Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

SESTŘIH: Americké prokletí v Praze zlomeno. Česko poslali do semifinále Dostál a Zacha

Národní tým bude hrát na domácím šampionátu o medaile. Dvakrát čeští hokejisté v Praze s Američany v play-off duelech padli (v letech 2004 a 2015), do třetice v 21. století už to nepřipustili. Svěřenci Radima Rulíka zvládli tuhou bitvu s USA 1:0. V brance se zaskvěl Lukáš Dostál s 36 zákroky a vítěznou branku, první na seniorském mistrovství světa, vstřelil Pavel Zacha. Češi v sobotu budou hrát o finále se Švédskem od 14:20 v přímém přenosu ČT sport a ČT sport Plus. 

"Neskutečná radost. Podali jsme výborný týmový výkon, Dosty (Dostál) neskutečný. Samozřejmě vítězný gól Pavla Zachy, jsem za něj moc rád. Jinak to ani být nemohlo. Je to jeho první mistrovství a dal tak důležitý první gól za nároďák. Mám obrovskou radost. Jsem pyšný na celý tým. Hlavně jsem rád, že jsme to zvládli pro národ," prohlásila po utkání česká hvězda David Pastrňák.

V brance se činil Lukáš Dostál. Brankář Anaheimu se stoickým klidem pochytal 36 střel a v 16 případech mu pomohli spoluhráči zblokovanou střelou. "Těch zápasů v kariéře je víc, ale určitě je to jeden z takových, na který člověk nezapomene. Náročný zápas a na kluky jsem strašně pyšný, protože podali fantastický výkon," řekl Dostál.

Po krátkém pasivnějším úvodu utkání se zvedal výkon českého týmu. V první třetině měli svěřenci Radima Rulíka lehce víc ze hry. Ve 14. minutě přišla velká šance. Pastrňák neproměnil samostatný únik, při kličce do forhendu mu sjel puk z čepele. Český tým v první třetině více v útočném pásmu.

Statistiky čtvrtfinále USA – Česko
zdroj: Reuters autor: Gabriel Kuchta

Převahu domácích zúročil až Pavel Zacha, když šťastným odrazem od těla poslal puk za záda Charlie Lindgrena. Asistenci po střele si připsal David Špaček a oplácení Trevora Zegrase, který šel na dvě minuty za podrážení, bylo potrestáno. 

"Po tom, jak jsme hráli si myslím, že to byla zasloužená výhra. Mělo tam hodně kluků šance, hodně dobrá oslabení z naší strany a pak gólman Dosty zachytal neskutečně. Byl jsem rád, že jsem mohl dát tělem gól, ale byla to výborná práce od všech," uvedl Zacha.

V 31. minutě v přečíslení dva na jednoho Kaše vyzval ke skórování kapitána Romana Červenku, ten však trefil pouze horní tyčku branky. Dostál čelil ve druhé třetině několika slibným příležitostem Američanů a ustál je. Největší práce pro něj začala až ve třetí části.

Herní převaha ve čtvrtfinále USA – Česko
zdroj: Wisehockey.com

Dostál uspěl proti výjezdu Zegrase zpoza branky a zakončení bekhendem. Spoluhráč z Anaheimu dostal puk za Dostálova záda pouze, když už český brankář ležel v brankovišti po kontaktu s protihráčem. Gól pochopitelně neplatil.

"Ve třetí třetině se drželi trochu víc na puku. Spíš jsme čekali, že udělají nějaké chyby a pustíme se do brejků. Myslím, že se nám to vyplatilo. Nemyslím si, že jsme jim dali nějaké velké šance. Jednou dva na jednoho, ale naštěstí Lukáš skvěle zasáhl a podrželi jsme si to tam," těšilo Gudase.

K častým potyčkám s lídrem USA a provokatérem Brady Tkachukem jen dodal: "Už šlo o všechno, takže zápas je vyšpičkovaný na maximum, naštěstí jsem nedostal dvě minuty. Takže tak."

Domácí hokejisté mohli vítězství potvrdit, ale dvakrát trefili tyčku. Martin Nečas při vyhození do prázdné branky a Dominik Kubalík napálil tyčku z boku po úniku právě s Nečasem. 

Čeští hokejisté naposledy vyhráli čtvrtfinále s čistým kontem v roce 2011 v Bratislavě (4:0). Shodou okolností také s Američany a hattrick tehdy nasázel Jaromír Jágr.

Česko – USA 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 27. Zacha (D. Špaček, Červenka). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Campbell – Wyonzek (oba Kan.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 17 413 (vyprodáno).

Sestavy:

Česko: Dostál – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – Pastrňák, Zacha, Palát – Nečas, Kämpf, D. Kubalík – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – M. Stránský, Tomášek, O. Beránek. Trenér: Rulík.

USA: Lindgren – Seth Jones, Werenski, L. Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic – Boldy, Nelson, J. Gaudreau – Caufield, Pinto, B. Tkachuk – Zegras, K. Hayes, Farabee – Brindley, Kunin, Eyssimont. Trenér: Hynes.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články