Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Třinecký zlatý hattrick? Máme šanci, ví Adámek a dodává: Bude to ale vyhrocené

V době, kdy se Třinec střetl v play-off se Spartou naposledy, vedl Marián Adámek před sedmi lety jako kapitán starší dorost Ocelářů k titulu a odehrál v sezoně i jeden zápas za A-tým. Nyní už čtyřiadvacetiletý obránce patří ke stabilním členům sestavy a mužstva, které dělí od završení zlatého hattricku jen pražský celek. Přímé přenosy finále odvysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Marian Adámek
zdroj: ČTK

"Sešly se výborné týmy a moc se na to těšíme. Je to finále extraligy, někomu se tam nepovede dostat za celou kariéru. My to hrajeme potřetí za tři roky a moc si to užíváme. Je to velká čest být ve finále. To nikdy nezevšední," řekl Adámek.

Za největší přednost Pražanů označil útok. "Dávají hodně gólů. Hrají dobře jako tým, mají výborný mančaft. Bude to určitě vyhrocené od začátku."

Poslední dvě vzájemné série vyhrál Třinec, naposledy 4:2 na zápasy v semifinále v roce 2015. "Měli jsme zrovna play-off s dorostem, sledoval jsem to jen tak po očku," vzpomínal Adámek na sedm let starý souboj. "Byla to vyhrocená série od začátku, hodně se to tam mlelo. Pamatuju si, jak se tehdy vrátil Zbyňa Irgl a rozhodl nájezdy. To byl hrdina," pokračoval.

Tehdy padlo v prvních dvou zápasech v Třinci osm a devět branek, ale Oceláři se v posledních letech proměnili z útočného kolosu v defenzivního specialistu. V aktuálním play-off inkasovali jen sedm branek v osmi zápasech.

"Důležité je, že se vyhrává. Je jedno, jak se k tomu dopracujeme, zvláště teď v play-off," podotkl Adámek. "Myslím si, že v základní části jsme gólů dali docela dost. Zase tak defenzivní to není. Teď se ale snažíme hrát hlavně dobře z obrany a nepouštět týmy do šancí."

Sparta nasázela v základní části nejvíce branek. "Budeme se na ně chystat jako na každý jiný tým. Připravíme se jak individuálně, tak systémově a budeme věřit, že zvolíme správnou cestu," pokračoval Adámek. Neplánuje se na nikoho speciálně zaměřit. "Je potřeba se připravit na každého a spíše se soustředit na náš výkon, to bude důležité. Abychom dělali, co máme a co nás zdobilo celou sezonu."

Pražané mají ve svém středu Filipa Chlapíka, nejproduktivnějšího hráče základní části. S Davidem Tomáškem vede také bodování play-off.

"Nastupoval i v NHL, je to výborný hráč, talentovaný. Umí se udržet na puku. Budeme ho muset dobře dotahovat a nepouštět ho do předbrankového prostoru. Je to jeden z jejich hlavních hráčů," uznal Adámek, který se s Chlapíkem setkával v mládežnické reprezentaci. 

Adámek je jedním ze šesti hráčů aktuálního kádru Ocelářů, který před šesti lety slavil v juniorce titul po finálovém zápase se Spartou. Tehdy šlo o premiérovou sezonu Václava Varadi v roli hlavního kouče.

Adámek: Motivace? Ta je vždycky

"Určitě není stejný. Ani nejde trénovat stejně mládež a dospělé," porovnal Adámek. "Hodně se změnil jako my všichni. Postupuje v kariéře a buduje si pověst. Má výsledky, je jedním z nejlepších trenérů v České republice," doplnil třinecký obránce a s úsměvem souhlasil, že v něčem zůstal Varaďa stejný - od začátku je na hráče přísný a nekompromisní.

Varaďa je s Třincem mimořádně úspěšný. Ve všech čtyřech sezonách došel s mužstvem až do finále. Už v průběhu ročníku ale překvapil, že v klubu po letošním play-off skončí. "Motivace je tam vždycky. Moc bychom si přáli, abychom vyhráli. Jsme jeden tým, hrajeme spolu všichni hodně dlouho. Máme výbornou partu a máme šanci, víme to. Bude to hodně vyrovnané, ale cítím, že to tady všichni moc chceme," řekl Adámek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články