Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Trenér dvacítky Mlejnek: Proti Švédům jsme se drželi plánu půl hodiny, tentokrát jsme to vydrželi celý zápas

V úvodním utkání juniorského šampionátu dostali Češi výprask 1:7 od Švédska, tentokrát to ale byla jiná písnička. Trenér českého výběru Karel Mlejnek ocenil, jak dobře se jeho svěřenci drželi v utkání stanoveného plánu, a odměnou jim byla výhra 2:0.

Karel Mlejnek
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Stanovená taktika vyšla na výbornou. Rusové ztroskotávali po celé utkání na aktivně pracujícím obranném valu a jen výjimečně se dostávali do zakončení z nebezpečných pozic. Měli pasáže, kdy byli v tlaku, ale čeští mladíci tyto situace skvěle ustáli a čekali trpělivě na své šance. Dvě takové pak využili Filip Koffer a Martin Lang.

"Nebylo to pro nás lehké utkání, ale celý tým splnil plán, který jsme si před zápasem dali. Co jsme si nastavili, se kluci snažili plnit na sto procent. Z nějakých situací tam byly fauly, ale jinak jsme plán splnili," pochválil Mlejnek svůj tým. "Strategie byla jiná než na Švédy. Zatímco se Švédy jsme ji ale plnili třicet minut, dnes to bylo celých šedesát minut zápasu," zdůraznil Mlejnek.

Jedním z klíčových faktorů byla disciplína. Obránce Karel Klikorka se sice již v končící druhé minutě provinil hákováním, ale pak vydrželi Češi bez vyloučení až do začátku 48. minuty, kdy už měli dvoubrankový náskok.

"To bylo samozřejmě důležité. Co se historicky dělo v týmech do 20 let, tak jsme rádi a troufám si říct, že jsme vysoký počet vyloučení omezili. A to jak v utkání se Švédy, tak dnes, i když v závěru tam vyloučení byla, ale ustáli jsme je," uvedl Mlejnek.

Mimořádně povedený part sehrál brankář Lukáš Pařík, který nahradil Nicka Malíka, jenž chytal proti Švédům. Pařík vychytanou nulou a 30 zásahy zúčtoval s juniorskou sbornou, které čelil při Turnaji Karjaly v Helsinkách, kam ji Rusové v přípravě vyslali. Jeho premiéra v reprezentačním A-týmu skončila v listopadu porážkou 0:3.

"Jsem rád, že nejen Lukáš, ale i další kluci z dvacítky dostali tehdy na Karjale příležitost. Myslím, že to mohla být jedna ze součástí dnešní výhry, jeden z kamínků celé mozaiky," podotkl Mlejnek.

Rovněž před rokem v Ostravě dokázala česká dvacítka Rusy udolat (4:3), po úspěšném vstupu do turnaje ale už další výhru nepřidala. "Víme, že jedna výhra na čtvrtfinále nestačí, ale tou historií se zbytečně nezaobíráme. Od zítřka se začneme připravovat na utkání s USA, což je to, co nás teď zajímá. Jdeme krok za krokem," prohlásil Mlejnek.

Jakou taktiku a sestavu zvolí na dalšího favorita, neprozradil. Nechtěl ani rozebírat, jak moc mu Pařík zamotal bezchybným vystoupením hlavu v souvislosti s nasazováním brankářů. "Na USA se budeme teprve chystat. O tom, jak budeme nasazovat gólmany dál, budeme teprve mluvit," řekl Mlejnek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články