Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Krizi už máme za sebou, problémová je ale výchova hráčů, přiznal šéf českého hokeje

Praha – Milé překvapení, ale i nutnost práce do budoucna. Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král očekával, že výsledek reprezentace na Světovém poháru by mohl být horší, nakonec však umístění na turnaji hodnotí kladně. Samotnou akci už však tolik ne. Myslí si, že by příští ročníky měla hrát pouze národní mužstva, nikoliv výběry. Propastného rozdílu mezi českým a kanadským hokejem si je vědom. "Krizi už ale máme za sebou," uvedl.

Radost českých hokejistů
zdroj: REUTERS autor: Dan Hamilton

Český národní tým patřil podle hokejových odborníků i laiků k outsiderům Světového poháru v Torontu, nakonec ale i bez zraněného tria Hertl, Krejčí, Gudas příjemně překvapil a z turnaje odjel se třemi body.

"Objektivně turnaj z našeho pohledu dopadl asi hůř, než bychom si přáli a doufali, ale líp, než jsem očekával. Myslel jsem si, že výsledek může být ještě horší a spíš jsem byl mile překvapen," řekl Král v rozhovoru pro ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Král v SZ: Náš výsledek na SP hodnotím kladně

Po úvodní drtivé porážce 0:6 od pozdějšího vítěze Kanady se herní projev týmu výrazně zvedl. První bod na turnaji získali Češi v zápase s dalším finalistou – Výběrem Evropy. Duel ale nakonec prohráli 2:3 v prodloužení a tím přišli o šanci na postup do semifinále. V závěrečném vystoupení o čest si pak svěřenci kouče Josefa Jandače poradili 4:3 s USA.

"Nálada kolem hodnocení ze zámoří, kdy jsme byli pasováni na poslední tým, byla daná. Ale příprava, kdy jsme ze dvou zápasů jednou porazili Rusy, potom jsme zaskočili i výběr mladých Severoameričanů, takže sportovní výsledek za celý ten měsíc musím hodnotit kladně," dodal Král.

Sport
zdroj: ČT4

Český tým se po celou dobu turnaje mohl opřít o spolehlivé výkony brankářů - Petr Mrázek dokonce skončil ve statistikách ze čtrnácti gólmanů na šestém místě. Nejproduktivnějším hráčem Čechů, kteří skončili celkově na šestém místě, byl se třemi body útočník Milan Michálek.

Světový pohár zároveň podle Krále ukázal, na jak vysoké úrovni Kanaďané v hokeji jsou. "Jsou dnes určitě jinde. Kvalita je odskočená, kvalita je ohromná, je obdivuhodné, co jejich hráči dokážou. Prokázalo se to i na mistrovstvích světa v Praze a Moskvě. To je současná realita a musíme se od nich hodně učit," uvedl.

Sport
zdroj: ČT4

Král také poukázal na to, že nyní má kanadský svaz zaregistrovaných 400 tisíc mládežníků, ČSLH pouze 20 tisíc. "V Kanadě když 380 tisíc lidí přestane hrát hokej, pořád jich je jako nás. Ale i podmínky historické, geografické, zimní stadiony, věcí je spousta. A pak je vrchol pyramidy, a to je trénink, příprava, přístup k hokeji, kvalita trenérů a tam zaostáváme. Ale nejen v Čechách," nastínil.

Je si vědom, že největší problém tkví ve výchově hráčů. "To je neoddiskutovalné. Máme problém s množstvím nejlepších hráčů. To víme, vidíme to. Když se při každé události začne mluvit o nějaké krizi, musím naprosto zodpovědně říct, že český hokej tu krizi už absolvoval, že ji má za sebou. Dnes už mládežnické reprezentace začínají dělat výsledky, které před pár lety nepřipadaly v úvahu. Musím uklidnit fanoušky hokeje, že to nejhorší už máme za sebou," sdělil.

Slavící hokejisté Kanady
zdroj: Reuters autor: Kevin Sousa

Je i pro zúžení kluzišť, po čemž volá i trenér reprezentace Jandač. "Ale jsou tu zimní stadiony, ekonomická náročnost a podobně. Filozoficky a z hlediska sportu jednoznačně, ale jak je to proveditelné v praxi, je jiná otázka," prohlásil Král.

Samotný Světový pohár jej neoslnil. "Je to sice úžasná věc – na jednom místě v danou chvíli se sešlo to nejlepší, co na světě je. Neoslnil mě z důvodu umělých výběrů jakoby na úkor reprezentace země, to mi tam chybělo. Olympiáda nebo mistrovství světa mě vtáhne z tohoto pohledu sportovně víc. Má to náboj a překvapení," řekl Král.

Podle něj dospěli k podobnému uvážení i pořadatelé. "Po skončení turnaje bylo řečeno, že Světový pohár by se měl určitě opakovat, ale vrátili by se k podobě národní – kvalifikací po světě a pak finálového turnaje."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články