Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

SESTŘIH: Češi v poklidném tempu přejeli i Rakušany, dařilo se zejména čtvrté formaci

Dvojzápas s Rakouskem v přípravě na květnové domácí mistrovství světa rozehrála hokejová reprezentace úspěšně. V Českých Budějovicích jednoznačně zvítězila 5:1 a opanovala i třetí utkání v rámci Euro Hockey Challenge v letošní sezoně. Góly národního týmu vstřelili Adam Kubík, Andrej Šustr, Jakub Galvas, Jiří Černoch a kapitán Michael Špaček. Ve skvělém světle se na ledě ukázala čtvrtá formace v čele s Jáchymem Kondelíkem.

Zleva Jáchym Kondelík, Adam Kubík a Michal Kovařčík se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

Svěřenci trenéra Radima Rulíka na jihu Čech úspěšně navázali na dvě vítězství z minulého týdne, během něhož zdolali v Karlových Varech dvakrát Německo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Rakousko

Po pětadvaceti minutách vedli už 3:0. Outsider se prosadil pouze jedinkrát před polovinou utkání, kdy sebral Jakubu Málkovi čisté konto Benjamin Baumgartner. Oba soupeři se v přípravě na květnové mistrovství světa v Praze a Ostravě utkají znovu v sobotu v Linci. Odveta na rakouské půdě začne v 18:00 v přímém přenosu ČT2.

Dominance od začátku do konce

Zápas se od úvodního buly odvíjel podle očekávaného scénáře. Češi byli výrazně aktivnější směrem dopředu a už ve 3. minutě vedli, když se v úvodní přesilovce prosadil útočník českobudějovického Motoru Kubík. Parádní ranou z kruhu pod horní tyčku propálil Höneckla.

Z relativně poklidného průběhu vybočila až v 15. minutě obrovská šance Černocha, který se dostal osamocený až před rakouského gólmana, ale recept na jeho překonání nenašel. V 18. minutě však prokázal klid v zakončení zkušený bek Šustr a povedenou střelou z kruhu zvýšil na 2:0.

Když ho pak při útočném výpadu ve 25. minutě napodobil Galvas, bylo o vítězi prakticky rozhodnuto. Nepřesvědčivá rozehrávka v podání Gazdy se Ščotkou sice přinesla ve 29. minutě snížení Rakušanů, když povedenou kombinaci zakončil Baumgartner, ale to bylo ze strany hostů vše.

Vrátit tříbrankový náskok mohl Čechům o chvilku později v početní výhodě Špaček, jenže zacílil jen do boční sítě.

Po pěti minutách ze třetího dějství byl domácí hrdina Kondelík velmi blízko tomu, aby si ve druhém reprezentačním startu připsal také první gól. Při zakončení do odkryté branky ale orazítkoval jen pravou tyčku za Hönecklovými zády.

Národní mužstvo ovšem nepřipustilo žádné komplikace v cestě za očekávanou výhrou. Další gól přidal Černoch s přispěním bránícího Brunnera, který puk nechtěně usměrnil za Höneckla. O 88 sekund později završil výsledek po Lencově parádní nahrávce Špaček.

Česko – Rakousko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Kubík (Sirota, M. Kovařčík), 18. Šustr (O. Beránek, Kondelík), 25. J. Galvas (Zámorský, Rychlovský), 51. Černoch (Sirota), 53. M. Špaček (Lenc, Flek) – 29. Baumgartner (Peeters, Scherzer). Rozhodčí: Jeřábek, J. Ondráček – Zíka, Rampír. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 6385 (vyprodáno).

Česko: J. Málek – Zábranský, Mašín, Zámorský, J. Galvas, Šustr, Sirota, Gazda, Ščotka – Flek, M. Špaček, Lenc – Kubík, Filippi, M. Kovařčík – M. Stránský, Černoch, Rychlovský – O. Beránek, Kodýtek, Kondelík. Trenér: Rulík.
Rakousko: Höneckl – Wolf, Schnetzer, Zündel, Brunner, Söllinger, Wimmer, Kernberger, Klassek – Feldner, Maxa, Romig – Peeters, Baumgartner, Scherzer – Neubauer, Kainz, Böhm – Wallner, Bretschneider, Bär. Trenér: Bader.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články