Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Alkohol, domácí násilí. Watson dostal druhou šanci v reprezentaci, ale proti Finům selhal

Kam kráčíš, Ameriko? Mohl se hokejový fanoušek ptát po zveřejnění nominace Spojených států na světový šampionát ve Finsku. Roztodivný mix na soupisce, mezi nimiž jsou i hráči, kteří svádí boj sami se sebou v NHL, dokládá Austin Watson. Útočník s nechvalnou minulostí z osobního života má být jedním z lídrů. Jenže v pondělním duelu proti Finům faulem loktem víceméně daroval výhru domácím Finům (1:4).

Je nám líto, video expirovalo.
Atak Watsona na Hartikainena

Po vzoru loňského týmu Američané opět překvapili některými jmény na soupisce. Příběh Briana Boyla měl povedenou tečku v lesku bronzu. Po překonání leukémie, návratu do vrcholového hokeje, ale zároveň roku bez hokeje pak v Rize jako kapitán USA slavil. Letošní případ je zatím vcelku odlišný...

Watson, důrazný hráč především do čtvrtého útoku. V Tampere plní roli jednoho z asistentů kapitána Setha Jonese, jako jeden z nejzkušenějších borců však týmu v utkání s Finy rozhoně nepomohl.  

Krátce po startu druhé třetiny za ještě hratelného stavu 0:1 tvrdě atakoval u mantinelu Teemu Hartikainena. Vytrčený loket a zásah, byť ne kdovíjak fatální pro finského útočníka, znamenal trest. Pět minut plus do konce utkání za úder do oblasti hlavy a krku. 

Úřadující olympijští šampioni se s tím nepárali, Valtteri Filppula a Sakari Manninen velkou výhodu využili. "Dobře jsme se pohybovali, měli pár vyloučených. Když budeme hrát takto pořád, dostaneme další příležitosti na přesilovky," pochvaloval si po zápase finský bek Sami Vatanen.

Jenže tady nešlo o styl hry domácích, ale o zkrat Watsona. Forvard Ottawy si nejspíš pod dojmem, že takový zákrok by mu v zámoří prošel, neuvědomil, co v tu chvíli může způsobit. Ironický úsměv a vzteklé mlácení hokejkou po odchodu do kabin už jen dokreslilo jeho prudkou povahu.

Dvě stopky za prohřešky v osobním životě

V Americe se nepářou s prohřešky mimo led, což Watson dvakrát pocítil. První trest přišel za domácí násilí. Tehdy jako hráč Nashvillu byl zatčen na čerpací stanici v Tennessee. "Watson řekl, že se pohádal s přítelkyní Jennifer Guardionovou a strčil do ní. Policista naopak uvedl, že měla přítelkyně zarudlý krk a potvrdila, že jí to způsobil Watson," zveřejnila tehdy agentura Associated Press.

Za tento incident vyfasoval tříměsíční podmínku a nastoupil do "programu pro násilníky". NHL mu vyměřila zastavení činnosti na 27 zápasů, které bylo poté sníženo na 18 duelů. 

Současná partnerka Watsona Guardinová svůj výrok o čtyři měsíce později mírnila, že k ní přítel nebyl hrubý. Vyšlo ovšem najevo, že důrazný útočník zejména svádí boj s alkoholem, což vedlo i ke zmíněnému incidentu před čtyřmi lety. Kvůli alkoholu přišel i druhý distanc a pro změnu léčení z návykových látek.

Watson reprezentuje USA poprvé od juniorských let. Jeho příběh by mohl mít také pozitivnější vyústění, třeba medailové, jako loni v případě Boyla. Agilní forvard ale musí dokázat na ledě, že si druhou šanci zaslouží, a hlavně udržet emoce.

V opačném případě by jeho místo mohl na turnaji v tzv. checking line Američanů zastat kdokoli jiný z NHL. Watson zatím své reprezentaci jeden z důležitých zápasů proti Finsku prakticky prohrál.

Zdroj
ČT sport, AP

Hlavní zprávy

Nejčtenější články