Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kanadu povede na MS stejně jako v Pekingu trenér Julien, generálním manažerem zůstává Doan

Trenérem Kanady na mistrovství světa ve Finsku bude stejně jako na únorových olympijských hrách v Pekingu zkušený Claude Julien. Z pozice generálního manažera bude opět sestavovat tým bývalý útočník NHL Shane Doan. Kanada bude v květnu obhajovat loňské zlato z Rigy a útočit na 28. titul.

Claude Julien na lavičce Kanady
zdroj: Reuters autor: Brian Snyder

Jednašedesátiletý Julien se kanadského týmu pro ZOH ujal poté, co kvůli neúčasti hráčů z NHL vypadl původně ohlášený Jon Cooper z Tampy Bay.

Kanada v Pekingu vypadla ve čtvrtfinále po porážce se Švédskem a poprvé od Turína 2006 nezískala pod pěti kruhy medaili.

Rodák z Ontaria Julien jako asistent trenéra pomohl reprezentaci v roce 2016 k triumfu na Světovém poháru a v roce 2014 k zisku olympijského zlata.

V NHL naposledy vedl od roku 2017 do roku 2021 Montreal, předtím deset sezon působil v Bostonu, se kterým v roce 2011 slavil zisk Stanleyova poháru.

V sezoně 2008/09 získal ocenění pro nejlepšího kouče NHL. Jeho asistenty ve Finsku budou D. J. Smith a André Tourigny.

Pětačtyřicetiletý Doan se loni podílel na vítězství Kanady na MS v Lotyšsku z pozice asistenta generálního manažera a pro únorové ZOH se už posunul do nejvyšší funkce.

Jako hráč reprezentoval Kanadu na šesti MS, na nichž získal dvě zlata (2003, 2007) a tři stříbra. V NHL odehrál 21 sezon za jediný klub, původní Winnipeg/Phoenix/Arizonu. Kariéru ukončil v roce 2017 a od loňska pracuje ve vedení Coyotes.

Pomáhat Doanovi se skládáním týmu budou další bývalý elitní útočník Rick Nash, jenž si v pozici asistenta odbude manažerský debut u národního týmu, a zkušený funkcionář Hockey Canada Scott Salmond.

Kanada bude hrát na mistrovství světa ve skupině A v Helsinkách. Turnaj zahájí 13. května proti Německu, jejími dalšími soupeři budou Itálie, Slovensko, Kazachstán, Švýcarsko, Dánsko a Francie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články