Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Po skvělé skupině tvrdý náraz. Češi prohráli s USA po nájezdech a na MS končí

Moskva – V základní skupině vládli, hned v prvním kole play-off však cesta českých hokejistů na mistrovství světa skončila. Národní tým ve čtvrtfinálovém zápase nestačil na výběr USA, který o svém postupu rozhodl v nájezdech. Triumf 2:1 vystřelil supertalent Auston Matthews, jenž vstřelil i jediný gól Američanů v základní hrací době.

Zklamaní čeští hokejisté
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Z Austona Matthewse se stal v roce 2016 kat českých nadějí na mistrovstvích světa. Teprve osmnáctiletá vycházející hvězda světového hokeje poprvé Čechy skolila na lednovém šampionátu do 20 let, kdy při vítězství 7:0 zaznamenal hattrick, a i na seniorském turnaji to byl právě on, jenž byl u všeho důležitého.

Pravděpodobná jednička příštího draftu se postarala nejprve o vyrovnání ve dvaadvacáté minutě, kdy se prosmýkl českou obranou a překonal Dominika Furcha. Rozhodující moment si pak nechal na samostatné nájezdy. Ve druhé sérii se rozjel, rychle zamíchal s hokejkou a střelou mezi betony nedal českému brankáři šanci.

Odvrátit českou prohru mohl ještě v závěrečné penaltě Tomáš Zohorna, střelec úvodní branky utkání, ale podruhé v zápase si na Keitha Kinkaida nepřišel. Čeští hokejisté tak po skvělé základní skupině, v níž dokázali zdolat Rusko či Švédsko, končí a prodloužili čekání na medaili už na čtyři mistrovství v řadě, což je nejdéle v historii. Naposledy uspěli v roce 2012, kdy získali bronz.

Přitom první třetina Čechům vyšla. Zámořského soupeře přehrávali a i když moc šancí k vidění nebylo, v sedmnácté minutě se ujali vedení. Obraně USA ujel v oslabení Zohorna, který byl faulován. Sudí nařídil trestné střílení a člen třetí formace ho dokázal suverénně proměnit.

Zásadní trhlinu ale dostaly české plány právě kvůli Matthewsovi, jenž po přestávce rychle srovnal. Gólu však předcházel jasný ofsajd, který sudí neodpískali. Český tým přesto v druhé části dominoval. Ve dvou obrovských příležitostech se zjevil Roman Červenka, jenže proti němu se vždy vytáhl talentovaný Kinkaid.

Americký brankář se dostal do velké pohody. Následně vychytal i nepříjemnou střelu Tomáše Filippiho a tutovku Radka Faksy z osmatřicáté minuty, který na něj šel sám. Zámořský celek po vyrovnání zahrozil ve druhé části pořádně jen jednou, ale zato pořádně. Matthews střela skončila na břevně.

Ve třetí třetině se vše začalo otáčet. Američané se díky sérii tří přesilových her dostali na koně a český tým přebruslovali. Při početních výhodách nebezpečně pálil Brock Nelson, Matthews či Patrick Maroon a výborné zákroky musel vytáhnout také Furch.

Český gólman držel naděje reprezentace i v prodloužení. V obrovské šanci se před ním zjevil Jordan Schoeder, jehož vylapal vyrážečkou. Největší šance ale přišla třicet sekund před sirénou. Po ztrátě Michala Kempného měl gól na hokejce Chris Wideman a jen díky skvělému obranému zákroku Tomáše Kundrátka se utkání nakonec rozhodlo v nájezdech.

V něm už ale Američané vládli. Poprvé na turnaji se neprosadil ani Lukáš Kašpar, ani překvapení v penaltách Petr Koukal a ani střelec úvodní branky Zohorna. To výběru USA stačil jeden úspěšný zásah, ten od Matthewse, a v semifinále vyzvou buď Kanadu, nebo Švédsko.

ČR - USA 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 16. T. Zohorna z trestného střílení - 22. Matthews (Vatrano, Wideman), rozhodující sam. nájezd Matthews. Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Otmachov (Rus.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 6:6. Bez využití: Diváci: 7853.

ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Zaťovič, Faksa, Filippi - navíc na nájezd Koukal. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

USA: Kinkaid - Murphy, McCabe, Wideman, Hanifin, Warsofsky, Skjei - Foligno, Matthews, Larkin - Hinostroza, Nelson, Vatrano - Schroeder, Compher, Motte - Fasching, Hendricks, Maroon - Wood. Trenéři: John Hynes, David Quinn a Todd Richards.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články