Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rakušané vydřeli nečekaný bod proti Američanům, v prodloužení ale rozhodl Hughes

Byli blízko prvotřídní senzaci, ale nadějně rozehrané utkání k výhře nedotáhli. Rakušané sice vedli na mistrovství světa ve Finsku nad Spojenými státy už 2:0, ale favorit výsledkovou otočku dokonal v prodloužení na konečných 3:2. Vítěznou branku zaznamenal Luke Hughes. Chvíli předtím přitom mohl rozhodnout o výhře Rakušanů Peter Schneider, ale nastřelil jen tyč.

Rakušané při návratu mezi elitu od roku 2019 bodovali poprvé od tehdejšího posledního vystoupení v Bratislavě, kde po porážce s Itálií 3:4 po samostatných nájezdech sestoupili. Po sobotní porážce se Švédskem 1:3 drželi krok i s Američany, kteří nedokázali navázat na páteční tříbrankové představení z první třetiny proti Lotyšsku (4:1).

"Zisk bodu je pro Rakousko úspěch, ale myslím, že jsme mohli vyhrát v běžné hrací době. Měli jsme šance v přesilovkách, takže z tohoto pohledu je to pro nás ztráta," řekl rakouský útočník Marco Kasper webu IIHF.

V 9. minutě kryl gólman Kickert šanci Barbera, který pak šel ve 13. minutě pykat na trestnou lavici a tým kouče Rogera Badera z toho vytěžil vedení. Tři vteřiny po skončení trestu totiž Kasper našel zpoza branky nepokrytého Nissnera, který prostřelil Manna. Při Gaudetteově trestu se Američané ubránili.

Na přelomu první a druhé části odolali Rakušané při Wolfově vyloučení a ve 22. minutě byl blízko vyrovnání Galchenyuk, který trefil tyč. Favorit nevyužil ani přesilovku při Nissnerově vyloučení a v polovině utkání měl možnost zvýšit náskok právě Nissner.

V 35. minutě už měli Rakušané dvoubrankový náskok. Po kombinaci Hauduma s Wukowitsem překonal Manna forhendovým blafákem Huber. Hned za 17 sekund poprvé inkasoval Kickert. Překvapil jej Bellows, který vyjel zpoza branky a bekhendem skóroval u pravé tyče.

V třetí třetině se Američané ještě neprosadili při Zündelově vyloučení, ale v 49. minutě už Huberův faul potrestali. Gaudette se z pravého kruhu trefil přesně do protějšího horního rohu branky.

V závěru třetí třetiny i na startu nastavení se Rakušané neprosadili při Laffertyho pobytu na trestné lavici, ale v 63. minutě jim mohl zajistit výhru exbrněnský střelec Schneider, který nastřelil tyč. O minutu později z úniku pak překonal Kickerta osmnáctiletý Hughes.

"Na takto krátkém turnaji je důležité se vyrovnat s nepříznivým vývojem. Nikdy nevíte, kdy to přijde. Jestli teď, v boji o medaile, nebo kdykoliv jindy. Je dobře, že máme takový zápas za sebou a už se nebude opakovat. Ale je skvělé, že jsme to otočili a vyhráli," prohlásil Hughes, jehož si vybralo loni jako čtyřku draftu New Jersey. Jeho starší bratři už v NHL září - právě v týmu Devils útočník Jack, který je jedničkou draftu z roku 2019, a ve Vancouveru bek Quinn.

Skupina B (Tampere):

Rakousko - USA 2:3 v prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Nissner (Kasper, Maier), 35. Huber (Wukowits, Haudum) - 35. K. Bellows (Meyers, Megna), 49. Gaudette (Galchenyuk, Seth Jones), 64. L. Hughes (Farrell). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (SR) - Chaput, van Oosten (oba Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. Diváci: 4228.

Rakousko: Kickert - Hackl, Maier, Zündel, Heinrich, Wolf, Kirchschläger, Wimmer, Brunner - Lebler, Haudum, Kasper - Schneider, T. Raffl, Nissner - Ganahl, Feldner, Baumgartner - Wukowits, Achermann, Huber. Trenér: Roger Bader.

USA: Mann - Seth Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Blankenburg, L. Hughes - Watson, Lafferty, Kuhlman - Hayden, Galchenyuk, Bordeleau - Barber, K. Bellows, Meyers - Gaudette, Farrell, Lettieri. Trenér: David Quinn.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články