Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Finové s přehledem přehráli Američany, beze zbytku ztrestali zákrok Watsona

Ve třetím zápase hostitelé zapsali třetí výhru. Finové zatím na mistrovství světa potvrdili úlohu favorita proti Norům i Lotyšům a nyní přehráli jasně Američany 4:1. Do vedení šli v závěru první třetiny Finové po trefě Mikaela Granlunda. Pětiminutovou přesilovku za vyloučení Austina Watsona a jeho tvrdý atak využili Valtteri Filppula se Sakari Manninenem. Druhý jmenovaný zapsal tři body za gól a dvě nahrávky. Za Američany snížil na 1:4 už jen efektně Alex Galchenyuk.

Od úvodních minut se hrál oboustranně velmi rychlý hokej, v němž nebyla nouze o zajímavé okamžiky. Američané hráli už po 24 sekundách přesilovku, stav se však neměnil. Na druhé straně měl dvě šance Filppula, když při té druhé se dostal sám až před brankáře Manna, ale ten si mezeru mezi betony pečlivě pohlídal. Početní výhodu pak nevyužili ani Finové.

Krátce po jejím skončení zkusil Björninen štěstí bekhendem, ale jeho pokus zastavila horní tyčka. Při hře ve čtyřech na obou stranách našel Manninen Lehtonena, jenž zblízka tvrdě zakončoval, ale Mann znovu skvěle zasáhl. Při zakončení z první do odkryté branky minul kotouč Lammikko. Domácí tým hrál pak další přesilovku, Granlund vzal na sebe přečíslení dvou na jednoho a prostřelil Manna.

Už po 63 sekundách se proti pravidlům provinil Watson, jehož zákrok s vytrčeným loktem na hlavu Hartikainena vzápětí ještě překontrolovali sudí na videu a z trestné lavice poslali hříšníka rovnou do šaten. Od té doby přibylo na ledě hodně potyček a ostřejších zákroků, ale pro Seveřany bylo důležité, že přidávali také góly.

V dlouhé početní výhodě sice nejprve neuspěl právě Hartikainen, ale pak se po dokonalé Innalově nahrávce prosadil Filppula a 54 sekund po něm zvýšil už na 3:0 Manninen. Zámořský výběr nenacházel protizbraně ani po skončení pětiminutového oslabení. V polovině utkání naopak při hře ve čtyřech na obou stranách využil Mannova zakrytého výhledu Lehtonen a prakticky definitivně rozhodl.

"Bylo skvělé, jak se nám přesilovky povedly, dobře si v nich rozumíme. Věříme si a potvrdili jsme to v posledních zápasech, když se nám podařilo nastřílet pár gólů," uvedl útočník vítězů Teemu Hartikainen.

Ve třetím dějství mohl tahoun domácích Manninen přidal další gól, ale Mann byl proti. Na druhé straně měl možnost zařídit alespoň čestný úspěch Američanů Galchenyuk, Olkinuora však dál držel čisté konto. Nakonec ho ale neuhájil. Právě Galchenyuk ukázal v závěru svou šikovnost a s hokejkou mezi nohama uzavřel v čase 58:22 skóre.

"Strávili jsme až příliš mnoho času v boxu trestoměřičů, tímto způsobem rozhodně nemůžeme pokračovat. Byl to zápas plný emocí, ale my musíme být ve zbytku turnaje rozhodně lepší. Potřebujeme být lépe připravení a zůstat v klidu. Jsme tady jako jeden tým. Poslední třetinu jsme odehráli už lépe a máme alespoň na čem stavět do příštího utkání," poznamenal obránce Američanů Nate Schmidt.

Skupina B (Tampere):

Finsko - USA 4:1 (1:0, 3:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 17. Mikael Granlund (Manninen, M. Lehtonen), 25. Filppula (Innala, Vatanen), 26. Manninen (J. Sallinen, Mikael Granlund), 31. M. Lehtonen (Hartikainen, Manninen) - 59. Galchenyuk (L. Hughes, Seth Jones). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Rohatsch - Merten (oba Něm.), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 7:8, navíc Watson (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:0. Diváci: 11.555.

Sestavy:

Finsko: Olkinuora - Hietanen, M. Lehtonen, Seppälä, Ohtamaa, Vatanen, Friman, Pokka - Hartikainen, Manninen, Mikael Granlund - Armia, Filppula, Pesonen - J. Sallinen, Lammikko, Innala - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.

USA: Mann - Seth Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Blankenburg, L. Hughes - Watson, Lafferty, Kuhlman - Hayden, Bordeleau, Galchenyuk - Barber, Meyers, K. Bellows - Farrell, Gaudette, Lettieri. Trenér: David Quinn.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články