Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Výpadek znamenal konec českých nadějí na body. Švédové předvedli rychlý obrat i povedené přesilovky

Do druhého utkání vstoupili dobře, ale poté soupeř obrátil ve druhé třetině výsledek a z tvrdého direktu se už nevzpamatovali. Čeští reprezentanti nezvládli duel se Švédy, kteří gólovou smrští otočili na konečných 5:3. Tři korunky tak mají ve skupině B po dvou zápasech plný počet bodů stejně jako Finové.

Národní tým protočil na turnaji ve dvou zápasech neplánovaně všechny tři brankáře. Po Lukáši Dostálovi, který vychytal výhru nad Velkou Británií 5:1, se do branky proti Švédům postavil další debutant na seniorském šampionátu Karel Vejmelka.

Jenže český gólman vydržel v brankovišti jen polovinu zápasu. Po čtvrtém inkasovaném gólu ho vystřídal Marek Langhamer, reprezentanti však už přes zlepšení srovnat nedokázali.

"Premiéra, jakou jsem si přál, to určitě nebyla. Ale na druhou stranu jsem rád, že jsem do toho mohl naskočit hned druhý zápas," hodnotil Langhamer. "Měl jsem v hlavě jen to, abych zastavil naše krvácení ve druhé třetině, což se povedlo. Trochu jsme se nastartovali, ale bohužel ve třetí třetině jsme inkasovali další gól," vrátil se Langhamer k jediné brance v jeho síti.

Švédové rozhodli zápas díky dobře sehraným přesilovým hrám, ve kterých byli na rozdíl od českého výběru výrazně nebezpečnější, a hlavně povedené pasáži mezi 20. a 29. minutou. Nejprve srovnal Rasmus Asplund z dorážky v početní výhodě a poté nastal klíčový úsek Seveřanů.

Během šesti minut druhé části hry pak odskočili až na 4:1 po trefách Emila Bemströma v přesilovce pět na tři, Mathiase Bromého a po skončení neúspěšné české výhody po samostatném úniku znovu Asplund. "Škoda těch přesilovek. Samozřejmě nikdo nechce udělat faul. Je to škoda, bohužel se nám to nepodařilo ubránit," dodal obránce Tomáš Kundrátek.

Z českých hráčů se opět bodově činil kapitán Roman Červenka, který se podílel na všech gólech. Nejprve přihrál na úvodní trefu duelu Davidovi Krejčímu, poté nabil Kundrátkovi v jediné úspěšné početní převaze národního týmu (2:4) a podílel se i na přesném zásahu Matěje Blümela, jenž snižoval na 3:5. Červenka tak má na turnaji už šest přihrávek, kariérní bilanci na mistrovství světa zaokrouhlil na třicet.

Českou reprezentaci pod vedením finského trenéra Kariho Jalonena čeká na šampionátu den odpočinku. V úterý se střetne s týmem Rakouska, které senzačně bodovalo proti Spojeným státům(2:3 PP).

"V první třetině jsme byli nějakým způsobem pasivní. Nechali jsme se od Švédů zatlačit, nehráli jsme to, co bychom chtěli. Spoustu času jsme strávili v obranném pásmu. Samozřejmě jsme měli také mnoho vyloučení – zdržování hry, příliš mnoho hráčů na ledě... Nemůžeme se takhle oslabovat, takovým způsobem nemůžeme hrát, to je jisté. Ale líbila se mi třetí třetina, kdy jsme začali hrát lépe, dali jsme gól a dotahovali. Výsledek je, jaký je, musíme si to všechno ještě zanalyzovat," bilancoval Jalonen.

Skupina B (Tampere):

ČR - Švédsko 3:5 (1:1, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Krejčí (Červenka), 38. Kundrátek (Červenka, Jiříček), 46. Blümel (Červenka, Šimek) - 20. Asplund (Bemström, Wallmark), 23. Bemström (Wallmark, E. Gustafsson), 26. Bromé, 29. Asplund (E. Gustafsson), 45. A. Bengtsson (Bromé). Rozhodčí: Ingram (Kan.), MacFarlane - Briganti (oba USA), Synek (SR). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:2. Diváci: 6089.

ČR: Vejmelka (29. Langhamer) - Hronek, Šimek, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, D. Sklenička, Jordán - Blümel, Krejčí, Červenka - J. Vrána, Hertl, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Simon - H. Zohorna, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Švédsko: Hellberg - A. Larsson, Dahlin, E. Gustafsson, Ekman-Larsson, A. Lindholm, Tömmernes - Bemström, Wallmark, J. Nordström - Friberg, Kellman, Asplund - Bromé, A. Bengtsson, C. Klingberg - O. Lang, Aman. Trenér: Johan Garpenlöv.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články