Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hokejisté si chtějí spravit chuť, Švédům se postaví Salák

Praha/Malmö (Švédsko) - Čeští hokejisté vstoupí do Švédských her - Oddset Hockey Games - soubojem s domácí reprezentací. A kouč Alois Hadamczik bude opět spoléhat na brankáře Alexandra Saláka, jediného krajánka z Elitserien v českém výběru. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 18:55.

"Chytá tam ligu a chytá ji výborně, takže není důvod, proč mu nedat šanci," uvedl Hadamczik na adresu gólmana Färjestadu, který má nejvyšší procentuální úspěšnost v soutěži a již šestkrát udržel čisté konto. Salák chytal v této sezoně proti Švédům dvakrát, v Liberci pomohl v zápase, který byl součástí turnaje Karjala, k výhře 3:1. V Moskvě poté Češi prohráli 0:4.

Národní tým se do Švédska přesunul včera, v podvečer absolvoval první trénink v Malmö areně. Letos se totiž turnaj netradičně nekoná ve Stockholmu, který bude v květnu hostit mistrovství světa. Češi se budou v domovské aréně druholigových Redhawks snažit rehabilitovat za nevydařený turnaj v Moskvě.

Na druhém díle seriálu Euro Hockey Tour totiž čeští hokejisté prohráli všechny zápasy s hrozivým skóre 2:13. "Hráli jsme dva rozdílné turnaje, s rozdílným přístupem i hrou. Chceme se vrátit k tomu prvnímu turnaji, kde jsme dostávali málo gólů a dokázali vyhrát na jeden dva vstřelené góly," poukázal Hadamczik na fakt, že vstup do sezony se jeho svěřencům vydařil. Turnaj Karjala totiž poprvé v historii vyhráli.

Lákadlo nominace na MS

Švédské hry budou navíc součástí nominačního boje o mistrovství světa. Po skončení výluky NHL je jasné, že na šampionát příliš hráčů ze zámoří nepojede, hokejisté působící v Evropě tak budou tvořit hlavní část týmu. Na úterním srazu Hadamczik uvedl, že vedle současných reprezentantů má šanci vybojovat si účast na MS dalších šest sedm hráčů.

Josef Paleček, asistent trenéra:

"Čeká nás podobný soupeř jako v předešlých dvou případech. Švédové výborně bruslí, jsou velcí, vyhrávají osobní souboje, mají propracovaný systém obrany a hrají dobře v oslabení… Musíme hrát jako v prvním zápase. Tlačit se do branky a hrát srdcem. Pokud se tak stane, neměli bychom propadnout."

"I proto věřím, že hráči pojedou na turnaj s respektem a vydají ze sebe maximum. Minule jsme si všichni mysleli, že máme velká jména a že to půjdeme samo. A to nešlo. Nasazení do hry a vůle trošku scházely. Teď se chceme vrátit k dobré hře z obrany, s maximální vůlí a bojovností. Bojovnost by měla být největší deviza týmu," řekl Hadamczik.

Do zápasu od začátku zasáhnou čtyři útoky a šest obránců. Na svou šanci na střídačce budou čekat Jakub Krejčík a Petr Zámorský, třináctým útočníkem bude Martin Adamský. "Počítáme s tím, že se svléknou všichni a v průběhu utkání uvidíme, jestli někoho dalšího zapojíme do hry," uvedl Paleček.

Předpokládaná sestava:

Salák - Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava, Mojžíš, Nakládal, Zámorský, Krejčík - Irgl, Novotný, Kašpar - Průcha, V. Nedorost, Vondrka - Petružálek, Vrána, Tenkrát - T. Rachůnek, Hertl, I. Rachůnek - Adamský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články