Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Plavání 2024

Třinec a Pardubice si zajistily postup do pohárového play-off. Sparta díky Horákovi přehrála Kladno

Play-off letního hokejového poháru získalo další dva jisté účastníky. Stal se jimi ve skupině D Třinec a v "céčku" Pardubice. Oceláři o postupu rozhodli jasnou domácí výhrou 6:2 v derby nad Vítkovicemi. Dynamo si vyřazovací část zajistilo rovněž dominantním vítězstvím 5:1 na ledě Olomouce. Plzeň přehrála doma České Budějovice 5:3, ale triumf ve skupině jí uzmula Sparta po výhře 3:1 nad Kladnem díky dvěma trefám Romana Horáka. Liberec vyhrál svou skupinu po vítězství 1:0 nad Karlovými Vary.

Kladenský brankář Andrej Košarištan čelí Davidu Dvořáčkovi ze Sparty
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

Sparta se tak ve čtvrtfinále utká s Libercem, poslední dvojici pro play-off tvoří Plzeň a Litvínov. Vyřazovací část začíná v pondělí.

Sparta o své výhře rozhodla již v první třetině, ve které měla výraznou převahu a vypracovala si dvoubrankový náskok. Ve 4. minutě otevřel skóre Dvořáček, následně přidal svůj první gól v dresu Pražanů Horák. Dvakrát navíc pomohla kladenskému brankáři Košarišťanovi tyč.

"Jsem rád, že jsem se konečně trefil. Když se přijde do nového klubu, tak se chcete ukázat. Jsem rád, že jsem mohl týmu pomoct góly a vyhráli jsme," pochvaloval si Horák, který se do české extraligy vrátil ze švédského Växjö.

Ve druhé části úroveň hry klesla, prvoligoví Rytíři měli i šance, místo snížení ale opět inkasovali. I díky další asistenci Kvapila, jenž nastoupil v přípravě poprvé, se opět prosadil Horák. V 54. minutě sice snížil v oslabení Melka, ale Sparta i s osmi juniory v sestavě zápas úspěšně dovedla do vítězného konce.

"První třetina se nám celkem povedla, i mladší hráči hráli slušně. Druhá už byla slabší a přišlo mi, jako bychom začali malinko machrovat. Kladno se samozřejmě zlepšilo a třetí třetina už byla unavená, už to nemělo tempo a zápas ztratil náboj," řekl trenér Sparty Miloslav Hořava.

Třinec vykročil za výhrou a postupem již v první minutě, kdy otevřel skóre Matěj Stránský. Sedmadvacetiletý útočník nakonec nasbíral čtyři kanadské body, neboť si připsal ještě tři asistence. Dvakrát se mezi střelce zapsali Martin Růžička a Erik Hrňa.

"Začali jsme aktivně, dali dvě branky, ale potom jsme trochu vypadli z tempa a soupeř to potrestal. Výhru jsme si ale díky dvěma přesilovkám vzali znovu zpátky. Závěr jsme si už pohlídali, měli jsme hru pod kontrolou," řekl trenér domácích Marek Zadina.

Čtyři góly vstřelené ve třetí třetině pomohly Zlínu k výhře nad prvoligovým Přerovem a posunu na druhé místo před Vítkovice. Dvakrát se mezi střelce zapsal Zdeněk Okál.

Radost hokejistů Třince
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Pardubice si již v první třetině vypracovaly na Hané dvoubrankový náskok, domácí poté sice dokázali zásluhou Jana Káni snížit, ale Východočeši odpověděli třemi góly v rozmezí čtyř minut a zápas skupiny C bezpečně dovedli do vítězného konce.

Dynamo nakonec obsadilo první místo ve skupině, neboť Hradec Králové prohrál 2:3 na ledě Brna. O první výhře Komety v soutěži rozhodl v čase 59:03 Martin Zaťovič. Východočeši předtím dokázali smazat dvoubrankový náskok domácích, na trefu kapitána Brna však již odpovědět nedokázali.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Brno – Hradec Králové

V přímém souboji o postup se utkala i Plzeň s Českými Budějovicemi a k výhře jí dvěma góly a asistencí pomohl Pavel Musil. Tři body za branku a dvě asistence si připsal Luboš Rob. O tom, zda Západočeši skončí ve skupině A první, nebo druzí, rozhodne páteční zápas Sparty a Kladna. Aktuálně má Plzeň bod náskoku na Pražany.

"Přijel k nám velmi mladý, agresivní tým. Věděli jsme, že to s nimi nebude jednoduché, zvlášť když budeme dlouho držet kotouč v obranném pásmu. V první třetině se nám dařilo, vykřesali jsme z toho dvě branky. Ve druhé třetině nás trošku položily branky Motoru, hosté byli v pasážích lepší, měli jsme problémy v obranném pásmu a soupeře to dostalo na koně. V poslední dvacetiminutovce jsme ale navázali na úvodní periodu," řekl trenér Plzně Ladislav Čihák.

Duel Liberce a Karlových Varů ve skupině B rozhodla branka Tomáše Filippiho ve 32. minutě. Ve třetí třetině mohl náskok domácích zvýšit bývalý hráč Energie Dávid Gríger, trestné střílení však neproměnil.

"První polovinu utkání jsme byli lepším a aktivnějším týmem. Bohužel se nám nepodařilo proměnit žádnou z mnoha šancí. Od půlky zápasu převzal otěže Liberec a nakonec jediným gólem rozhodl. Příliš se nám nevydařily přesilovky a ani v závěru jsme se do žádného většího tlaku nedostali," řekl trenér hostů Tomáš Mariška.

