Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Frkův gól rozhodl o výhře Detroitu, mezi střelce se zapsal také Jaškin ze St. Louis

New York – Povedená příprava na novou sezonu NHL v podání Martin Frka pokračuje. Český útočník bojující o sestavu Detroitu v den svých 23. narozenin rozhodl vítěznou brankou o výhře Red Wings na ledě obhájce Stanleyova poháru Pittsburghu 5:2. Třetí trefu ve čtvrtém startu v přípravě si připsal Dmitrij Jaškin ze St. Louis, který v Kansas City v závěru zkorigoval výsledek s Washingtonem na 2:4.

Martin Frk v dresu Detroitu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Duane Burleson

Frk, který bojuje o premiéru v NHL, získal ve 36. minutě v přesilové hře Red Wings vedení 3:2. Vylepšil tak svou bilanci ve čtvrtém utkání v přípravě na tři body za dvě branky a jednu asistenci. Gólem a přihrávkou se podílel na nedělním vítězství 6:3 nad Chicagem.

Odchovance Karlových Varů si Detroit vybral při draftu 2012 jako 49. hráče v pořadí. Po třech letech v juniorské QMJHL v Halifaxu vítěz Memorial Cupu z roku 2013 pendloval mezi farmami v Grand Rapids v AHL a Toledem v ECHL. Teprve v uplynulé sezoně se definitivně prosadil do sestavy Grand Rapids a s 27 góly se stal druhým nejlepším střelcem týmu.

Trenér Detroitu Jeff Blashill Frka moc dobře zná, vedl ho už na farmě v Grand Rapids. "Každý rok se posouvá tím správným směrem. Když přišel do Ameriky, musel se naučit, jak hrát tím správným způsobem. Slouží mu ke cti, že neustále pracuje, pracuje a pracuje, přestože byl poslán do Toleda," řekl Blashill.

"Ať už se zeptáte kohokoli v Toledu nebo v Grand Rapids, každý vám řekne, že Frk je hráč, který jde každý den na led jako první. V Toledu pořád trénoval, aby se dostal do pořádné formy. Je to dříč. Myslím si, že dělá ty správné kroky a má spoustu dovedností. Má výbornou střelu," uvedl Blashill.

Jaškin: Zatím je to jen příprava

Vedení klubu se musí dobře rozmyslet, jak s Frkovou budoucností naloží. Pošle-li ho zpátky na farmu, musí Frka nejdříve zařadit na listinu volných hráčů, odkud si ho může vybrat kterýkoliv klub NHL. Detroit kvůli tomu přišel loni o útočníka Andreje Nestrašila, jehož si vybrala Carolina. "Hráč, který bojuje o místo v týmu, nám musí říct: 'Udělám z něho lepší mužstvo.' Musí to bít do očí. Musí to dokazovat pokaždé, když se dotkne ledu," dodal Blashill.

Stejně starý Jaškin, který reprezentoval Česko na zářijovém Světovém poháru, je v testovacím období ve střelecké formě. Tentokrát ale 35 sekund před koncem už jen zmírnil prohru Blues. "Jsem za to rád, ale je to zatím jen příprava. Snad to nebude jako v minulé sezoně, kdy jsem vstřelil čtyři branky v 70 zápasech. Budu dál dělat stejné věci, tvrdě makat a věřím, že góly přijdou," řekl Jaškin.

Přípravné zápasy před NHL:

Carolina - Buffalo 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0), hráno v Sault Ste. Marie

Branky: 5. McKeown, 30. Lindholm, rozhodující sam. nájezd Skinner - 32. Kane, 51. Bailey.

New Jersey - New York Islanders 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

Branky: 18. Lovejoy, 29. Henrique - 16. Quine, 32. Ladd, 54. Beauvillier.

Pittsburgh - Detroit 2:5 (0:2, 2:2, 0:1)

Branky: 27. Rowney, 35. Letang - 8. Nyquist, 16. Bertuzzi, 36. Frk, 38. Brendan Smith, 60. Ott.

St. Louis - Washington 2:4 (1:2, 0:1, 1:1), hráno v Kansas City

Branky: 12. Tarasenko, 60. Jaškin - 3. a 28. Oshie, 17. a 50. Thomas.

Dallas - Colorado 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Branka: 9. Martinsen.

Calgary - Arizona 2:1 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)

Branky: 7. a rozhodující sam. nájezd Tkachuk - 7. Dvorak.

San Jose - Anaheim 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)

Branky: 28. Perry, 30. Cramarossa.

Edmonton udělal z McDavida nejmladšího kapitána v historii NHL

Hokejisty Edmontonu povede do nové sezony jako kapitán devatenáctiletý útočník Connor McDavid. Jeden z největších kanadských talentů posledních let se tak stane nejmladším kapitánem v historii soutěže.

McDavid, považovaný za "nového Gretzkého", byl jmenován kapitánem ve věku 19 let a 266 dnů. Byl tak o dvacet dnů mladší než Švéd Gabriel Landeskog, když se stal v roce 2012 kapitánem Colorada. Už jako teenageři byli kapitány týmů NHL i Sidney Crosby v Pittsburghu v roce 2007 a Vincent Lecavalier o rok později v Tampě Bay.

"Je to pro mě velká čest. V kabině máme spoustu dobrých lídrů a moci je zastupovat je opravdu příjemný pocit. Díky jejich pomoci to budu mít mnohem snazší," uvedl McDavid, pro něhož není "C" na dresu novinkou. Vedl už tým Erie v juniorské OHL a také Výběr Severní Ameriky do 23 let na nedávném Světovém poháru.

McDavid je patnáctým kapitánem v historii Oilers a jde tak ve šlépějích legend Waynea Gretzkého či Marka Messiera. Celý Edmonton si od něj slibuje, že kdysi slavný klub opět pozvedne a dovede ho do play-off, které pětinásobní vítězové Stanley Cupu nehráli od roku 2006.

"Na svůj věk je hodně vyspělý. Je zvyklý vystupovat před médii od čtrnácti let a zvládá to velmi dobře. I z jeho chování v kabině je evidentní, že je připraven na vůdčí roli," uvedl trenér Oilers Todd McLellan.

McDavid byl jedničkou loňského draftu. Ve své premiérové sezoně odehrál 45 zápasů s bilancí 16 gólů a 32 bodů, o dalších 37 duelů přišel kvůli zlomenině klíční kosti.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články