Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Hokejisté chtějí navázat na výkony z turnaje Karjala

Praha - Hokejová reprezentace v Praze zahájila přípravu na Švédské hry, třetí turnaj seriálu Euro Hockey Tour. Trenér Alois Hadamczik měl v pražské O2 areně k dispozici všech 23 nominovaných hráčů. Národní tým se bude v Malmö snažit napravit reputaci z nevydařeného turnaje Channel One Cup v Moskvě, kde reprezentace i s hvězdami z NHL prohrála všechny zápasy a skončila poslední. Čeští hokejisté vstoupí do turnaje ve čtvrtek v 19:00 utkáním proti domácímu Švédsku. Přímé přenosy odvysílá ČT sport.

Alois Hadamczik s Alexandrem Salákem
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

Tentokrát už Hadamczik žádného hráče z kanadsko-americké soutěže po skončení výluky k dispozici nemá. Kouč doufá, že tým naváže na výkony z listopadového turnaje Karjala, který vyhrál. "Hráli jsme dva rozdílné turnaje, s rozdílným přístupem i hrou. Musíme se vrátit k tomu prvnímu turnaji, kde jsme dostávali málo gólů a dokázali vyhrát na jeden dva vstřelené góly," uvedl Hadamczik. V Praze bude tým trénovat jen jednou, již ve středu dopoledne se přesune na sever Evropy.

"Věřím, že hráči pojedou na turnaj s respektem a vydají ze sebe maximum. Minule jsme si všichni mysleli, že máme velká jména a že to půjde samo. A to nešlo. Nasazení do hry a vůle trošku scházely," řekl Hadamczik. Věří, že výkony hráčů budou lepší i proto, že většina z nich reálně bojuje o start na mistrovství světa. "Doma zůstalo ještě pět, šest, sedm hráčů, kteří by se o nominaci dále mohli poprat. Díky výluce NHL nás čeká náročná sezona," podotkl.

Složení formací:

Salák, Jakub Kovář - Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava, Mojžíš, Nakládal, Zámorský, Krejčík - Irgl, Novotný, Kašpar - Průcha, V. Nedorost, Vondrka - Petružálek, Vrána, Tenkrát - T. Rachůnek, Hertl, I. Rachůnek - Adamský.

Oproti původní nominaci musel Hadamczik udělat tři změny. Ze zdravotních důvodů se mu omluvili Zdeněk Kutlák, Lukáš Pech a Petr Koukal. Místo nich dostali pozvánku Tomáš Mojžíš, Ivan a Tomáš Rachůnkové. "Nejvíce chybí Koukal, který je nejzkušenější, ale s tím jsme se vypořádali," řekl kouč.

Bratři Rachůnkové v jednom útoku

Poprvé se v národním týmu potkávají Rachůnkové, jejichž nejstarší bratr Karel tragicky zahynul při pádu letadla s týmem Jaroslavle v září 2011. "Byl bych raději, kdyby tady mohli být všichni tři, ale to bohužel už nejde," uvedl Hadamczik, který se rozhodl zařadit bratry do jednoho útoku.

"Jsme rádi, že to vyšlo a oba jsme se do nominace dostali," řekl Ivan Rachůnek. "Je to paráda. Je to první pozvánka mezi dospělé a ještě tu mám bráchu," radoval se Tomáš Rachůnek. Oběma je líto, že si s nejstarším bratrem v národním týmu nezahrají. "Je škoda, že u toho nemůže být. Ta myšlenka, že bychom se tady setkali všichni tři, v hlavě proběhne. To je na tom to nejsmutnější," přiznal Ivan Rachůnek, který si s Karlem v reprezentaci zahrál.

Je nám líto, video expirovalo.
Alois Hadamczik a Václav Nedorost na reprezentačním srazu

Národní tým do turnaje povede jako kapitán Jiří Novotný, který by měl nastupovat v centru elitní formace. Hadamczik počítá s tím, že na začátku budou na přesilovky chodit postupně první tři útoky a až poté se rozhodne, kdo dostane více prostoru na ledě. Skládání speciální formace zatím neplánuje. "Za jeden dva tréninky těžko něco většího stihneme. Dali jsme dohromady útoky a každý si svou výkonností řekne, kolik času dostane," řekl.

Návrat smolaře Nedorosta

Téměř čtyři roky čekal na šanci zahrát si opět v dresu národního týmu útočník Václav Nedorost. "Byla to dlouhá doba, kdo by se netěšil. Tuto sezonu jsem konečně zdravý, těším se moc," řekl Nedorost. Známý smolař se minulostí příliš zaobírat nechtěl. "Zranění člověk neovlivní, prostě to tak bylo. Mám na to holt větší smůlu než druzí. Ale takový je život. Já byl zraněný, ostatní mají třeba zase jinou smůlu, nelze se tím takhle zabývat," prohlásil.

Minulou sezonu předčasně ukončilo zranění ramene a následná operace. V této sezoně se mu zatím nepřihodilo. "Jen doufám, že to vydrží. Člověk na to nemůže myslet, v opačném případě akorát něco přijde. Díky tomu, že jsem byl celou sezonu zdravý, neztratil jsem nic z toho, co jsem v létě natrénoval," pochvaloval si.

Program turnaje

Středa 6. února:

16:30 Rusko - Finsko (Petrohrad)

Čtvrtek 7. února:

19:00 Švédsko - Česká republika

Sobota 9. února:

13:30 Finsko - Česká republika

17:30 Švédsko - Rusko

Neděle 10. února:

13:00 Rusko - Česká republika

17:00 Švédsko - Finsko

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články