Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Supermoderní Nokia Arena si zaslouží větší hukot. Atmosféru při vyvrcholení MS zachraňují Lotyši

Ze spoustu míst v centru Tampere ji zahlédnete a když se k ní přibližujete, uchvátí vás. Architektonický skvost Nokia Arena hostí vyvrcholení 85. mistrovství světa v hokeji. Hala s perfektním zázemím na vás působí, jak se říká "wow efektem", ovšem ten pak schází z hlediska atmosféry při letošních play-off bojích na šammpionátu. Souboj o bronz sledujte živě na ČT sport a ČT sport Plus od 14:00 a finále od 19:00. 

Nokia Arena v Tampere
zdroj: ČT sport autor: Petr Musil

Arena zeje stále novotou, protože byla otevřena teprve 3. prosince 2021. Stála v přepočtu 2,95 miliardy korun. Hostila už úvodní zápasy této sezony NHL mezi Coloradem Avalanche a Columbusem Blue Jackets. Těch superlativ stavby od architekta Daniela Libeskinda je mnoho.

"Je výjimečná tím zasazením skoro do centra města. Mimořádná stavba. Nokia Arena zaujme i tou vnější podobou, lidé jdou kolem a říkají si: To je opravdu něco. Je zajímavá i místem, které architekti vybrali. Postavila se vlastně nad souběhem dvou železničních tratí. Vlaky jezdí pod arenou a tím je to hodně zvláštní. Kdokoliv, kdo příjíždí do Tampere z Helsinek, hned halu vidí," popisoval Robert Záruba v podcastu Hokej bez červené.

Je nám líto, video expirovalo.
Historické fotografie a dresy v restauraci v Nokia Areně

Arenu využívají dva přední finské celky Tappara a Ilves Tampere. A vměstnají se v pohodě. Patro nad železničními tratěmi jsou totiž také dvě trénikové haly. Všechen komfort je v jedné budově. 

Profil Nokia Areny jsme vám nabídli i před minulým šampionátem

"Uvnitř je to krásná moderní hala, hezky vybarvená. Mám rád takovou tu decentnost, uměřenost. Skvěle je vybavená i klubově. To trochu pořád vyčítám O2 Areně. Hostí sice Spartu, ale když se procházíte po těch chodbách, tak kromě obchodů tam z tradice českého nebo klubového hokeje není skoro nic. Tohle převzala Nokia Arena z Hartwall Areny v Helsinkách. V restauraci je spousta různých dresů a artefaktů. Je to opravdu krásně zabydlené po těch třech sezonách," dodal Záruba.

NOKIA ARENA

Kapacita: 13 455 diváků

Rok otevření: 2021

Domácí týmy: Tappara Tampere a Ilves Tampere

Zápasy MS 2023: 34 (základní skupina A, dvě čtvrtfinále, dvě semifinále, zápas o třetí místo a finále)

Po těch všech pochvalách je pak škoda, že to Nokia Areně nevrátí i fanoušci při vyvrcholení mistrovství světa. V základní skupině rozproudily ochozy davy maďarských fanoušků, v play-off už to bylo horší.

V Tampere to vypadalo spíš jako v kině. Finové sice zaplnili hlediště (11 529 diváků), ale domácí Suomi mohli proti Kanadě hnát více dopředu. Úplně bez atmosféry pak bylo české čtvrtfinále proti Spojeným státům americkým.

Je nám líto, video expirovalo.
Slabá atmosféra při semifinále USA – Německo

"Není to žádná výmluva, ale na čtvrtfinále bylo tohle špatné. Prohrávali jsme a byli jsme ti, kteří potřebují gól, nebo aby nás někdo trochu nakopnul. Nic z toho nepřišlo," mrzelo českého kapitána Romana Červenku.

V Rize naopak v klíčových bitvách zavládla euforie, především po postupu Lotyšů do historického semifinále. Naštěstí si zhruba sedm tisíc lotyšských fanoušků přivezli dobrou náladu i do Tampere na semifinále proti Kanadě. A tak z toho byla návštěva 8669 diváků. A dá se čekat, že při bitvě o bronz proti USA budou slyšet také.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články