Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Češi se po přestřelce loučí se Světovým pohárem výhrou nad USA

Toronto – Divokou přestřelku má za sebou český tým, který na Světovém poháru sehrál s hokejisty Spojených států amerických pohledné utkání zakončené vítězstvím 4:3. O dva góly se postaral Milan Michálek. Američanům nepomohla ani změna brankáře a ve skupině skončili poslední bez jediné výhry, Češi odjíždějí domů s třemi body.

Radost českých hokejistů v utkání s USA
zdroj: ČTK/AP

Trenér Josef Jandač mluvil po vysoké prohře s Kanadou (0:6) o svázání nohou jeho svěřenců, díky čemuž prý vstoupili špatně do následného utkání s Výběrem Evropy. Také v něm se jim nakonec nepovedlo zvítězit (2:3 v prodl.). Do závěrečného klání skupiny A proti USA ale Češi jít vystresovaní rozhodně nemuseli.

Hlad kapitána Plekance a spol. po vítězství byl velký a nebýt zbytečného vyloučení, mohl být konečný stav pro české hokejisty ještě přívětivější, i při poměru střel 39:27 pro Američany. I tak ale největší vzpruhu týmu, na jehož přípravě se velkou měrou podíleli i asistenti Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček, dodaly dva rychlé góly Šustra a Milana Michálka z druhé třetiny.

Mrázka přitom hned zkraje utkání prověřily střely Stepana, Oshieho a Kesslera. Američané aktivně dotírali, zato Češi si první střelu připsali až po třech minutách, kdy ránu Zbyňka Michálka zpacifikoval Bishop. Velmi svižná úvodní hra byla přerušena až za dalších 39 vteřin.

První přesilovka po zahákování Hemského Parisem se moc nepovedla, nebýt Sobotkova čísla tváří v tvář americkému brankáři. Útočník Omsku ale minul. To kapitán Američanů Pavelski tlačil puk do sítě s mnohem větší přesnosti, Mrázkova hbitá lapačka však byla neúprosná.

Stejně jako vysoká hůl gólmana Detroitu a na přesilové hry to bylo 1:1. Ovšem zejména Kane a Suter svou hru až moc překombinovávali a dobře hrajícímu Palátovi, který zůstal před Bishopem úplně sám, se z oslabení otevřít skóre nepovedlo.

Co však málem přišlo český tým draho, byla Kempného děsivá chyba při rozehrávce. Stepan ale nenašel Kanea i díky včasnému zásahu Mrázkových spoluhráčů.

Petr Mrázek v akci proti USA
zdroj: ČTK/AP

Skóre načal gólem od modré ve 13. minutě Zbyněk Michálek, který využil výhody po faulu na Pastrňáka. Jenže neuběhly ani dvě minuty a bylo srovnáno. Mrázek dostal dalších 120 trestných vteřin za hrubost vůči Abdelkaderovi, po němž se nesmyslně ohnal. V následné přesilovce měl z dobré pozice Pavelski po výborné přihrávce Kanea lehkou práci.

Byla to zbrklost a nedisciplinovanost, která český tým srážela v jinak pěkném utkání, které mělo spád a náboj. To dokazovalo i druhé dějství, do něhož nastoupil Kempného nový spoluhráč z Chicaga Kane solidním projektilem a v protiútoku se ranou prezentoval Frolík.

Zůstalo ale i u chyb, kterým vévodila Hanzalova zkažená přihrávka a nebýt pohotového Mrázka, mohl Wheeler otočit skóre. Stejnou věc provedl vzápětí také Carlson, ale Birner s Hemským brankáře Tampy překvapit nedokázali.

Za Bishopa se puk dostal až po důrazu Milana Michálka v brankovišti, tečí se o to postaral smolař Suter. Jakoby si snad Češi náskoku nevážili, když hned poté poslalo Hemského hákování Američany do přesilovky, kterou málem využil Pavelski – tyč!

Dlouhou pasáž pohledného hokeje nahoru-dolů chtělo korunovat české přečíslení 3 na 1, Zbyněk Michálek ale nedal, odpověď proto byla razantnější. Byfuglien nejprve obelstil obranu, od mantinelu si pak šikovně našel zcela volného Abdelkadera, který už jen pohodově srovnal. Útočníka Detroitu trestuhodně nehlídal ani jeden ze čtyř českých hráčů před Mrázkem.

Česká reprezentace v utkání proti USA
zdroj: ČTK/AP

Jenže česká touha po první a poslední výhře na turnaji byla silná a dva rychlé slepené góly toho byly důkazem. Bishopa nejdříve překvapil z úhlu Šustr po posunutí od Voráčka, Milan Michálek pak v protiútoku dostal příjemnou zásilku od Hemského a rázem to bylo 4:2.

Tortorella jednal a do třetí třetiny poslal hlídat branku Schneidera, který si musel hned poradit s českou výhodou po zahákování Pastrňáka, který pak zakončoval a brankář New Jersey kryl. Jenže Američané využili vlastní oslabení – McDonagh snižoval vůbec prvním gólem na letošním Světovém poháru, který padl v početní nevýhodě.

Spojené státy zkrátka nechtěly odjíždět domů s ostudou, rázem se zdvojnásobila razance a Mrázek musel několikrát vytasit excelentní zákroky. Vzápětí měla obrana co dělat s několikaminutovým silným tlakem ve vlastním pásmu, kdy USA připomínaly spíš hustý nálet sarančat.

Leč gólově pusto prázdno. Tortorellovi hrálo do karet Hanzalovo vyloučení a americká hra v šesti. Skóre už ale zvrátit nedokázala ani po time-outu 15 vteřin před koncem a nic na tom nezměnila ani Byfuglienova frustrační pobídka k Jordánovi, kterou ukončily až pěsti. Američané odjížděli z ledu s prázdnou a za hlasitého bučení diváků, Češi s milou kompenzací za předchozí dva duely.

ČR - USA 4:3 (1:1, 3:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Z. Michálek (Palát, Hanzal), 27. M. Michálek, 37. Šustr (J. Voráček, Michael Frolík), 38. M. Michálek (Hemský, Polák) - 15. Pavelski (Parise, P. Kane), 35. Abdelkader (Byfuglien, Suter), 43. McDonagh (Wheeler, Dubinsky). Rozhodčí: Dwyer, Lee - Cormier, Miller (všichni Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 11 987.

ČR: Mrázek - Šustr, Nakládal, Z. Michálek, Jordán, Polák, Kempný, Kundrátek - J. Voráček, Hanzal, M. Michálek - Pastrňák, Plekanec, Palát - Hemský, Sobotka, Michael Frolík - Jaškin, Birner. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

USA: Bishop (41. Schneider) - Niskaken, Suter, Carlson, McDonagh, Byfuglien, J. Johnson - P. Kane, Stepan, J. van Riemsdyk - Parise, Pavelski, Oshie - Abdelkader, Dubinsky, Palmieri - Wheeler, Pacioretty, Kesler. Trenéři: John Tortorella, Jack Capuano, Scott Gordon, Phil Housley, John Hynes a Mike Sullivan.

Vystoupení (nejen) české reprezentace na SP se věnoval Hokej fokus podcast:

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články