Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

SESTŘIH: Säteri deptal české střelce, Finové dali Kubalíkovi a spol. lekci z produktivity

Porážkou 1:4 s Finskem vstoupil národní tým do Českých her v Brně, které jsou zároveň generálkou před mistrovstvím světa. Hrdinou utkání se stal gólman Suomi Harri Säteri, jenž zastavil 38 střel domácích hokejistů. Hostům k vítězství stačilo jen 16 pokusů na branku Lukáše Dostála. Mezi úspěšné střelce se zapsali Vili Saarijärvi, Arttu Hyry, Oliver Kapanen a Jere Innala, český nezdar mírnil Jáchym Kondelík. Ve druhém čtvrtečním souboji padlo Švýcarsko na vlastním ledě se Švédskem 1:2.

Utkání Česko – Finsko
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Češi zaznamenali v sedmém střetnutí závěrečné přípravy na šampionát první prohru po dvojzápasech s Německem, Rakouskem a Slovenskem. Celkově se vítězná série svěřenců Radima Rulíka v součtu s duelem se Švýcarskem na únorových Švédských hrách zastavila na sedmi utkáních. V sobotu nastoupí proti Švédsku od 16:00 v přímém přenosu ČT sport.

"Byl to klasický zápas, jaký nás bude čekat na mistrovství světa. V Praze to bude ještě vyšší level. Finové hráli do obrany, dařilo se jim to, pokrývali naše protiútoky, měli jsme střeleckou převahu, což dokumentuje, že jsme měli snahu se přes ně dostat," hodnotil Rulík.

Tým kouče Jukky Jalonena porazil českou reprezentaci podruhé za sebou a v tabulce Euro Hockey Tour (EHT) ji předstihl na druhém místě o skóre. Domácí nastoupili s osmi posilami ze zámořské NHL. Hosté měli k dispozici jen dvě  obránce Olliho Määttäho z Detroitu a útočníka Jesseho Puljujärviho z Pittsburghu.

V úvodu prověřil Säteriho Kempný a Gudas poslal tvrdým zákrokem na led Innalu. Potom Gudas ve 3. minutě vypálil od modré a dorážce Beránkovi před odkrytou brankou zabránil přizvednutím hokejky Hyry. Při vyloučení Finů vytěsnil Kubalíkovu ránu z pravého kruhu gólman švýcarského Bielu a z dorážky měl příležitost Ondřej Kovařčík.

Na druhé straně se snažil najít Kapanen Puljujärviho, který ale z úhlu neměl šanci bekhendem zakončit. V polovině úvodní části nabídl v přečíslení Flek puk mezi kruhy volnému Ondřeji Kovařčíkovi, ten však přestřelil. V 16. minutě v další situaci dvou na jednoho po přihrávce Radima Zohorny neměl přesnou mušku Beránek.

Ve 23. minutě po bekhendovém pasu Ondřej Kovařčíka neprostrčil puk na dlouhou hůl za Säteriho jeho bratr Michal. Potom měli první velké šance Finové  Dostál nicméně zasáhl třikrát v rychlém sledu při šanci Kapanena, dorážce Innaly i dalším pokusu Rissanena. Säteri si zase poradil s Beránkovou střelou z pravého kruhu.

Při Ruttově vyloučení se nejdříve v oslabení dostal před Säteriho Nosek, ale nepodařilo se mu zakončit. Finové krátce nato stále v přesilovce trestali - Puistola nabil na hranici pravého kruhu Saarijärvimu, jenž trefil přesně protější horní roh Dostálovy svatyně. Češi mohli odpovědět ve 33. minutě po Rissanenově vyloučení, kdy Kubalík z pravého kruhu zamířil do horní tyče. Rulíkův výběr měl v přesilovce velký tlak, hned třikrát pálil Zadina a do brankoviště se natlačil Zohorna.

Säteriho pak i při plném počtu hráčů na ledě prověřil Kubalík. Z gólu se 64 sekund před druhou pauzou ovšem radovali opět Finové. Po Riitolově střele ještě Dostál zasáhl pravým betonem proti Puistolovi, který se snažil přikopnout puk bruslí do ideální pozice, ale z dorážky už skóroval Hyry.

V úvodu závěrečného dějství si finský gólman poradil se střelou Matěje Stránského. Finové pozorně bránili, nepouštěli domácí do šancí a ve 48. minutě opět udeřili. Po Kaskiově ráně tečované Innalou se puk odrazil k Kapanenovi, jenž oslavil premiérovou branku v reprezentaci.

Českému týmu se ještě nepodařilo sebrat Säterimu čisté konto ani v dalších dvou přesilovkách při trestech Jormakky a Innaly, Beránek z dorážky neuspěl. Až při power-play po Stránského přihrávce zamířil do odkryté branky Kondelík a dočkal se v pátém utkání v reprezentaci první trefy. Češi pokračovali bez Dostála, neuspěli se střelami Ondřeje Kovařčíka a Zadiny a do prázdné branky ještě skóroval Innala.

"Finové jsou velice dobří v defenzivě, mají to nacvičené a dostávají velmi málo gólů. Sice jsme je přestříleli, a to dost výrazně, ale na to se bohužel nehraje. Nebyly to nebezpečné střely, příště se musíme více cpát před branku a před jejich gólmana. Na počet střel se nikdo ptát nebude. My jsme tady od toho, abychom se sehráli a nějak to fungovalo. Jsem rád, že aspoň při naší hře bez brankáře jsme skórovali," uvedl Kondelík.

České hokejové hry (Betano Hockey Games):

Česko – Finsko 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 57. Kondelík (M. Stránský) – 30. Saarijärvi (Puistola, Jormakka), 39. Hyry (Puistola, Riikola), 48. O. Kapanen, 60. Innala. Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Tscherrig (Švýc.) – Hynek (ČR), Schlegel (Švýc). Vyloučení: 1:4. Využití: 0:1. Diváci: 7312. 
Česko: Dostál – Gudas, Kempný, Rutta, Mašín, D. Špaček, Krejčík, Zábranský, Ticháček – Flek, M. Kovařčík, O. Kovařčík – M. Stránský, Kodýtek, Zadina – D. Kubalík, T. Nosek, Palát – O. Beránek, Kondelík, R. Zohorna. Trenér: Rulík.
Finsko: Säteri – Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Matinmikko, O. Määttä, Rindell, Jesper Mattila – Puljujärvi, O. Kapanen, Innala – Jormakka, Julius Mattila, Oksanen – Pakarinen, Björninen, Jääskä – Nurmi, Hyry, Luoto – Puistola. Trenér: J. Jalonen.

Švýcarsko - Švédsko 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 56. Thürkauf - 52. Zetterlund (Sörensen), 53. Brodin (Friberg). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Vikman (Fin.) - Fuchs, Cattaneo (oba Švýc.). Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 4537.
Švýcarsko: Berra - Loeffel, Siegenthaler, Fora, Aebischer, Egli, Jung, Baragano, Geisser - Thürkauf, Hischier, Kurashev - Moy, Haas, Ambühl - Simion, Senteler, Herzog - Ch. Bertschy, Richard, Scherwey - Künzle. Trenér: Fischer.
Švédsko: Wallstedt - Heed, Fantenberg, L. Bengtsson, Nemeth, Sellgren, Brodin, Berglund - Friberg, L. Johansson, Nygard - Holtz, Eriksson Ek, V. Olofsson - Lekkerimäki, Ehn, Unger Sörum - Zetterlund, Lundeström, Sörensen - Vejdemo. Trenér: Hallam.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články