Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Historický bronz pro Lotyšsko. První medaili zařídil v prodloužení Rubins

Skvěle rozehraný turnaj zakončili s puncem bronzu. Lotyši dotáhli v Tampere jízdu na mistrovství světa, kterou započali doma v Rize, vítězstvím nad Američany 4:3 v prodloužení v utkání o třetí místo a slaví první medaili v historii.

Lotyšským hrdinou se stal obránce Kristians Rubins, jenž nejprve v čase 54:21 srovnal na 3:3 a v nastavení ukončil duel po 82 sekundách hry, když propálil amerického brankáře Caseyho DeSmitha.

Američané přitom v zápase dvakrát dotáhli ztrátu a ve 47. minutě šli poprvé do vedení po trefě Matta Coronata. Jenže těsný náskok neudrželi a po promarněném semifinále s Němci nezvládli ani utkání o třetí místo, které hrál výběr USA už podvanácté v systému play-off. Na sedmý bronz si tak musí Spojené státy počkat.

Americký tým se mohl znovu opřít o Rocca Grimaldiho, jenž dvakrát srovnal ještě v první třetině a odskočil v čele tabulky kanadského bodování turnaje Dominikovi Kubalíkovi, který zůstává nejlepším střelcem šampionátu.

Na druhé straně Lotyši dávali od začátku najevo, že historickou příležitost nechtějí promrhat. Sebevědomí jim dodaly zásahy Robertse Bukartse a Janise Jakse, a přestože o náskok pokaždé přišli, těžili také ze silné podpory obecenstva. Lotyšští příznivci přijeli ve velkém počtu podpořit do Finska své reprezentanty a po utkání se mohly rozjet vítězné oslavy.

"Je to neuvěřitelné. Máme bronz, který je jako zlato. Je to skvělý pocit, je to splněný sen. Věřili jsme si navzájem a hráli jsme pro fanoušky," hodnotil lotyšský útočník Dans Ločmelis. "Nedokázali jsme udržet vedení proti Německu ani proti Lotyšsku. Jde to za námi," litoval americký obránce Nick Perbix.

Lotyši tak dotáhli cestu za medailí, kterou započali ve skupinové fázi doma v Rize. Po postupu do čtvrtfinále na poslední chvíli díky výhře nad Švýcarskem zaskočili ve čtvrtfinále Švédy a v semifinále potrápili také Kanaďany. Naopak Američané, kteří vyhráli skupinu v Tampere, jedou domů s prázdnou.

Mistrovství světa v hokeji v Tampere – o 3. místo:

USA – Lotyšsko 3:4 v prodl. (2:2, 0:0, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Grimaldi (Perunovich, Bjork), 20. Grimaldi (Perunovich, Coronato), 47. Coronato (Samberg, O'Connor) - 8. Roberts Bukarts (Rihards Bukarts, M. Dzierkals), 17. Jaks (Rihards Bukarts), 55. Rubins (Ločmelis, Rihards Bukarts), 62. Rubins (Daugavinš, Jaks). Rozhodčí: Hribik (ČR), Sewell (Brit.) - Hautamäki (Fin.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Diváci: 11 033.

USA: DeSmith - Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, C. Mackey, Thrun, Hutson - A. Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, O'Connor, Eyssimont - Mazur, Tynan, Gauthier - Coronato, P. Brown, Farrell - Bjork. Trenér: D. Quinn.

Lotyšsko: Šilovs - Balinskis, Zile, Rubins, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Balcers - M. Dzierkals, Batna, Roberts Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Andersons - Indrašis, Ločmelis, Rihards Bukarts - Keninš. Trenér: Vitolinš.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články