Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Jiříček měl na hokejce vítězný gól, nakonec ale slavili v prodloužení Švédové

Švédové znovu ukázali, že jim také v juniorské kategorii stačí krátká povedená pasáž v zápase k tomu, aby ho dovedli k vítězství. Na mistrovství světa do dvaceti let porazili český výběr 3:2 po prodloužení díky trefám v rozmezí devadesáti sekund druhé třetiny a zaváhání české obrany v nastavení. Přímý přenos utkání Česko – Německo sledujte v sobotu od 19:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Čeští junioři potvrdili, že se jim na světových šampionátech do dvaceti let proti Švédům dlouhodobě nedaří. Po porážce o třetí místo na letním odloženém turnaji 2022 prohráli také v Halifaxu na MS 2023. Sahali přitom po výhře.

Když v 55. minutě vyrovnal Jiří Ticháček a rozšířil řady českých obránců s gólem na turnaji, mohli čeští mladíci pomýšlet na bodový zisk. V prodloužení měl výbornou pozici další bek David Jiříček, jenž v utkání se Seveřany otevřel skóre, jenže objetí švédské branky při hře tři na tři gólem neskončilo a vzápětí po špatném střídání se podruhé v zápase trefil pro změnu obránce soupeře Ludvig Jansson.

Švédům ke dvěma gólům v základní hrací době stačilo povedených devadesát sekund, kdy Jansson navázal na předchozí přesnou ránu Fabiana Wagnera. Tři korunky se po vítězství posunuly do čela tabulky skupiny o bod před český tým. Svěřence trenéra Radima Rulíka čeká v posledním vystoupení před čtvrtfinále na silvestra výběr Německa.

"Za bod jsme rádi, v konečném součtu nám může pomoct. Vůbec si nemyslím, že bychom proti Švédsku hráli špatně. V první a třetí třetině jsme byli lepším týmem, jen ve druhé části jsme se trošku zalekli té pasáže, kde Švédové vstřelili dvě branky. Soupeř měl nakonec trošku štěstí, podržel ho gólman. Jak už jsem ale říkal, je to dobrý bod," uvedl kapitán Stanislav Svozil.

Čeští mladíci byli přitom v utkání aktivnější a zasypali brankáře Carla Lindboma 34 střeleckými pokusy. Ze střelecké převahy však vytěžili jen dvě gólové trefy. Na druhé straně měl Tomáš Suchánek v české brance také štěstí, když obránce Calle Odelius nastřelil v dobré pozici pravou tyč.

"První a třetí třetina byla z naší strany výborná. Měli jsme energii. Švédové měli minimum šancí a jednoznačně jsme je přetlačili. Potřebovali jsme se akorát víc rvát v brankovišti o odražené puky, být víc před brankářem. Gólman byl skvělý, ale kdyby neviděl, možná jsme měli větší šanci. To se pokusíme zlepšit do dalších zápasů. Musíme ale respektovat sílu soupeře. Švédové jsou silný tým. Já nepamatuju zápas, kdy bychom je takhle tlačili. Strašně času se odehrálo v jejich třetině, jenom se bránili. To fakt nepamatuju," hodnotil Rulík.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě:

Skupina A (Halifax):

Švédsko - Česko 3:2 v prodl. (0:0, 2:1, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Wagner, 27. Jansson (O. Pettersson, Robertsson), 62. Jansson (Lekkerimäki, Östlund) - 24. Jiříček (Hauser, Měchura), 55. Ticháček (Šapovaliv, Jiříček). Rozhodčí: Menniti (Kan.), Schlittenhardt (USA) - Hautamaki (Fin.), Klouček (ČR). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 9140.

Švédsko: Lindbom - Sjöholm, Engström, Sandin-Pellikka, Odelius, Jansson, E. Pettersson - Rosén, Bystedt, Carlsson - Lysell, Östlund, Öhgren - Lekkerimäki, Wagner, Stjernborg - O. Pettersson, Oscarson, Robertsson - Strömgren. Trenér: Magnus Havelid.

Česko: Suchánek - Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Moravec, Čech - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Chmelař, Brabenec, Szturc - Ryšavý, Menšík, Kos - Hauser, Marcel, Měchura - Sapoušek. Trenér: Radim Rulík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články