: Gary Hershorn

Pavel Dacjuk (Rusko)

K výběru Sborné se během šampionátu možná dle vývoje play-off NHL ještě přidají Alexander Ovečkin nebo Jevgenij Malkin, asi největší ruské hvězdy současnosti. V kádru domácího celku však už nyní figuruje jméno, které má mezi spoluhráči díky svému charismatu daleko větší respekt a i proto bude nosit na dresu kapitánské céčko. Už sedmatřicetiletý Pavel Dacjuk by měl být hlavním tahounem týmu Olega Znaroga a pokusí se s Ruskem dojít až k vytouženému zlatu.

S jeho příjezdem získávají domácí hráče, jenž pro svoje schopnosti při práci s kotoučem získal v zámoří přezdívku "Kouzelník". Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu se podle všeho v létě z Ameriky vrátí, i když Detroit se snaží svoji ikonu, která ho za čtrnáct let v klubu vždy dostala do play-off, ještě přemluvit. Dacjuka to ale táhne domů, kde by měl patřit k hlavním tvářím KHL. Před tím se však ještě bude snažit rozšířit svoji medailovou sbírku ze světových šampionátů, která je nyní tvořena zlatem, stříbrem a dvěma bronzy.

Correy Perry (Kanada)

Loni si v Praze vstupenku do elitního Triple Gold Club, jenž je tvořen hokejisty, kteří během kariéry vyhráli Stanley Cup, zlato z olympiády a mistrovství světa, vybojoval jako 26. hráč v historii Sidney Crosby. V Rusku se o podobný úspěch bude snažit jeho krajan Correy Perry. Útočník Anaheimu má na kontě zatím dva nejcennější kovy z Her a triumf z NHL ze sezony 2006/2007, ale výhra ze světových šampionátů mu stále uniká.

S jeho příjezdem získali "Javorové listy" hvězdu té nejvyšší kategorie. Oproti sezoně 2011/12, kdy v NHL získal cenu pro nejlepšího střelce a nejužitečnějšího hráče základní části, sice jeho výkony trochu poklesly, avšak i nadále patří k tahounům Ducks. Pravidelně dává více než 30 gólů v ročníku a letos nasbíral 62 bodů. Perry tak bude na mistrovství patřit ke klíčovým postavám při snaze Kanady obhájit zlato. On sám také doufá, že napraví vlastní bilanci na šampionátech. Když totiž přijel, Kanaďané vždy vypadli už ve čtvrtfinále.

Corey Perry a John Tavares v dresu Kanady
zdroj: ČT24

Connor McDavid (Kanada)

Největší pozornost v kanadském výběru a možná i na celém šampionátu bude směřovaná na jiného hráče s javorovým listem na hrudi. Connoru McDavidovi je sice teprve devatenáct let, ale své kvality naplno ukázal už ve své premiérové sezoně v NHL. Jednička draftu v 45 duelech za Edmonton nasbírala 48 bodů a nebýt zlomené klíční kosti, která ho vyřadila na půl ročníku, mohl možná bojovat o vítězství v kanadském bodování základní části.

Již tato statistika je dostatečné lákadlo, aby fanoušci mladého centra pozorně sledovali. O jeho výjimečnosti mluví ale i další faktory. Díky svému mega talentu dostal možnost hrát Ontario Hockey League o rok dříve, než je povoleno, a hned ve své úvodní sezoně posbíral více než bod na zápas (63 duelů, 66 bodů). Podle očekávání patří také mezi "The Next One", tedy hráče, kteří jsou označování jako nástupci legendy Wayna Gretzkyho. Tímto přídomkem se mohou pyšnit už jen tři další hokejisté. A sám legendární "Great One" ho popsal jako nejlepšího hráče, který za 30 let přišel do NHL. McDavida tak sice bude čekat premiéra v seniorském týmu Kanady, očekávání však budou na něj kladena jako na dlouholetou oporu. A není se čemu divit.

Auston Matthews (USA)

Auston Matthews? Skutečně? Vždyť tento zajíc ještě nevyhrál vůbec nic, tak jak může být mezi největšími hvězdami turnaje? Ano, zařadit teprve osmnáctiletého útočníka mezi elitu mistrovství světa je možná odvážné, avšak schopnosti rodáka ze San Francisca jsou natolik výjimečné, že i přes nízký věk si zaslouží být v tomto výběru, jelikož pravděpodobná příští jednička draftu NHL by mohla být americkou kometou celého šampionátu.

O jak obrovský příslib amerického hokeje jde, ukazoval Matthews už v mládežnických soutěžích. Urostlý centr se však letos vydal na netradiční cestu. Jelikož své vrstevníky převyšoval a chtěl získat zkušenosti se seniorským hokejem, rozhodl se ještě před draftem strávit rok ve Švýcarsku, kde hrál nejvyšší soutěž v dresu Curychu a nevedl si vůbec zle. Hned v prvním zápase dal gól a nakonec si v 36 zápasech připsal 46 bodů. Zkusil si i Ligu mistrů a vidět ho mohli i fanoušci v Česku při duelu se Spartou, v němž zaznamenal jednu asistenci. Ač podobně jako McDavid si v Rusku teprve odbyde premiéru v seniorské reprezentaci, mladý americký výběr by měl spoléhat právě na něj.

Auston Matthews (v modrém) v dresu ZSC Lions
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Melanie Duchene

Aleksandr Barkov (Finsko)

"Zvládá všechno, včetně defenzivy, někdy až moc dobře. Moc lidí nehraje jako on. Vypadá, že nemá žádné limity. Je to velký chlap, rád tvrdě maká," řekl o Aleksandru Barkovovi Jaromír Jágr, který s teprve dvacetiletým finským mladíkem a Jonathanem Huberdeauem vytvořil na Floridě obávanou lajnu. Robustní centr pod dohledem české legendy neustále hokejově roste a kouč Suomi Kari Jalonen doufá, že na letošní výkony dokáže navázat i na šampionátu.

V kanadském bodování Panthers obsadil třetí pozici za vítězným Jágrem, a to přes fakt, že patnáct zápasů vynechal kvůli zranění. Mezi střelci floridského týmu pak nenašel konkurenci, když se trefil hned 28krát. Pro Barkova bude šampionát v Rusku, za které hrál jeho otec, třetí reprezentační turnaj mezi dospělými. Z prvního, olympijského, si dovezl bronz. Loni na mistrovství v Praze skončil se Suomi už ve čtvrtfinále, ale se svými výkony mohl být spokojen, když odjížděl s bilancí osmi zápasů, sedmi bodů. Letos bude chtít se silnými Finy zaútočit na vyšší pozice. Povede se mu to?

Hlavní zprávy

Nejčtenější články