Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Začíná jubilejní 30. ročník samostatné extraligy, která se vrací do starých kolejí

Nová sezona hokejové extraligy je tady a se starými pořádky. Nejvyšší česká soutěž rozehraje třicátý ročník v éře samostatnosti. Na čtvrtý titul v řadě bude útočit Třinec, ale špička tabulky by měla být ještě vyrovnanější než obvykle. ČT sport a ČT sport Plus nabídne přímé přenosy zápasů v úterý a neděli a debatu expertů vždy v pátek. První duel mezi Pardubicemi a Třincem můžete sledovat v neděli od 16:00.

Extraliga se vrací do systému se 14 účastníky, a tak se můžeme těšit na 52 plnohodnotných kol bez toho, aniž by musel jeden z týmů "stát", jako tomu bylo v posledním ročníku. V nejvyšší soutěži bude chybět Zlín, který sestoupil po 42 letech.

Jinak se ale ve složení soutěže nic nemění. Co je však nového? Přední a bohatší týmy se výrazně zkvalitnily a extraliga by se měla vyrovnat. David Krejčí jako největší hvězda se sice dohodl na návratu do NHL a bude znovu hrát za Boston, jinak se ale dost hráčů vrátilo ze zahraničí, zejména z Kontinentální ligy.

Třinec bude obhajovat titul už bez trenéra Václava Varadi a například bez reprezentačních beků Tomáše Kundrátka a Davida Musila. Prvně jmenovaný posílil Kometu, druhý zase Pardubice. Brňané přivedli i Jakuba Fleka z Karlových Varů nebo brankáře Dominika Furcha. Jihomoravané naopak přišli o kanonýra Petera Muellera, který zamířil do Vítkovic. S Libercem se zase dohodl Michael Frolík.

Výrazně posílily zejména Pardubice a Sparta. Pražané kompletně obměnili brankoviště a dohodli se s Jakubem Kovářem a Josefem Kořenářem. Obranu vyztuží Jakub Krejčík, útok zase Gustaf Thorell a Dominik Simon. Citelným oslabením je ale odchod nejproduktivnějšího hráče a nejlepšího střelce extraligy Filipa Chlapíka do Švýcarska.

Dynamo se na sezonu, ve které bude slavit sté výročí založení klubu, vyzbrojilo ještě víc. K Východočechům se kromě Musila připojili Peter Čerešňák, Roman Will, Lukáš Radil, Tomáš Hyka nebo Tomáš Zohorna.

Návrat Vejvody do Kladna

Extraliga ale počítá i odchody. V Litvínově už nebudou pokračovat klubové legendy Viktor Hübl s Františkem Lukešem, kteří si zahrají za druholigový Chomutov. Řada hráčů navíc ukončila profesionální kariéru jako například Martin Ševc (Mladá Boleslav), Ladislav Šmíd (Liberec) nebo Roman Polák (Vítkovice).

Kladno, jež poslední sezonu strávilo v chomutovském azylu, se vrací do svého zimního stánku, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Rytíře nově povede v pozici hlavního trenéra Otakar Vejvoda, člen legendární kladenské "blue line" s Martinem Procházkou a Pavlem Paterou. Posledně jmenovaný po letech opustil Mladou Boleslav a nyní vede Spartu.

Vítěz základní části získá Pohár předsedy APK Jaroslava Pouzara namísto Prezidentského poháru. Bývalý úspěšný útočník Pouzar byl historicky prvním předsedou Asociace profesionálních klubů, která od svazu převzala vedení soutěže od nadcházející sezony 2022/2023. Extraliga má také nového ředitele, Josefa Řezníčka nahradil Martin Loukota.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články