Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Třinec zlomil prokletí vlastní arény a doma dobyl titul. Zisk mistrovského poháru vystřelil Roth

Dvakrát hrál Třinec finále ve Werk Aréně, titulu se ale dočkal až napotřetí. Po smolných sériích s Litvínovem v roce 2015 a Kometou v loňském roce tentokrát Oceláři zvládli souboj proti Liberci a v šestém utkání vybojovali Masarykův pohár po výhře 4:2. Utkání spělo opět do prodloužení, ale v čase 56:03 rozhodl Vladimír Roth, pojistku přidal v závěru Ethan Werek.

Hokejisté Třince se radují ze zisku mistrovského titulu
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimir

"Jel jsem do pásma rovnou ze střídačky, takže jsem neviděl přesně, co se stalo za brankou. Jen jsem viděl Růžu (Martina Růžičku), že puk vybojoval za brankou, tak jsem nijak nebrzdil, prostě mě to tam vyvezlo a poslal jsem to tam," popsal vítěznou trefu Roth.

Oceláři hráli finále podruhé za sebou a celkově popáté v klubových dějinách. Loni prohráli s Kometou Brno 1:4 na zápasy. Bílí Tygři, kteří ovládli základní část právě před Oceláři, ukončili v semifinále dvouleté kralování Komety v play-off, ale při čtvrté účasti ve finále na druhé zlato po vítězství z roku 2016 nedosáhli.

Liberec nastoupil bez svého nejproduktivnějšího hráče v sezoně Marka Kvapila a do sestavy se místo zraněného útočníka zařadil Dominik Lakatoš. V úvodu byli hosté blízko gólu, když Vlachova tečovaná přihrávka skončila vedle pravé tyče Hrubcovy branky. Will pak čelil při tlaku Ocelářů sérii střel, ale odolal.

V polovině úvodní části se hosté radovali z úvodního gólu. Dernerův pokus z pravého kruhu usměrnil nešťastně do vlastní branky Vrána. Za necelé dvě minuty mohli Bílí Tygři zvýšit. Doudera přišel o puk, Hudáček přihrál před branku volnému Vlachovi, ale ten z bezprostřední blízkosti Hrubce nepřekonal.

Ve 13. minutě si spravil chuť Vrána, který Rothovu přihrávku z rohu usměrnil v souboji s Havlínem k pravé tyči Willovy branky. "Já jsem hrozně rád, že se mi v podstatě hned za pár minut po tom podařilo dát gól. Vždycky to člověku pomůže. Nechtěl bych si moc představovat, kdybychom dneska prohráli a měli jsme se vracet do Liberce po tom, co jsem si dal vlastní gól," prohlásil Petr Vrána.

Velkou možnost otočit skóre měl v 19. minutě kanonýr Růžička, ale po Vránově přihrávce trefil před odkrytou brankou Havlínovu hokejku.

V úvodu druhého dějství se dostával do šance Birner, ale před zakončením ztratil stabilitu. Liberec se ubránil v prvním oslabení při Šmídově pobytu na trestné lavici. Velké šance ve druhém dějství dlouho chyběly a ve 29. minutě Hrubec zneškodnil Šmídovu bombu.

Vzápětí si Will poradil s Vránovým individuálním zakončením v přečíslení. Další brejk domácích v 31. minutě už proměnil Cienciala, který z pravého kruhu překonal Willa nad levé rameno. Liberec odpověděl za 94 sekund, kdy Lakatošovo nahození tečoval Redenbach.

Velkou možnost měl ve 46. minutě při vlastním oslabení Vlach, který se dostal sám před Hrubce, ale třinecký gólman jeho šanci zlikvidoval. Will v závěru pokračující přesilovky kryl možnost Adamského. Na druhé straně si poradil Hrubec s Vlachovým zakončením.

Oba týmy hrály ze zabezpečené obrany a nepouštěly soupeře do šancí. V 57. minutě ale nabil Růžička na pravý kruh Rothovi, který propálil libereckého gólmana. Hostující kouč rychle sáhl k power-play, ale k vyrovnání to nevedlo. Naopak výsledek pojistil Werek poté, co nejdříve Doudera trefil z vlastního obranného pásma pravou tyč prázdné branky.

Finále play-off hokejové extraligy - 6. zápas:

HC Oceláři Třinec - Bílí Tygři Liberec 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. P. Vrána (Roth, Werek), 31. Cienciala (Hrňa), 57. Roth (Martin Růžička, P. Vrána), 59. Werek (M. Doudera, Galvinš) - 11. Derner (L. Hudáček), 32. Redenbach (Lakatoš, Kolmann). Rozhodčí: Hodek, Pešina - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 5400 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.

Třinec: Hrubec - Roth, Gernát, D. Musil, Galvinš, M. Doudera, Husák - Martin Růžička, P. Vrána, Werek - Hrňa, Marcinko, Dravecký - Svačina, Cienciala, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Liberec: Will - Hanousek, Šmíd, Kolmann, Derner, Havlín, Ševc, Doherty - Lenc, Filippi, Birner - Valský, L. Hudáček, Ordoš - Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok - Lakatoš, Redenbach, J. Vlach. Trenéři: Pešán a P. Augusta.

Ohlasy trenérů:

Václav Varaďa (trenér Třince): "Jsem neskutečně dojatý a vážím si toho. Chtěl bych poděkovat týmu, že nic nevzdal a celou sezonu jel naplno. I přes některé překážky na cestě si myslím, že jsme hráli v sezoně velmi dobrý hokej a nakonec ve finále – i když to bylo vyrovnané – jsme byli o ten chlup lepší i šťastnější. Pomohlo nám, že nás odborníci ve finále pasovali do role outsidera. Postřehl jsem ty komentáře a jsem za ně hrozně rád. My jsme pak do Liberce přijeli s čistou hlavou a zvládli jsme první zápas. Hráli jsme velmi dobře a kluci si potom začali věřit, že to na soupeře jde. Měli jsme větší srdce, urputnost a bojovnost."

Filip Pešán (trenér Liberce): "V dnešním zápase opět rozhodly detaily, my jsme nepropálili kotouče od modré čáry do brány, soupeř to udělal. My dali dva góly, oni tři. Celá série byla o tom, kdo schová jednu šťastnou střelu gólmanovi někde před očima. A teď to byl Třinec. Soupeř byl asi o něco lepší. O malinký kousek lepší byl. My jsme začali hrát dobře minulý zápas, dnes taky, ale to štěstí se k nám nenaklonilo. Ale tím netvrdím, že Třinec vyhrál šťastně. To ne, Třinec vyhrál zaslouženě."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články