Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Oslabení Němci zvládli duel se Slovenskem, Švédi smázli Rakousko

Od Kanady sice Němci, kterým kvůli karanténě chybí několik hráčů, dostali 16 gólů, proti Slovensku to ale byla jiná písnička. Naši západní sousedé zdolali na mistrovství světa dvacítek naše východní sousedy 4:3 v prodloužení a ve třetím utkání si připsali první body. V "české" skupině B splnili roli favorita Švédové, kteří vyhráli nad nováčkem Rakouskem 4:0 a navázali na úvodní vítězství nad českými juniory 7:1.

Němečtí mladíci překonali Slovensko
zdroj: ČTK/AP/JASON FRANSON

Němci měli stejně jako na úvodní dva zápasy v pátek s Finskem (3:5) a v sobotu s Kanadou (2:16) kvůli karanténě další části kádru po pozitivních testech na koronavirus k dispozici pět obránců a devět útočníků. Nově mohli využít jen jako třetího gólmana Floriana Burgla, který se hned zapojil do hry a pomohl k vítězství 22 úspěšnými zákroky i asistencí.

V šesté minutě se Němci radovali z vedení, když střelu Simona Gnypa tečoval nejdříve Florian Elias a pak i Tim Stützle. Letošní trojka draftu NHL gólem oslavila i nedělní podpis tříleté nováčkovské smlouvy s Ottawou. Slovensko vyrovnalo v polovině úvodního dějství vteřinu před koncem svého oslabení, kdy ujel Michal Mrázik a překonal Burgla mezi betony.

Ve 24. minutě otočil stav z protiútoku Oleksij Myklucha, ale v čase 28:13 vyrovnal v přesilové hře svým druhým gólem v utkání Stützle. Jeho pokus po sólu přes celé hřiště vyrazil Šimon Latkóczy do beka Šimona Bečára a od něj puk skončil za brankovou čárou.

Slovensku vrátil náskok ve 35. minutě také druhou trefou v utkání Mrázik, který v početní výhodě tečoval střelu Šimona Nemce. Potom ale sledoval z trestné lavice, jak 46 sekund před druhou pauzou Elias také tečí opět smazal ztrátu. V čase 64:01 rozhodl při Mykluchově vyloučení ve hře čtyř proti třem střelou z mezikruží Mario Zimmermann.

Kouč Tobias Abstreiter měl podle původních plánů mít k dispozici také obránce Niklase Längera s Maksymilianem Szuberem, ale ti stále nedostali povolení. "Máme skvělého týmového ducha a chtěli jsme vyhrát. V šatně jsme byli všichni namotivovaní. Jsme nadšení, i když teď necítíme nohy. Ale zregenerujeme a zítra budeme zase čerství," řekl německý útočník Florian Elias.

Slováci si i díky bodu zajistili stejně jako suverénní Kanaďané a Finové postup do čtvrtfinále. "Splnili jsme první cíl, ale chtěli jsme na něj dosáhnout vítězstvím. Mrzí nás, že jsme si neupevnili pozici v naší skupině, ale teď už s tím nic nenaděláme. Pozítří do toho půjdeme naplno a popereme se o dobrý výsledek," řekl útočník Mrázik webu Slovenského svazu ledního hokeje.

Švédové stále vítězí

Švédové si připsali už 54. vítězství v základní skupině juniorského mistrovství světa za sebou. Naposledy prohráli v této fázi turnaje 26. prosince 2006 doma v Leksandu s Kanadou 0:2.

Rakousko, které na úvod prohrálo se Spojenými státy americkými 0:11, odolávalo do 18. minuty. Skóre otevřel v přesilové hře Noel Gunler. I druhý gól dali Švédové v početní výhodě - v čase 24:36 překonal gólmana Sebastiana Wraneschitze tečí bruslí Theodor Niedernach. V polovině utkání se zapsal podruhé mezi střelce Gunler a v 53. minutě dovršil skóre Lucas Raymond.

V sestavě Rakouska chyběl obránce Philipp Wimmer, který dostal od disciplinární komise Mezinárodní hokejové federace (IIHF) trest na dva zápasy za zákrok do hlavy a krku na amerického útočníka Patricka Moynihana ze závěru sobotního duelu. Vynechá ještě zápas s Ruskem a nastoupit může až v závěrečném utkání skupiny na Silvestra proti Česku.

Výsledky mistrovství světa hokejistů do 20 let

Skupina A:

Slovensko - Německo 3:4 v prodl. (1:1, 2:2, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Mrázik (Golian), 24. Myklucha (Kolenič, Eliaš), 35. Mrázik (Nemec, Jellúš) - 6. Stützle (Elias, Gnyp), 29. Stützle (Gnyp, Bugl), 40. Elias (Gnyp, Peterka), 65. Zimmermann (Peterka, Stützle). Rozhodčí: Menniti, Roeland - Mackey, Wyonzek (všichni Kan.). Vyloučení: 7:3. Využití: 1:3. V oslabení: 1:0. Bez diváků.

Skupina B:

Rakousko - Švédsko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 18. Gunler (Johansson, Holmström), 25. Niederbach (Söderström, Raymond), 31. Gunler (Holmström, Berglund), 53. Raymond (Holtz, Sundsvik). Rozhodčí: Labonte, Maille - Brunelle, McGowan (všichni Kan.). Vyloučení: 4:0. Využití: 0:2. Bez diváků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články