Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Malík: Na Rinneho máme recept a pomoci by nám mohly i přesilovky

Praha – Po utkání Finska s Ruskem rychle s videokoučem sestříhal nejdůležitější momenty, sedl do auta a vyrazil směr Praha. Skaut národního týmu Marek Malík se vydal za českým týmem, aby realizačnímu týmu předal nejčerstvější informace a materiály o finském týmu, na něhož Češi narazí ve čtvrtečním čtvrtfinále.

Ilustrační foto

Skauta český tým využívá vůbec poprvé v historii, ale pro čtvrtfinále by jeho rady mohly být klíčové. Malík totiž základní skupinu strávil právě v Ostravě a reprezentaci Suomi má hodně nasledovanou.

Proto také skoro nespal a hned ráno už měl schůzku s trenérem Růžičkou a jeho realizačním týmem. "Řekli jsme si, co jsem viděl. Potom proběhla debata s jejich názory a připomínkami. Prošli jsme si i věci z přípravných zápasů. Teďka budeme pracovat na detailnějších materiálech pro mužstvo. Bude se to specializovat na oslabení, přesilovky, ale také třeba založení útoku," prozradil Malík, jenž mapoval skupinu B společně s Romanem Šimíčkem.

Hlavní zbraň finského týmu vidí devětatřicetiletý bývalý hráč především v bráně, kde je Pekka Rinne. Ten šampionát nezačal dobře, ale poté se rozchytal k fantastickým výkonům a vytvořil nový rekord v neprůstřelnosti, když překonal Slováka Jána Lašáka. Přesto Malík tuší, co by na něj mohlo platit.

"Nejnebezpečnější jsou v současném hokeji přípravky přes osu a střela bez přípravy nahoru. On takto právě z posledních čtyř gólů, co dostal, inkasoval dva takovým způsobem," nastínil možnosti, kam by čeští střelci měli pálit, Malík, jenž však dodává, že právě na tento způsob útoku si Finové dávají pozor.

Finsko podle něj na šampionátu charakterizuje trpělivost a důsledné lpění na herním systému. "Oni jsou schopni držet taktiku opravdu celých šedesát minut, až do koncovky, a ani o píď z toho neuhnou. Věří tomu systému a hrají ho šedesát minut, to dělá úspěšné mužstvo úspěšným. Takhle porazili Slováky," připomenul Malík výhru nad týmem, který Finsko zlomilo třemi góly v závěrečné desetiminutovce.

Čtyři ze sedmi zápasů v základní skupině bez obdržené branky jsou podle Malíka vizitkou nejen Rinneho. "Dozadu jsou strašně disciplinovaní. Obrannou činností dokáží vybojovat dost puků ve středním pásmu a pak díky vynikajícímu bruslení strašně rychle přecházejí do kontrů. Zapojuje se do nich okamžitě ještě bek, takže ve čtyřech lidech se dostávají do přečíslení," řekl Malík.

Je nám líto, video expirovalo.
Skaut Malík: Finové hrají v oslabení pasivně. To by mohla být naše výhoda

Z individualit ho kromě gólmana nejvíce zaujali Jussi Jokinen, Joonas Donskoi a Joonas Kemppainen. "Kemppainen - výborný vysoký hráč, nebezpečný před brankou v přesilových situacích, je těžké ho odstavit a Finové toho hodně využívají. Jokinen je zase kvalitní starší zkušený hráč, mozek pětky, a strašně se mi líbí Donskoi. Na své mládí neuvěřitelně klidné nervy a nesmírně kvalitní útočník," řekl Malík.

Růžičkův zvěd si ale všiml, že poněkud pasivně působí Seveřané v oslabeních. "Trochu mě to překvapilo, ale při hře v oslabení byli celkem pasivní. Toho bychom mohli využít," řekl bývalý obránce Hartfordu, Caroliny, Vancouveru, New Yorku Rangers a Tampy Bay.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články