Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Tahle liga je (pořád) pro staré. Gulaš a další bodově převyšují hráče v nejlepším věku

Extraliga má za sebou sice jen 15 zápasů, ale i tak malý vzorek stačí k potvrzení trendu posledních let. V nejvyšší soutěži stále dominují zkušení třicátníci, nad kterými ční osvědčená jména. Jak se ale ukazuje, problém zapadnout nemají ani příchozí starší hráči ze zahraničí.

Základní část extraligy je stále na počátku nové sezony. Kluby si odškrtly dvě kompletní odehraná kola, České Budějovice s Litvínovem k tomu mají navíc odehranou jednu předehrávku. Na velké soudy je pořád brzo.

Ačkoli se říká, že starší hráči se po náročné letní přípravě rozehrávají v ostrých zápasech později a chvíli jim trvá, než do rozběhnutého kolotoče naskočí, má extraliga svoje stálice, které stíhají nastavené tempo a navíc jsou ústředními postavami jejich klubů.

Formu zkušených hráčů probíral Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Několik posledních let navíc dominují i bodově, jako je tomu u Milana Gulaše. Brzy sedmatřicetiletý kapitán Motoru si po úvodním utkání v Třinci, kde zaznamenal jednu asistenci, připsal nejprve hattrick v souboji s Kometou a na povedený večer navázal také s Litvínovem statistikou 2+1.

Zdatně mu sekunduje dvorní nahrávač Lukáš Pech, jenž 19. září oslavil 39. narozeniny. Hlavní tvůrce hry Jihočechů, který se podílí na většině Gulašových zásahů, vyprodukoval už šest bodů (1+5). Oba tak vévodí aktuálnímu pořadí kanadského bodování.

Sport
zdroj: ČT4

Třetím do party ostřílených pardálů je 34letý Peter Mueller. Americký kanonýr hraje v extralize od roku 2018. Po čtyřech letech v Kometě se rozhodl pro přesun do Vítkovic, ale v bodové produkci nepolevuje ani v ostravském dresu.

V novém působišti se radoval v obou zápasech z gólu hned dvakrát a jeho celková bilance na prahu páté sezony je úctyhodná – 172 zápasů v základní části, 94 branek a 112 asistencí. V play-off přidal ve 23 duelech 20 bodů (12+8). Dohromady má ze 195 zápasů 226 bodů (106+120).

Není náhodou, že tato trojice se podělila o trofej pro nejproduktivnějšího hráče extraligy od sezony 2016/2017, přičemž třikrát v řadě se radoval Gulaš (2018–2020). Jen v posledním ročníku narušil jejich nadvládu Filip Chlapík, který však odešel po úspěšné anabázi ve Spartě do Švýcarska.

K extraligovým stálicím posledních let se však, zdá se, přidávají i další zkušení hráči, kteří se vrátili do nejvyšší tuzemské soutěže. Například 34letý centr Tomáš Zohorna zavelel v úvodním kole k obratu Pardubic proti Kladnu hattrickem. Dvěma góly zase nastartoval Liberec ve druhém kole stejně starý Michael Frolík, shodou okolností také proti Rytířům majitele Jaromíra Jágra.

Začátek nového ročníku proto naznačuje, že se i letos musí počítat se zkušenými harcovníky. A nezbývá než doufat, aby se k nim přidali i ti mladší. Český hokej to potřebuje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články