Program pohárového play-off:

Pondělí 24. srpna - 1. zápasy:
18:00 Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha,
18:00 Mountfield Hradec Králové - HC Oceláři Třinec,
17:00 HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov (ČT sport),
17:30 PSG Berani Zlín - HC Dynamo Pardubice.

Středa 26. srpna - 2. zápasy:
19:00 HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec,
17:30 HC Verva Litvínov - Škoda Plzeň,
17:00 HC Oceláři Třinec - Mountfield Hradec Králové.

Čtvrtek 27. srpna - 2. zápas:
HC Dynamo Pardubice - PSG Berani Zlín (ČT sport)

Další termíny:
semifinále: 1. a 8. září, finále 15. a 22. září.

Karlovy Vary se propadly na třetí místo ve skupině, což kouče Energie mrzelo. "Celkově ale hodnotím skupinovou fázi velice pozitivně, alespoň bylo o co hrát a mužstva do toho dala určitě více, než kdyby o nic nešlo," dodal.

Společně s Libercem postoupil Litvínov, jenž prohrál 3:5 v Mladé Boleslavi. Severočeši však měli jistý postup již před zápasem. "Byl to pro nás náročný týden, stejně jako Boleslav jsme hráli třetí zápas ve třetím dnu. Stejně jako minule jsme se přetahovali, ale domácí byli o dva góly lepší. Mohli jsme vyrovnat, ale nakonec jsme dostali gól do prázdné branky. Teď pro nás skončila jedna část a musíme se připravit na pondělí," řekl trenér Vervy Vladimír Országh.

Zápasy čtvrtfinále jsou na programu v pondělí a ve středu příští týden, nastoupí proti sobě Třinec a Hradec Králové, druhou jistou dvojici tvoří Pardubice a Zlín. Zbývající dvě dvojice určí páteční výsledek Sparty - pokud Pražané získají alespoň bod, utkají se s Litvínovem. V případě prohry v základní hrací době budou hrát s Libercem.

Hokejový Pohár Generali České pojišťovny, 6. kolo:

Skupina A:

HC Sparta Praha - Rytíři Kladno 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Dvořáček (Pšenička, Dvořák), 8. Horák (Kvapil), 34. Horák (Kvapil, Forman) - 54. Melka (Hlava). Rozhodčí: Lacina, Pilný - Ganger, Klouček. Vyloučení: 7:10. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1511.

HC Škoda Plzeň - ČEZ Motor České Budějovice 5:3 (2:0, 2:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 12. P. Musil (Rob, Stach), 16. Rob (Jiříček), 30. Kodýtek, 39. P. Musil (Stach, Rob), 48. Suchý (Pour) - 24. Pýcha (Indrák, Beránek), 28. Plášil (Holec, Prokeš), 41. Plášil (Voženílek, R. Přikryl). Rozhodčí: R. Svoboda, Šindel - Brejcha, Pešek. Vyloučení: 4:3, navíc Z. Doležal (Č. Budějovice) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 749.

Skupina B:

BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov 5:3 (2:2, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. D. Šťastný, 18. Cienciala (D. Šťastný, Pláněk), 27. Alderson (A. Zbořil, Jääskeläinen), 29. Pláněk, 60. J. Stránský (Vacík) - 5. M. Hanzl (Válek), 12. F. Lukeš (V. Hübl, Pospíšil), 43. Jarůšek. Rozhodčí: Hejduk, Pilný - Rampír, Špringl. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:1. Diváci: 343.

Bílí Tygři Liberec - HC Energie Karlovy Vary 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 32. Filippi (Birner, Bulíř). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Zíka, Šimánek. Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 1194.

Skupina C:

HC Olomouc - HC Dynamo Pardubice 1:5 (0:2, 1:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Káňa - 8. Blümel (Tybor, Linhart), 10. Machala (Kusý), 28. Tybor (Blümel), 31. Zeman, 32. Kusý (Vondrka, J. Mikúš). Rozhodčí: Kika, Hradil - Gebauer, Rožánek. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 950.

HC Kometa Brno - Mountfield Hradec Králové 3:2 (0:0, 1:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 39. P. Holík (Mueller), 51. Horký (Plášek), 60. Zaťovič (P. Holík) - 55. Kelly Klíma (Jank), 57. V. Růžička. Rozhodčí: Jeřábek, Vrba - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 656.

Skupina D:

HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Ridera 6:2 (2:1, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. M. Stránský (P. Vrána, Gernát), 7. M. Růžička (Gernát, M. Stránský), 32. Hrňa (M. Růžička, M. Stránský), 33. Hrňa (Kurovský), 44. M. Růžička (P. Vrána, M. Stránský), 53. Marcinko - 16. Lakatoš, 22. Demel (L. Krenželok, Marosz). Rozhodčí: Šír, Mrkva - Hlavatý, Lederer. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 500.

PSG Berani Zlín - HC Zubr Přerov 4:1 (0:0, 0:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 41. Köhler (Dufek, Gazda), 49. Okál (Köhler), 56. Okál (Fořt, Šlahař), 59. Dufek (Fryšara) - 31. Süss (Kučeřík). Rozhodčí: Kubičík, Obadal - Axman, Hranoš. Vyloučení: 10:7. Využití: 1:0. Diváci: 637.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články