Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Finové uštědřili Čechům lekci z produktivity a vyhráli skupinu, národní tým půjde na Německo

Pět minut druhé třetiny bylo málo a na organizované Finy nenašli Češi gólový recept. Svěřenci trenéra Kariho Jalonena prohráli v závěrečném utkání základní skupiny světového šampionátu s domácím výběrem Suomi 0:3 a v tabulce obsadili třetí místo. Ve čtvrtfinále tak narazí na Německo, Finové se střetnou se Slováky. Přímý přenos utkání Německo – Česko sledujte na programu ČT sport a ČT sport Plus ve čtvrtek od 15:00.

Jak účelně proměňovat šance ukázali finští hokejisté českým reprezentantům v posledním duelu skupiny B v Tampere. Zatímco Češi měli několik vynikajících příležitostí v prvních pěti minutách druhé třetiny a žádnou nevyužili, Finové z dobrých pozic v zápase trestali.

Reprezentanti se potřebovali střelecky chytit, protože první třetinu prohráli 0:2, jenže gólová vzpruha se nedostavila. A to ani v případě největší šance Davida Krejčího, který z mezikruží nastřelil jen helmu brankáře Jussiho Olkinuory, jenž podal perfektní výkon.

A právě promarněné příležitosti bez gólového efektu jakoby ještě víc uzemnili náladu českého týmu. Místo snížení a zdramatizování duelu soupeř odskočil na 3:0, když volný Toni Rajala zužitkoval souhru s Mikaelem Seppälou. Navázal tak na trefy Joela Armii a Sakariho Manninena, kteří předtím překonali Marka Langhamera v české brance, a potvrdil finskou pohodu v ofenzivě.

"Myslím, že bylo na Finsku vidět, že měli dva dny volna. Měli víc energie a potvrdili to i v zápase. Pár dní jsem nehrál, takže jsem se soustředil na sebe, abych hrál střídání od střídání a trochu pomohl klukům," uvedl Langhamer. "Je to tak, jak to je. Karel (Vejmelka) si potřeboval odpočinout po těch těžkých zápasech a já jsem rád, že jsem mohl naskočit," doplnil.

Český gólový úspěch nepřinesla ani závěrečná power-play při hře bez brankáře, kdy několikrát pálil David Pastrňák. Ke změně skóre nedošlo ani při přesilovce šest na čtyři.

Souboj trenérů se stejným příjmením bez příbuzenského vztahu tak ovládl domácí kouč Jukka Jalonen, jehož tým opanoval skupinu B a výhrou si řekl o čtvrtfinálový souboj se Slovenskem. Výběr Kariho Jalonena tak skončí v tabulce až třetí a bude hrát s druhým nasazeným ze skupiny A v Helsinkách – Německem. "Hodil bych to za hlavu a soustředil se na čtvrtfinále," dodal Langhamer.

Skupina B (Tampere):

Finsko - ČR 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Armia (H. Pesonen), 17. Manninen (J. Sallinen, Mikael Granlund), 36. Rajala (Seppäla, Heiskanen). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Briganti, Davis (oba USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 673.

Finsko: Olkinuora - Hietanen, M. Lehtonen, Heiskanen, Seppälä, Friman, Pokka, Ohtamaa, Lindell - Hartikainen, S. Manninen, Mikael Granlund - J. Sallinen, V. Filppula, Rajala - Armia, Lammikko, H. Pesonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.

ČR: Langhamer - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, D. Sklenička - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články