Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi devítigólové drama se Švýcary zvládli a ve čtvrtfinále narazí na USA

Moskva – Přání zůstat pro čtvrtfinále v Moskvě se českým hokejistům splnilo. Národní tým v dramatické devítigólové přestřelce udolal Švýcarsko 5:4 a díky šesté výhře ze sedmi duelů si zajistil první místo ve skupině A. To zároveň znamená, že prvním českým soupeřem v play-off bude výběr USA. To Švýcaři po porážce na turnaji končí.

Čeští hokejisté se radují z gólu
zdroj: REUTERS autor: Maxim Shemetov

Už dopředu říkal, že by pro čtvrtfinále chtěl zůstat za každou cenu v Moskvě, a přání se kouči Vladimíru Vůjtkovi v den jeho 69. narozenin splnilo. Výhra proti houževnatým Švýcarům se ale nerodila jednoduše a v závěru nechybělo mnoho, aby střetnutí musely rozhodnout nájezdy.

Přitom start měli Češi výborný. Reprezentace začala obrovským tlakem a hráči s helvétským křížem na prsou chvílemi nevěděli, kde jim hlava stojí. Z jasné převahy rezultovalo také několik střeleckých pokusů. Velkou příležitost měl zejména Kašpar, jehož pokus vychytal betonem Berra.

Švýcaři s přibývajícím časem dokázali hru vyrovnat, ale vedoucí gól z dvanácté minuty jim český tým daroval vlastní chybou. V obraně po špatném střídání chyběl jeden z hráčů, čehož využil Hollenstein a samostatný únik zakončil přesnou střelou mezi betony Francouze.

Český tým však ještě v první části dokázal i se štěstím odpovědět, k čemuž mu pomohla přesilová hra a brusle. Při hře 5 na 4 si hráči v červeném vytvořili velký tlak. Ke střele od modré se odhodlal Kempný a nečekaná teč Birnera nártem poslala puk za záda bezmocného Berry.

Větší aktivita Čechů pokračovala i po změně stran, jenže bylo to opět Švýcarsko, které mohlo odskočit. Po dalším rychlém výpadu se mezi obránce dostal Andrighetto a sám před Francouzem nastřelil tyč.

Švýcary mohla nevyužitá příležitost hodně mrzet. Již o pár sekund později byl při samostatném úniku faulován Kašpar a rozhodčí nařídili trestné střílení. K němu se postavil právě třicetiletý specialista na tuto disciplínu a ani napotřetí na turnaji se nemýlil. Znovu si najel ze široka a v pětadvacáté minutě Berru překonal tradičně střelou mezi nohy.

Ve zbytku druhé části si vypracovaly několik dobrých střeleckých pozic oba týmy, jelikož Švýcaři opět dokázali vyrovnat obraz hry. Brankáři však své spoluhráče několikrát podrželi a do kabin se odcházelo za stavu 2:1 pro Čechy.

To závěrečná třetina se změnila ve velké drama. Už po dvou minutách české vedení zvýšil Zaťovič, jenž Berru překvapil prudkou střelou z mezikruží. Následně si oba týmy vytvořily velké příležitosti, ale skóre se měnilo až v šestačtyřicáté minutě při přesilové hře Švýcarů. Vteřinu před jejím koncem doklepl kotouč do odkryté české branky Moser.

Ani tento stav nevydržel dlouho. Deset minut před koncem se na modré čáře dostal k puku Zohorna, jenž nad ničím nepřemýšlel a bombou na zadní tyč opět zvýšil české vedení.

Švýcaři, kteří potřebovali nutně vyhrát, poté dostali výhodu přesilové hry a rozhodli se odvolat brankáře. Toho ale využil Jordán, jenž přes celé hřiště trefil odkrytou branku. Švýcarsko se ovšem nevzdalo. Naději nejprve vykřesal Schneeberger díky nešťastné teči Jeřábka a když Češi nevyužili 91 sekund trvající přesilovku 5 na 3, při další power play se trefil půl minuty před koncem také Andrighetto.

Čeští hokejisté však už poslední vteřiny i přes další závar zvládli a mohli slavit první místo ve skupině, které znamená, že jejich soupeř bude výběr USA.

ČR - Švýcarsko 5:4 (1:1, 1:0, 3:3)

Branky a nahrávky: 17. Birner (Kempný, Řepík), 25. Kašpar z trestného střílení, 42. Zaťovič, 50. T. Zohorna (Kousal, Kolář), 55. Jordán - 12. Hollenstein (Andrighetto, Schäppi), 46. Moser (Du Bois, Trachsler), 56. Schneeberger (Moser, Hofmann), 60. Andrighetto (Hollenstein). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Piechaczek (Něm.) - Otmachov (Rus.), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7101.

ČR: Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, Zaťovič - Jarůšek (41. T. Zohorna), Faksa, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Švýcarsko: Berra - Diaz, Blum, Du Bois, Geering, Y. Weber, Marti, Schneeberger, Grossmann - Niederreiter, Trachsler, Moser - Ambühl, Walser, Hofmann - Andrighetto, Schäppi, Hollenstein - M. Wieser, Walker, D. Wieser. Trenéři: Patrick Fischer, Felix Hollenstein a Reto von Arx.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články