Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kanada má rekordní 28. zlato. Německé plány na titul zhatil dvoubrankový Blais

Ve finále mistrovství světa zvítězila Kanada nad Německem 5:2, přidala do sbírky 28. zlato a odpoutala se od Ruska v čele historické tabulky. Hvězdou zápasu se stal útočník Samuel Blais, jenž vstřelil dva góly včetně vítězné trefy.

Kanaďané potvrdili, že se umí na světových šampionátech v jakémkoliv složení vyladit na zápasy play-off. Čtvrtou účast ve finále z posledních čtyř odehraných ročníků proměnili ve druhý titul a celkově získali už osmadvacátý.

Němci v souboji o zlato dvakrát vedli, ale podobně jako v olympijském finále v roce 2018 se vytouženého triumfu nedočkali. Jako rozhodující se za stavu 2:2 ukázal moment ve 45. minutě, kdy zaváhali v rozehrávce za vlastní brankou a po výjezdu Kanaďana Codyho Glasse dorazil volný puk Blais, střelec dvou branek v utkání. Právě tento útočník byl v play-off pro javorové listy klíčový, neboť se gólově prosadil v každém vyřazovacím zápase.

"Chtěl jsem reprezentovat Kanadu a vyhrát zlato. Je to splněný sen. Byl to skvělý turnaj a jsem rád, že jsem toho mohl být součástí," uvedl šťastný Milan Lucic. "Před dvanácti lety jsem vyhrál Stanley Cup a od té doby nic, takže znovu něco vyhrát je speciální pocit, obzvlášť pro moji zemi," dodal zkušený útočník, jenž se v roce 2011 radoval v NHL s Bostonem Bruins.

Kanaďané předvedli kromě schopnosti adaptovat se na specifický turnaj v jedinečném složení také to, že se nevzdávají. Na trefy J. J. Peterky a Daniela Fischbucha pokaždé zareagovali, když poprvé srovnal Blais a po něm také Lawson Crouse.

Když se Němci za stavu 2:3 snažili o srovnání, přišla chyba Marcela Noebelse a po jeho ztrátě kotouče se z protiútoku perfektně trefil kapitán Kanady Tyler Toffoli. V závěru přidal pojistku do prázdné brány Scott Laughton. Z posledních osmi ročníků nedosáhla Kanada na medaili jen v roce 2018, kdy skončila čtvrtá.

Němci získali v éře play-off první medaili z mistrovství světa a historicky dosáhli na třetí stříbro, když před sedmdesáti lety naposledy obsadili druhé místo na šampionátu s omezeným počtem účastníků.

Mistrovství světa v hokeji v Tampere – finále:

Kanada – Německo 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 11. Blais (Krebs, Neighbours), 38. Crouse (Krebs, Weegar), 45. Blais (Glass), 52. Toffoli, 59. Laughton (J. Quinn, Crouse) – 8. Peterka (Seider, M. Müller), 34. Fischbuch (Kastner, Seider). Rozhodčí: Björk (Švéd.), MacFarlane – Briganti (oba USA), Hynek (ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 10 470.

Kanada: Montembeault – Weegar, Middleton, Barron, Hunt, Myers, Joseph – Fantilli, Glass, Lucic – J. Quinn, Laughton, Crouse – Blais, Krebs, Neighbours – Toffoli, McBain, Carcone. Trenér: Tourigny.

Německo: Niederberger – M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Szuber, Gawanke, Wagner – Peterka, Kahun, Tiffels – Soramies, Sturm, Ehl – Noebels, Kastner, Fischbuch – Tuomie, Stachowiak, Schütz. Trenér: Kreis.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články