Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Mojí podmínkou bylo, abychom do toho šli oba s Martinem, prozradil Špaček

Bývalí spoluhráči z klubu a reprezentace se rozhodli, že nabídku hlavního trenéra národního týmu Filipa Pešána přijmou. Plzeňští patrioti Martin Straka s Jaroslavem Špačkem ale měli podmínku: jít do toho společně. Sedmačtyřicetiletý Straka se vrací do reprezentace v úplně nové roli téměř po 12 letech, šestačtyřicetiletý Špaček naváže na dva roky staré působení v pozici asistenta.

Jaroslav Špaček
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Bude to nová zkušenost, na kterou se těším. Naším úkolem bude Filipovi poskytovat podporu a pomoc, aby to fungovalo. Těším se na spolupráci s ním. Je to úspěšný trenér a my doufáme, že budeme úspěšní i v národním týmu," řekl Straka, který dres národního týmu oblékl naposledy v listopadu 2008.

Na pozici kouče vedl v letech 2016 až 2018 Plzeň, kde je majitelem, generálním ředitelem i jednatelem. K národnímu týmu se nechal zlákat až nyní a jde do toho s plzeňským asistentem Jaroslavem Špačkem, který už na této pozici u reprezentace působil v letech 2014 až 2018.

"Mojí podmínkou bylo, abychom do toho šli oba s Martinem," řekl Špaček na adresu Straky. Ten je v Plzni šéfem klubu a Špaček na pozici asistenta trenéra.

"Je to pro mě důležité, že můžeme komunikovat přímo v klubu. Pro Martina to bude úplně něco nového, jiného než v klubu. Musíme si udělat přehled o hráčích a promluvit si s Filipem, rovněž kontaktovat předchozí trenéry, abychom navázali na jejich práci, kterou odváděli správně. Byl vidět posun a na ten chceme navázat. Takže určitě zavolám Karlu Mlejnkovi a pobavíme se o becích," nastínil Špaček své představy.

"Jarda má v tomhle ohledu více zkušeností, já jsem nováček. Chtěl bych týmu předávat dobrou náladu a ukázat klukům ofenzivní věci. Myslím, že to bude ta moje úloha. Všechno rozhoduje ale Filip a ten nám rozdělí role. Určitě si k tomu ještě sedneme a od toho se to pak bude odvíjet," navázal Straka.

Manažer Straka znovu koučem

K trenérské práci se Straka vrací po dvou letech. "Když jsem trénoval, věci se nakonec nakupily a nešlo v tom pokračovat. Měl jsem sice nabídky, ale nedalo se to skloubit, abych se tomu mohl naplno věnovat. Nabídku jsem dlouho zvažoval, protože moje povinnosti u reprezentace musím skloubit s klubem," přiznal bývalý útočník Pittsburghu, Ottawy, New Yorku Islanders, Floridy, Los Angeles a New Yorku Rangers.

"Podle rozpisu, jak zatím vypadá, by to mělo být docela v pohodě, jen ke konci základní části a play-off... Tam se budeme muset domluvit, jak si rozdělíme role, abych mohl v Plzni být. Ale znovu říkám, za tohle je zodpovědný Filip a my k němu budeme absolutně loajální," podotkl Straka.

Těší se na spolupráci s dvaačtyřicetiletým Pešánem. "Je to úspěšný trenér, který toho na svůj věk dokázal opravdu hodně. Je vidět, že zkrátka umí a ví. Doufám, že něco můžu předat, a naopak se také budu učit novým věcem. Nakonec ale beztak budeme hodnoceni podle úspěchů a neúspěchů. Tak je to vždycky," prohlásil Straka.

Dlouhé kontrakty nemají smysl, uvedl Špaček

"S Filipem se známe ještě z doby, když jsem byl u nároďáku za Pepy Jandače. Byl jsem přesvědčený, že to do nároďáku seniorské reprezentace dotáhne. Je to mladý, perspektivní trenér, který si jde za svým cílem," podotkl Špaček k Pešánovi.

"Obklopil se, když to tak řeknu, mladými kluky, jako jsem já, Martin a (generální manažer) Petr (Nedvěd). Je to hodně i o respektu hráčů směrem k nám a našem respektu k nim. Věřím, že všechno bude klapat," doplnil trojnásobný mistr světa Špaček.

Smlouva na dva roky je podle Špačka ideální. "Dlouhé kontrakty nemají za mě smysl, protože takhle se lépe vyhodnotí, jestli to má, nebo nemá cenu," dodal Špaček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články