Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Finsko vs. Rusko, Kanada vs. USA - na MS graduje boj o medaile

Moskva - Souboj dvou těžkých vah a také zámořské derby nabídne semifinále hokejového mistrovství světa. Na plochu Ledového paláce v Moskvě vyjedou nejprve hráči domácí sborné a Finska (15:15 SELČ), čtyři hodiny po nich zkříží hokejky obhájci titulu Kanaďané a jejich rivalové zpoza Atlantiku Američané, přemožitelé českého týmu. Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web.

USA - Kanada
zdroj: ČTK

Rusko se s Finskem utkalo v rámci světového šampionátu naposledy loni, kdy v Ostravě na závěr bojů v základní skupině vyhráli Finové 3:2 na samostatné nájezdy. Poslední bitva ve vyřazovacích bojích je ale ještě o rok starší. Poté, co Rusové zdolali v Minsku Seveřany v základní skupině 4:2, přidali jim ve finále ještě gól navíc. Na probíhajícím turnaji vykazují oba celky skvělou bilanci.

Rusové po úvodní porážce s Čechy 0:3 vyhráli sedm zbývajících zápasů s celkovým skóre 36:8. Finové jsou dokonce dosud jediným neporaženým účastníkem turnaje a jejich přesvědčivé výkony se promítají i do skóre z osmi odehraných utkání: 34:7. Impozantní je kromě manévrů ofenzivních es jejich defenziva - už třikrát dohráli zápas s čistým kontem, v pěti posledních vystoupeních inkasovalo Finsko dohromady pouze dvakrát.

"Finové budou rozhodně tím nejtěžším soupeřem, jehož jsme tady na turnaji potkali. Jejich hra a výkony tady ale neskrývají žádná mimořádná tajemství. Jdou si stabilně po své cestě. Tohle není systém, kterým by hráli pouze pro tento rok," uvedl trenér sborné Oleg Znarok, jenž s týmem touží odčinit loňský finálový debakl s Kanadou 1:6. "Dobře víme o jejich útočných lídrech a skvělé první lajně. Připravujeme se na to. Zda nám zbývají síly? Samozřejmě, že se tady hrají těžké zápasy, které vám berou sílu. Ale my jsme připravení," ujistil útočník Ivan Tělegin.

Finové si bez větších potíží poradili v severském derby s Dánskem (5:1) i přesto, že se museli obejít bez dvou důležitých postav týmu - kvůli nachlazení scházel útočník Aleksander Barkov, zranění vyřadilo ze sestavy zadáka Lasseho Kukkonena. Nepodali nijak oslnivý výkon, ale úlohu favorita dokázali naplnit. "Hlavní je, že jsme vyhráli a jdeme do semifinále. Odvedli jsme svou práci, více o tom netřeba hovořit. Možná, že jsme neodehráli svůj nejlepší zápas, ale jsme v semifinále. A to byl ten hlavní cíl," prohlásil útočník Leo Komarov.

Američané tuší šanci na medaili

Kanaďané s Američany si zopakují severoamerickou bitvu ze zahajovacího duelu základní skupiny B v Petrohradu, v níž dominovali zástupci kolébky hokeje a porazili americký výběr 5:1. Kanada - podobně jako Rusko - zaváhala dosud na turnaji pouze jednou, když prohrála s Finy 0:4. Zbývající zápasy vyhrála s celkovým skóre 40:4, pokaždé vstřelila minimálně čtyři branky a čtyřikrát vůbec neinkasovala.

Je nám líto, video expirovalo.
Connor Murphy: Kanada je pro nás velkou výzvou

Američané naopak mohli být již doma, kdyby v závěru základní hrací doby duelu se Slováky inkasovali rozhodující gól, ale nakonec uhráli potřebný bod k postupu a když ve čtvrtfinále zaskočili v nájezdech Čechy, vyrovnali svou bilanci na šampionátu na čtyři výhry a stejný počet porážek. "Oni však nyní hrají o mnoho lépe, než hráli na začátku turnaje," varoval útočník Brendan Gallagher. "Ale to my také. Bude to odlišný zápas (v porovnání se skupinou). Půjdou do toho určitě naplno. Viděli jsme kus jejich zápasu s Čechy a hráli opravdu moc dobře," ocenil Gallagher.

Je nám líto, video expirovalo.
Mark Scheifele: Budou pro nás těžkým úkolem

"My se musíme soustředit na sebe a dělat to, co potřebujeme k tomu, abychom byli úspěšní," doplnil Gallagher. Američany proti českému týmu zdobila velká soudržnost a bojovnost. "Každý z týmu byl v tom zápase hrdinou. Každý blokoval střely a hrál naplno a je skvělé, že jsme to zvládli, protože se to mohlo vyvinout jakkoliv," připustil gólman Keith Kinkaid. Zdůraznil však, že tím MS pro jeho tým nekončí. "Máme nyní šanci na medaili. Musíme být opět soustředění a udržet si tak vysoko hladinu energie," prohlásil Kinkaid.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články