Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Slováci odvrátili závěrečným náporem blamáž, Kazachstán ale bere dva body

Další zlý sen Slováků v souboji s Kazachstánem. Svěřenci trenéra Craiga Ramsayho sice odvrátili senzaci gólovým šturmem ve třetí třetině, ale v samostatných nájezdech přece jen padli 3:4. Výrazně si tak zkomplikovali cestu do play-off.

Po pětadvaceti letech se Slovákům vrátily nepříjemné vzpomínky. Tehdy padli s Kazachstánem v kvalifikaci olympijských her v Naganu 3:4 a hlavní turnaj byl bez nich. Tentokrát nezvládli důležitý duel v základní skupině mistrovství světa a na světových šampionátech podlehli soupeři poprvé v historii.

Povedeným finišem sice zachránili alespoň remízu po šedesáti minutách, když po trefách Richarda Pánika a Pavla Regendy srovnali v poslední třetině na 3:3, jenže zisk bodu může být v konečném důsledku spíš pomyslnou ztrátou. Na Lotyše, kteří okupují poslední postupové místo tabulky ve skupině B, ztrácí dvě kola před koncem první fáze tři body.

"Dělali jsme hloupé fauly. Je to naše chyba," nehledal výmluvy Regenda. "Přesilovky nám nešly, to musíme zlepšit. Popřeházeli jsme pětky, týmu to dalo impuls, snažili jsme se to otočit, bohužel," uvedl. "Dva hloupé fauly v útočném pásmu, to se nám nemůže stávat. Jsem rád aspoň za ten bod, myslím si, že máme aspoň šanci na čtvrtfinále," prohlásil Šimon Nemec.

A mohlo být ještě hůř, neboť na začátku druhé části si Slováci prožili pětiminutovku hrůzy. Kazachstánci předvedli v rozmezí 22. a 26. minuty dokonalý obrat z 0:1 na 3:1, když se postupně prosadili Roman Starčenko, Valerij Orechov a Jevgenij Rymarev. Ve všech gólových situacích měl prsty 37letý Starčenko, jenž tak zaznamenal tři body.

Na druhé straně se třemi asistencemi blýskl slovenský kapitán Marek Hrivík, jenž přihrával také na úvodní zásah Patrika Kocha. Nájezdy ale patřily Kazachstáncům, když v prvních čtyřech sériích proměnili všechny čtyři pokusy, za Slováky se prosadil pouze Libor Hudáček. Vítězný gól zaznamenal Rymarev. "Nájezdy měli Kazachstánci super, klobouk dolů," dodal Regenda.

Mistrovství světa v hokeji – skupina B (Riga):

Kazachstán – Slovensko 4:3 po sam. náj. (0:1, 3:0, 0:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 22. Starčenko (Rymarev, S. Danijar), 25. Orechov (N. Michajlis, Starčenko), 26. Rymarev (N. Michajlis, Starčenko), rozhodující nájezd Rymarev - 15. P. Koch (Hrivík), 49. Pánik (Hrivík, P. Koch), 57. Regenda (Hrivík, Ivan). Rozhodčí: Hürlimann (Švýc.), Bloski - Wyonzek (oba Kan.), Davis (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 3670.

Kazachstán: Šutov - S. Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Butěnko, Dichanbek, Koroljov, Gajtamirov - Starčenko, Šestakov, Rymarev - N. Michajlis, Grenc, Savickij - Muratov, Muchametov, Omirbekov - Kajyržan, Mangisbajev, Rachmanov. Trenér: Mambetalijev.

Slovensko: Hlavaj - P. Koch, Nemec, Kňažko, Ivan, Jánošík, Rosandič, Gajdoš - L. Hudáček, Hrivík, Pánik - Kelemen, M. Sukeľ, Kudrna - Lantoši, Tamáši, Regenda - Okuliar, Čacho, Lunter - Chromiak. Trenér: Ramsay.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články