Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Věříme, nepanikaříme a i za nepříznivého stavu se snažíme zůstat v klidu, tvrdí Moravčík

V utkání se blýskl dvěma góly včetně vítězné trefy v prodloužení a zasloužil se o druhou výhru Sparty v semifinálové sérii proti Třinci. Obránce Pražanů Michal Moravčík rozhodl o vítězství 3:2, sparťané tak vedou už 2:0 na zápasy. Hostující Slezané přitom těsně před koncem vedli 2:1.

Michal Moravčík (vpravo) se raduje se spoluhráči ze Sparty
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Do semifinále se účastník tří mistrovství světa vrátil v úterý po zranění, které utrpěl po faulu libereckého Oscara Flynna ve druhém čtvrtfinále. Tehdy skončil po nárazu hlavou do mantinelu v nemocnici. Tentokrát si připsal své první body ve čtvrtém utkání letošní vyřazovací části.

Jeho trefa od modré čáry v čase 77:31 poslala Spartu do vedení nad vítězem posledních čtyř play-off 2:0 na zápasy. Moravčík tak prožíval se spoluhráči a fanoušky obrovskou euforii. "To asi všichni viděli, jak v hale všichni vybouchli. Já jsem jenom zvednul ruce, už se to na mě valilo a kluci skákali. Obrovská radost," řekl Moravčík.

"Bylo výborně vyhrané buly Horinky (Romana Horáka). Chlápa (Filip Chlapík) to měl zavřené na střelu a docela mu to skáče, tak mi to dal. Trošku se to vrtělo. Tak jsem si říkal, abych to hlavně trefil, naštěstí jsem se podíval, jak na mě jede útočník, šel ze středu, tak mi nechal volnou stranu, kudy puk proletěl. Já jsem to chtěl hlavně trefit. Jen jsem zavřel oči a propadlo to tam," popsal Moravčík.

Sparta sice po jeho brance ze 17. minuty vedla 1:0, ale ve druhé třetině Třinec otočil na 2:1 a v čase 59:52 vynutil prodloužení Filip Chlapík. "Těžký zápas. První dvě třetiny jsme to nebyli my. Jako by se to trošku obrátilo oproti včerejšímu zápasu, ale ve třetí třetině jsme ukázali vnitřní sílu, vyrovnali a v prodloužení jsme si šli za tím. Třinec hrál výborně, dělal nám problémy," prohlásil.

Podle Moravčíka je důležitá trpělivost

Do hry se Moravčík vrátil po dvou a půl týdnech od zranění. "I to přináší hokejový život. Člověk se z toho nesmí podělat. Nesmí si to pustit do hlavy, protože pak bych mohl zůstat v kabině a bylo by to lepší," konstatoval. Doufal, že semifinálové boje stihne. "Šli jsme den po dni, takže to byla otázka jednotlivých dní, jak jsem se cítil, jak se to zlepšovalo. Pracovali jsme na tom s klukama z fyzio, kondičním trenérem, aby to bylo co nejvíc zápasuschopné a dali mě dohromady."

Jako hrdina se necítil. "Říkáme si celou sezonu, že z nás může vyskočit kdokoliv, a vyšlo to na mě. A jsem za to moc rád a je super vést 2:0," pochvaloval si Moravčík. Hlavně po nepodařené druhé třetině. "Měli jsme špatný pohyb, Třinec hrál účelně a my si to zbytečně komplikovali. To se nesmí stávat. Sami jsme jim šance nabídli a oni je potrestali."

Ve třetí třetině se Sparta zlepšila. "Souvisí to s pohybem, neměli jsme ho dobrý, několikrát jsme si zavařili a z toho plynulo, že měli převahu na brankovišti. Do třetí třetiny jsme si řekli, že to změníme, a povedlo se. Důležitá je trpělivost. Věříme, nepanikaříme a i za nepříznivého stavu se snažíme zůstat v klidu a s chladnou hlavou řešit situace," popsal Moravčík, co vedlo i k Chlapíkovu vyrovnání. "Tam už je to o tom, že to musíte procpat na bránu a Chlápovi se to povedlo."

Kouče Sparty Pavla Grosse povedený Moravčíkův večer potěšil. "Je to takový malý příběh. Jsme strašně rádi, že tady je a je zdravý. Podařily se mu dva góly. Nejen ten v overtimu, ale důležitý byl i gól na 1:0. Je to ale o týmu, kdyby tam nebyl Kovy (brankář Jakub Kovář), tak jsme se k tomu ani nedostali," prohlásil Gross.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články