Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ukázali jsme, že můžeme hrát světový hokej, hlásí Pastrňák a chce zabrat v karetní partě

Nejen bodový a herní přínos, ale také neustálé nalévání sebevědomí do mužstva. David Pastrňák po příjezdu k národnímu týmu ještě nepoznal porážku. Reprezentace zvládla i utkání se Spojenými státy americkými těsným výsledkem 1:0. Až ve třetím utkání na šampionátu vyšel Pastrňák na prázdno. Celkově má bilanci tří gólů a dvou nahrávek. Rozšíří ji také na závěr základní skupiny proti Finům? Přímý přenos utkání Finsko - Česko sledujte na programu ČT sport a ČT sport Plus od 19:00.

Hubené vítězství 1:0, ale bylo na všech aktérech zápasu vidět, jakým způsobem po něm pookřáli. A Pastrňák zopakoval to, co jeho spoluhráči. "Důležitá výhra a hlavně jsme si ukázali, že můžeme vyhrávat zápasy na 1:0, 2:1. Defenzivně jsme odpracovali dobrou práci. V šest na pět měli Američané pár šancí, ale Karlos (Karel Vejmelka) stál na hlavě a vychytal nám výborné vítězství," těšilo hvězdu Bostonu v rozhovoru pro ČT sport.

Poučení přišlo po zápase s Nory. "Bavili jsme se o tom, že chceme hrát trochu play-off hokej. Těch chyb proti Norům tam bylo hodně. Hlavně, když jsme chodili do pásma, tedy okolo modrých čar. Pak nám Norové chodili do protiútoků. Myslím, že jsme udělali dobrou práci," připomněl forvard s číslem 88. 

S mančaftem už ladí nastavení na vyřazovací fázi turnaje. Tím nejlepším, ale zároveň nejtěžším testem bude střet s domácím Finy na závěr skupiny B. "Hrají rozestavení 3-2 ve středním pásmu, ale ani nevím, jak mají složený tým. Musíme se soustředit na naši hru. Když budeme hrát podle našeho systému, můžeme přehrát jakýkoliv tým na tomto turnaji," řekl Pastrňák.

Zdravé sebevědomí se snaží nalít i do spoluhráčů a bere to za jeden ze základů možného úspěchu. "Trochu byli kluci zklamání a smutní po prohře s Rakouskem. Soustředil jsem se na to, abych přinesl energii a úsměv do týmu. Hlavně jsem chtěl připomenout, že jsme skvělý tým a musíme hrát sebevědomě. Sedět někde vzadu, to se nevyplácí. V zápasech jsme si ukázali, že můžeme hrát světový hokej," pokračoval motivačně.

Z přesilovky jeho formace výjimečně neudeřila

Kromě pozitiv z úspěchu nad Američany si probere trio Pastrňák - Krejčí - Červenka přesilové hry. I přes pětiminutovou početní převahu za zákrok loktem Kieffera Bellowse na Radima Šimka se naskytnutá příležitost na druhou branku nezužitkovala. "Vždy se najdou nějaká negativa, co?" zasmál se nejlepší český hokejista. 

Nevyšlo to a Pastrňák popsal proč: "Amerika to hraje dobře, před brankou nechávají úplně volné dva hráče. Nám se nepovedlo dostat to tam kolem brány. Hraje tři hráče nahoře, a to nám nešlo úplně do karet. Krejča tam měl prázdnou bránu, ale Američan (Andrew Peeke) do toho skočil a nedal gól. Jak to Američané bránili, tak budou asi výjimkou na turnaji. 

V tomto utkání si dokonce prohodil pozici na kruhu s Davidem Krejčím, ovšem ani to úspěch neslavilo. "Vůbec bych si z toho nedělal velkou hlavu, abychom dali v každém zápase gól z přesilovky. Samozřejmě druhá branka by nám dodala trochu klidu, na druhou stranu jsme to nepotřebovali a odbojovali jsme to," prohlásil pětadvacetiletý útočník.

Bostonské duo vhodně doplnil Červenka

Nejen v přesilovkách, ale také ve hře pět na pět útok v čele s držitelem Maurice Richard Trohpy pro nejlepší střelce základní části NHL soupeře přehrává. Posledním, který zapadl k bostonské dvojici byl Červenka.

"Roman je strašně chytrý. Ví, kdy zakončit a kdy hledat přihrávku. Má zkušenosti a hrál po celé Evropě. S Červusem už jsem hrál, na druhou stranu Krejča zase nastupoval s ním tady na turnaji. Chemie tam je. I když jsme nedali proti Amíkům gól jako lajna, měli jsme tam pět tutovek. Jsme spokojení hlavně s výhrou," povídal Pastrňák.

Zmíněná trojice se každý večer hecuje i při hraní karet. "Zatím mě kluci školí. Červus je strašně chytrý, počítá dobře karty u prší. Neprohrál jsem zatím moc, ale je to takové plus minus, jak ten hokej. Doufejme, že to otočím," dodal s úsměvem havířovský rodák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články