Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kovář po návratu do reprezentace: Hodně jsem toho změnil a myslím, že mi to pomohlo

Po dlouhé době, poprvé od loňského února, se v dresu české reprezentace představí brankář Jakub Kovář. Tomu se v aktuální sezoně daří, s Jekatěrinburgem vládne Kontinentální lize a sám se pohybuje na předních pozicích ve statistikách soutěže. Pod novým koučem národního týmu Milošem Říhou starším si chce držitel dvou bronzů ze světových šampionátů v letech 2011 a 2012 opět vybojovat stabilní místo.

Jakub Kovář na tréninku reprezentace
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Můj hlavní cíl je udržet si to, na čem v poslední době pracuju, a odvést tady co nejlíp svoji práci," řekl Kovář na srazu národního týmu. Účastník čtyř mistrovství světa a olympijských her v roce 2014 v Soči ale nechce žít z minulosti. "Já se snažím vůbec nekoukat na to, co bylo. Už je to sedm let, co jsem byl na první Euro Hockey Tour. V reprezentaci jsem teď nějakou dobu chyběl, tak jsem rád, že jsem tady, a spíš se koukám dopředu, co bude."

Má velkou touhu ukázat se v co nejlepším světle. "Kdybych ji neměl, tak jsem se trenérům omluvil. Nejezdil bych sem a užil bych si tři dny volna doma s rodinou. I manželka si přála, abych jel a ukázal, že pořád chytat umím. Jsem tady a doufám, že to ukážu," připojil Kovář. Nechce být ale přemotivovaný. "Beru to, jako bychom jeli s mančaftem někam na trip, a přesně tak se budu připravovat na zápasy tady."

V národním týmu má na kontě 45 zápasů a zažije v něm po Aloisi Hadamczikovi, Vladimíru Růžičkovi, Vladimíru Vůjtkovi a Josefu Jandačovi pátého trenéra. Miloše Říhu dosud poznal jen jako protivníka v KHL. "Pamatuji si, když od půlky zápasu začal postupovat na střídačce dopředu, otvíral hráčům střídačku a byl většinou hodně blízko k rozhodčím," usmíval se Kovář.

Jaká překvapení způsobila úvodní nominace? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

V KHL jeho Jekatěrinbung vyhrál prvních 18 duelů sezony a z dosavadních 26 utkání prohrál jediné. "Nepamatuju, že by nějaký tým takovou sérii měl. My si toho samozřejmě všichni strašně vážíme. Máme rozumného trenéra (Andreje Martěmjanova), což je v tuhle chvíli hrozně důležité. Umí udržet pozitivní náladu, ale nedovolí nám zpychnout a nosit nosánky nahoře," prohlásil Kovář.

Přiznal, že úspěchy dodávají týmu velkou chuť do další práce. "Pořád nás baví vyhrávat. Jsou chvíle, kdy v sezoně vyhrajete pět šest zápasů za sebou a ta další výhra vás už tolik netěší. Ale my jich udělali patnáct a pořád jsme se těšili na tu další. Není to u nás tak, že bychom zápasy vyhrávali 5:1 nebo 6:1, většinou jsou boj do poslední minuty a tím spíš my si toho víc vážíme. Nemáme právo si myslet, že jsme mnohem lepší než ostatní, ale výsledky máme díky pokoře," uvedl Kovář.

V Avtomobilistu působí s výjimkou sezony 2016/17, strávené v Čerepovci, od roku 2013 a klub prošel velkou výkonnostní proměnou. "V době, kdy jsem tam před pěti lety přišel, tak to byl suverénně nejhorší a nejchudší klub ligy. Třikrát za sebou předtím byli na posledním místě," vzpomínal Kovář.

"Tím, že jsme ty první dva roky s tím nejnižším rozpočtem udělali play-off, tak se tam hokej hodně pozvednul. Před dvěma roky přišel nový bohatý sponzor a dal do rozpočtu více peněz. Už loni se přivedli docela slušní hráči, měli jsme dobré výsledky, ale trošku nám chyběli rozdíloví hráči," uvedl.

"V minulé sezoně jsme prohráli v prvním kole s Magnitogorskem a v šesti zápasech v sérii jsme nedali jediný gól v přesilovce. Letos jsme podepsali jiné cizince, rozdílové hráče, které jsme loni neměli. Jsou to přesně kluci, kteří za stavu 0:0 dají v přesilovce rozhodující gól," zmínil příchody kanadského útočníka reprezentujícího Kazachstán Nigela Dawese i dalších ofenzivních opor - Francouze Stéphanea Da Costy a Američana Dana Sextona.

Kovář je ve statistikách druhý s úspěšností zákroků 95,3 procenta a čtvrtý s průměrem 1,37 obdržené branky na zápas. "Změnil jsem toho za poslední dva roky hodně a myslím si, že mi to dost pomohlo. Snažil jsem se co nejvíc přizpůsobit modernějšímu hokeji a zlepšit nedostatky, které jsem na sobě cítil. Myslím, že těmi posledními výsledky jsem si dokázal, že to byla správná volba," řekl.

Věří, že si výkonnost udrží celou sezonu. "Strašně nerad bych v březnu mluvil o tom, že jsem měl v září a říjnu nejlepší formu a potom jsme vypadli v prvním kole play-off. Doufám, že v květnu, až si na zahradě naleju víno, tak si budu moct říct, že to byla životní sezona," podotkl Kovář.

Je v každodenním kontaktu s bratrem Janem, který na farmě Bostonu v Providence bojuje o smlouvu v NHL. Pozitivní energii mu prý dodávat nemusí. "On už má zkušenosti a něco už dokázal. Ví dobře, v jaké je situaci a co pro něj bude nejlepší. Nezbývá než počkat, co bude. Uvidíme, jak se to u něj vyvrbí, jestli tam rok zůstane, nebo jestli se budeme potkávat někde v Evropě," prohlásil.

"Prožíváme to spolu, jak on sleduje moje výkony, tak já sleduju jeho. I když máme teď mezi sebou docela velkou časovou propast. Většinou se střídáme v posteli, on jde spát a já vstávám a naopak, ale každý den řešíme, co se na druhých koncích světa děje," dodal Kovář, který je často v kontaktu i s gólmanem Pavlem Francouzem, jenž se snaží probít do NHL z farmy Colorada.

 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články