Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Růžička: Hokej je u nás jako v Brazílii fotbal, což se podepisuje i na nervozitě

Praha – Narvané tribuny a skvělá atmosféra. Tak zatím na mistrovství světa vypadají zápasy českého týmu, což těší i kouče domácího výběru Vladimíra Růžičku, jenž považuje podporu fanoušků za něco neskutečného. "Hokej je na tom u nás nyní podobně jako fotbal v Brazílii," řekl Růžička, jenž zároveň přiznává, že velký tlak se může podepisovat i na výkonech hráčů.

Trenér Vladimír Růžička (uprostřed) na lavičce české hokejové reprezentace
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

O lístky na český tým je zatím na šampionátu ohromný zájem a všechny zápasy národního týmu v O2 areně sledovalo přes 17 tisíc diváků. Jen jednou ze sedmi utkání pak nebylo oficiálně vyprodáno.

"Lidi a fanoušci jsou neskuteční. Strašně to prožívají a užívají si turnaj. Pro hráče to ale není jednoduché, když sem přijde 17 tisíc lidí. Očekávání jsou velká, pořád musíme vyhrávat. A někdy je nervozita vidět, odskakují nám jednoduché puky," uvedl jednapadesátiletý kouč.

Bývalý vynikající útočník startoval na domácím MS v roce 1985 jako hráč a radoval se ze zlatých medailí. Před jedenácti lety byl jedním z asistentů Slavomíra Lenera u týmu, který vypadl ve čtvrtfinále. "S minulostí se to nedá srovnat. S rokem 2004 a s 1985 už vůbec," řekl Růžička. Sám prý na střídačce s atmosférou problém nemá. "Jak to působí na mě? Normálně, docela," řekl úspěšný kouč.

Vysoké návštěvy v Praze i v Ostravě a skvělou atmosféru na utkáních oceňují i trenéři a hráči dalších týmů. "Každý trenér, který přijde na tiskovku po zápase, tak řekne, co je tady za neskutečnou atmosféru. Nepamatuju něco takového třeba v Německu," zmínil se Růžička o šampionátu v roce 2010, na kterém Češi získali pod jeho vedením zlaté medaile. "Pak se možná trošku smějeme tomu, že hráči jsou v sedmém zápase (na turnaji) trošku nervózní, ale hrajete doma. Nikdo nechce zklamat," podotkl.

Olympijský vítěz z Nagana přiznal, že s něčím podobným trochu počítal. "Proto jsem chtěl vybrat zkušenější hráče. Není to sranda," uvedl Růžička. Největší tlak čeká reprezentanty ve čtvrtek ve čtvrtfinále s Finskem, které rozhodne o tom, zda český tým postoupí do bojů o medaile.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články